Domov News Za jeho volantom si nevšimnete ani zemetrasenie. Rolls-Royce Dawn mieri za obzor

Za jeho volantom si nevšimnete ani zemetrasenie. Rolls-Royce Dawn mieri za obzor

Automobilka Rolls-Royce oznámila ukončenie výroby kabrioletu Dawn. Jeden z najluxusnejších a najdokonalejších automobilov bez strechy nedostane priameho nástupcu.

Úspechy modelového radu Phantom VII, ku ktorému patria aj Phantom Coupé a Phantom Drophead Coupé, začali priťahovať čoraz mladších zákazníkov vyhľadávajúcich príjemnú spoločnosť. Táto nová klientela v superluxusnom segmente si žiadala vozidlo, ktoré by stelesňovalo pôvab a romantiku superluxusnej jazdy, ale nieslo by sa v súlade s moderným vkusom. Tak vznikol priestor pre vyvinutie modelu Rolls-Royce Dawn.

Rolls-Royce identifikoval priestor v modelovej ponuke, ktorým by dokázal splniť želania týchto klientov. Dizajnéri dostali úlohu vytvoriť nie iba klon modelu Phantom Drophead Coupé, ale úplne nový druh luxusného kabrioletu. Mal to byť viac ako jednoducho pekný automobil. Mal vyvolávať pocit romantiky a pôvabu v súlade s tradíciou značky a zároveň mal ponúknuť otvorene prístupné, spoločenské a súčasné vyjadrenie jazdy s vetrom vo vlasoch pre príslušníkov novej generácie.

Rolls-Royce Dawn

Navyše, tento automobil mal byť úplne nový. Tri roky predtým uviedla automobilka Rolls-Royce na trh kupé Wraith. Nikdy ale nezvažovala myšlienku, že by ho upravila na kabriolet. Namiesto toho sa dizajnéri inšpirovali vo vzdialenejšej ére histórie značky. V rokoch 1950 až 1954 Rolls-Royce vyrobil 28 kusov modelu Silver Dawn s karosériou drophead kupé (so skladacou strechou). Meno Dawn tak bolo na základe svojej spojitosti s novými začiatkami a čerstvými príležitosťami jednomyseľne schválené ako ideálny kandidát na znovuzrodenie v 21. storočí.

Rolls-Royce Dawn

Vyberaná elegancia spojená s luxusným pohodlím

V kontexte slávneho filmového diela od režiséra Federica Felliniho predstavoval štýl „la dolce vita“ život naplnený vášňou, dobrodružstvom a romantikou. Práve tohto ducha chcela zachytiť značka Rolls-Royce vo svojom novom automobile so skladacou strechou prostredníctvom nadčasovej reči tvarov, remeselného spracovania a dynamického charakteru.

Rolls-Royce Dawn

Čisté a jednoduché tvary kabrioletu boli inšpirované módou päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, ktorej pôvab spočíval v odstránení nadbytočných línií a textúr a zameraní sa na zvýraznenie tvarov nositeľa. Podobne aj tiahla a plynulá karoséria modelu Dawn obklopuje posádku ako golier či kabát. V jednom podstatnom ohľade Dawn porušil dlho zaužívané konvencie konštrukcie automobilov. Takmer bez výnimky sú kabriolety väčšinou koncipované s usporiadaním interiéru 2+2. Vodič a spolujazdec majú k dispozícii plnohodnotné sedadlá a vzadu sú dve menšie sedadlá pre občasných cestujúcich či deti. Nedostatok miesta na sedenie vzadu predovšetkým v oblasti nôh znižuje mieru komfortu a praktickosti automobilu. Rolls-Royce tento nedostatok odmietol akceptovať. Preto bol model Dawn vyvinutý ako plne štvormiestny automobil s pohodlnými individuálnymi sedadlami pre každého člena posádky.

Rolls-Royce Dawn

Tichý balet

Dizajn modelu Dawn ukrýval viacero komplexných technických výziev. Najväčšou z nich bol mechanizmus skladania strechy, pre svoj tichý chod pomenovaný ako „Silent Ballet“ (Tichý balet). Zvažovalo sa tiež použitie pevnej skladacej strechy. Dizajnéri značky sa ale rozhodli, že strecha automobilu by mala zostať textilná. Zachovala sa tak romantika zvuku dažďových kvapiek bubnujúcich na napnutom plátne. K slovu sa tak dostalo jedinečné spojenie tvorené látkou, kašmírom a vysoko účinnými kompozitnými akustickými materiálmi, vďaka čomu sa model Dawn stal najtichším kabrioletom na svete. So zatiahnutou strechou dosiahol rovnaký útlm hluku ako Rolls-Royce Wraith.

V duchu základných pilierov štýlu značky Rolls-Royce strávili konštruktéri celé mesiace optimalizovaním zážitku z kabrioletu počas vyčerpávajúceho testovacieho programu. Ich snahou nebolo úplne eliminovať prúdenie vzduchu v priestore kabíny, no na druhej strane nesmeli dnu prenikať príliš rušivé vplyvy. Na dosiahnutie tejto rovnováhy použili v rámci testovania upravenú figurínu s parochňou s dlhými vlajúcimi vlasmi. Stovky hodín sa s ňou vozili a popri tom armáda senzorov a kamier zaznamenávala, ako sa vlasy pohybovali vo vzduchu.

Rolls-Royce Dawn

Jeden americký novinár počas jazdy s modelom Dawn prechádzal oblasťou, ktorú práve v tom momente zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 3,6 stupňa Richterovej stupnice nasledované dotrasom so silou 2,7 stupňa. Jazda s kabrioletom však bola taká hladká a plynulá, že o tomto všetkom sa dozvedel, až keď si to prečítal na druhý deň v novinách. Počas jazdy naozaj nič necítil.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRizikové faktory na cestách: Ako únava či alkohol za volantom  prispievajú k vzniku dopravných nehôd
Nasledujúci článokGran Turismo film sa pripomína ďalším trailerom, do kín príde v auguste