Domov News Rozdiel v cene PZP môže byť aj 60 eur. Takto ušetríte najviac

Rozdiel v cene PZP môže byť aj 60 eur. Takto ušetríte najviac

Mať uzatvorené platné poistenie auta je zákonom daná povinnosť. Máte však na výber, kde a ako si svoje poistenie uzatvoríte. Za dobre a správne nastavené PZP nemusíte platiť veľa a v prípade núdze vám ušetrí hromadu peňazí. 

Povinné zmluvné poistenie (PZP) musí byť uzatvorené pre každé motorové vozidlo, ktoré je prihlásené na dopravnom inšpektoráte. Slúži totiž na krytie zodpovednosti vodiča, keď spôsobí dopravnú nehodu alebo škodovú udalosť, pri ktorej druhý účastník utrpí škody na majetku alebo zdraví. Poistenie auta je nevyhnutným výdavkom, s ktorým musí počítať každý motorista. Výberom najlepšej ponuky PZP a správnym nastavením parametrov poistnej zmluvy sa dá výrazne ušetriť a zároveň si byť istý kvalitnou poistnou ochranou.

Cena PZP je pre každého vodiča individuálna. Konečná výška poistného sa odvíja od rôznych kritérií. Poisťovne zohľadňujú napríklad vek a bydlisko držiteľa vozidla, jeho doterajšiu škodovosť, značku a celkovú hmotnosť vozidla, výbavu, objem a výkon motora a ďalšie kritériá. Preto sa v každej poisťovni môžete stretnúť s inou cenou PZP.

Ako sa dopracovať k najvýhodnejšej ponuke?

Jednoduchým spôsobom, ako sa dopátrať k najlacnejšej ponuke, je online porovnanie cien PZP cez webový portál Netfinancie.sk. Stačí zadať EČV alebo VIN číslo a parametre daného vozidla sa do formulára načítajú automaticky, prípadne môžete údaje vyplniť manuálne. Následne je potrebné uviesť základné informácie o držiteľovi auta a kalkulačka vygeneruje prehľad dostupných ponúk, pričom porovná ceny všetkých poisťovní, ktoré ponúkajú PZP na Slovensku. Takto sa dá urobiť prehľad a poistiť si akýkoľvek druh vozidla, od prívesných vozíkov, cez motorky, osobné autá až po nákladné vozidlá.

My sme túto kalkulačku využili na to, aby sme porovnali ceny povinného zmluvného poistenia vozidiel, ktoré patria na Slovensku medzi najpredávanejšie.

Automobil Najlacnejšie PZP Priemerná cena PZP
Hyundai i30 97 € 129 €
Škoda Fabia 120 € 171 €
Kia Sportage 141 € 181 €
Kia Ceed 114 € 175 €
Škoda Octavia 166 € 220 €
Hyundai Tucson 144 € 208 €
Dacia Duster 98 € 152 €

Z uvedeného vyplýva, že urobiť si na začiatku prehľad o cenách zákonného poistenia naprieč celým poistným trhom, je základným predpokladom uzatvorenia výhodnej a dobre nastavenej poistnej zmluvy. Ušetriť totiž môžete desiatky eur. Kalkulačka PZP je, mimochodom, zadarmo.

Druhy pripoistení

Zákonné poistenie nemusí kryť iba zodpovednosť za škodu spôsobenú inému účastníkovi cestnej premávky. Môže ochrániť váš rozpočet aj v prípade iných rizík. Ide o tzv. pripoistenia, ktoré v rámci povinného zmluvného poistenia rozširujú poistnú ochranu a pomáhajú tak chrániť aj vaše vozidlo. Tieto doplnkové poistenia sa už uzatvárajú dobrovoľne. Predstavujú poistnú ochranu pred konkrétnym rizikom a môžu chrániť nielen automobil, ale aj vodiča a ostatné osoby prepravované vo vozidle.

PZP

Poisťovne poskytujú niekoľko druhov pripoistení, ktoré je možné medzi sebou kombinovať. Taktiež sú dostupné aj tzv. poistné balíky, kedy je k základnému povinnému zmluvnému poisteniu nadefinovaná aj kombinácia doplnkových poistení. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby si vodič poistil najmä tie riziká, s ktorými sa najčastejšie stretáva. Napríklad ak často jazdí po vidieckych cestách, kde sa vyskytuje divá zver, mal by mať uzatvorené pripoistenie stretu so zverou. Motorista, ktorý často jazdí do zahraničia, by okrem cestovného poistenia mal zvážiť aj pripoistenie rozšírenej asistencie.

Doplnkové poistenia môžu v niektorých prípadoch dokonca nahradiť aj havarijné poistenie. To platí najmä pri starších vozidlách, pri ktorých sa už nemusí oplatiť uzatvárať klasické havarijné poistenie. Prostredníctvom pripoistení v rámci PZP môžu byť spoľahlivo chránené staršie aj novšie autá.

Pripoistenie čelného skla

Podľa judikatúry slovenských súdov je poškodenie či rozbitie čelného skla vyhodnotené ako škoda, ktorá má pôvod v prevádzke motorového vozidla. Podľa tohto uznesenia by poisťovne mali tieto poškodenia uhrádzať z povinného zmluvného poistenia, no v praxi to takto v mnohých prípadoch nefunguje. Napríklad vtedy, keď sklo na vozidle poškodil kamienok odletený spod kolies pred ním alebo okolo idúceho vozidla. V takýchto situáciách býva problém buď s určením vinníka, alebo druhý vodič môže odmietnuť podpísať správu o nehode. Poistná udalosť tak nemá určeného vinníka a to je dôvod prečo poisťovňa môže odmietnuť vyplatiť poistné plnenie.

Niektorí vodiči sa svojho nároku plnenia týchto škôd z PZP domáhajú súdnou cestou. Treba poznamenať, že v mnohých prípadoch sú úspešní, ale vyriešenie poistnej udalosti sa týmto spôsobom naťahuje o čas a niečo aj stojí. Väčšou istotou, ako si rýchlo a spoľahlivo zabezpečiť preplatenie poškodeného čelného skla, je mať uzatvorené správne pripoistenie. Niektoré poisťovne poskytujú v rámci tohto doplnkového poistenia krytie všetkých skiel na vozidle, treba si preto pozorne prečítať konkrétne poistné podmienky.

Pripoistenie výtlku

Slovenské cesty sú známe nekvalitným asfaltovým kobercom, ktorý je najmä na cestách II. a III. triedy v skutočne žalostnom stave. Veľké výtlky sa objavujú aj na cestách v mestách a obciach. Aj pri maximálnej obozretnosti sa im nedá vždy úplne vyhnúť. V špecifických prípadoch, pokiaľ je výtlk skutočné hlboký, prejazd kolesa cez tento cestný kráter môže výrazne poškodiť pneumatiku, disk či dokonca celú geometriu zavesenia. Pripoistenie výtlku poskytuje poistnú ochranu v prípade, že sa v dôsledku zlého stavu vozovky poškodia disky a pneumatiky. Opäť si treba pozorne prečítať aj poistné podmienky, pretože niektoré poisťovne kryjú aj poškodenie puklíc alebo geometrie. Upozorňujeme, že toto krytie sa vzťahuje iba na poistné udalosti, ku ktorým prišlo na území Slovenska.

PZP

Pripoistenie živlu

Ani vyčíňanie prírodných živlov nie je na Slovensku nič výnimočné. Silný nárazový vietor, husté sneženie či mohutné lejaky a s tým spojené povodne a záplavy už potrápili nejedného motoristu. Pokiaľ parkujete svoje vozidlo v garáži, riziko takejto škody je menšie, no autá, ktoré sú zaparkované pred domom alebo na verejnom parkovisku, nie sú v prípade nepriaznivého počasia ničím chránené. Preto sa môže stať, že ho poškodí napríklad padnutý strom. Toto pripoistenie sa preto vzťahuje na škody, ktoré na vozidle spôsobil prírodný živel. Auto s týmto pripoistením bude chránené v prípade poškodenia bleskom, námrazy, ťarchou snehu, zosuvu pôdy, pri krupobití, záplave i ďalších živelných udalostiach, ktoré nie je možné predvídať.

Pripoistenie rozšírenej asistencie

Základné asistenčné služby sú súčasťou povinného zmluvného poistenia vo väčšine poisťovní zadarmo. Tieto služby je dobré využiť v prípade poruchy alebo poškodenia vozidla na území Slovenska. Ak však zostanete s nepojazdným autom visieť niekde v zahraničí, základný balík asistenčných služieb vám k preplateniu všetkých vzniknutých nákladov nemusí stačiť. Rozšírené asistenčné služby poskytujú pomoc a asistenciu s oveľa vyššími limitmi. Napríklad môžete v prípade poruchy alebo krádeže auta využiť náhradné vozidlo na viac dní alebo opravu pokazeného auta s limitom až niekoľko stoviek eur. Toto pripoistenie má preto opodstatnenie najmä pre vodičov, ktorí často jazdia do zahraničia.

PZP

Pripoistenie úrazu posádky

Toto doplnkové poistenie je pri niektorých ponukách automaticky súčasťou základného povinného zmluvného poistenia. Poskytuje poistnú ochranu vodičovi, prípadne celej posádke vozidla pre prípad trvalého telesného poškodenia alebo smrti. Opäť si preto treba pozorne prečítať poistné podmienky, či sa poistná ochrana v prípade dopravných nehôd vzťahuje iba na vodiča alebo aj na spolujazdcov. Toto pripoistenie odporúčame zvoliť najmä vtedy, pokiaľ s vami vo vozidle často cestujú ďalší ľudia – napríklad rodina, kolegovia z práce, kamaráti či cudzie osoby v rámci tzv. zdieľaných jázd. Ak sa totiž stanete vinníkom dopravnej nehody, počas ktorej sa zrania iné osoby, zdravotné poisťovne zranených osôb si voči vám môžu uplatňovať tzv. regresný nárok za uhradenie zdravotnej starostlivosti, ktorá musela byť poškodeným poskytnutá.

PZP

Pripoistenie stretu so zverou

Na okreskách či diaľniciach sa jazdí vyššími rýchlosťami, preto zrazenie divej zveri môže na aute zanechať rozsiahle poškodenia. Ak budete mať uzatvorené pripoistenie stretu so zverou, náklady na opravu poškodenia, ku ktorému prišlo pri takejto nehode, bude hradiť poisťovňa. Je potrebné dať si pozor na podmienky, ktoré má vaša poisťovňa stanovené pri tomto doplnkovom poistení. Niektoré poisťovne požadujú doloženie vyhotoveného fotografického alebo video záznamu z miesta nehody, a tiež privolanie polície. Upozorňujeme, že svojvoľné nakladanie so zraneným alebo mŕtvym telom divej zveri môže byť klasifikované ako pytliactvo. Toto pripoistenie je vhodné najmä pre vodičov, ktorí pravidelne jazdia po cestách, v blízkosti ktorých sa vyskytuje divá zver.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW radu 5 do detailu – všetko, čo potrebujete vedieť (veľká fotogaléria + VIDEO)
Nasledujúci článokTEST Ford Kuga 1,5 Ecoboost – najdostupnejšie auto na Slovensku?