Domov News Mazda CX-5 príde v novej generácii. Vieme kedy

Mazda CX-5 príde v novej generácii. Vieme kedy

Mazda CX-5

Mazda CX-5 sa podľa všetkého predstaví aj v novej generácii. Prísť by mohla už v roku 2025, pričom v palete motorizácií by mal zaujať aj hybridný pohon.

Model CX-5 prišiel na trh s modelovým rokom 2013. Od roku 2017 je však k dispozícii jeho druhá generácia, ktorá je aktuálne aj najpopulárnejším vozidlom značky, keďže Mazda minulý rok predala vyše 365-tisíc kusov. Napriek tomu však začali vznikať fámy o jej možnom konci, čo sa pripisovalo príchodu viacerých nových modelov. Ich pravosť sa však nepotvrdila, práve naopak. Japonci totiž podľa všetkého pracujú na tretej generácii obľúbeného SUV.

Podľa austrálskeho portálu Drive nebol oficiálny dátum uvedenia na trh ešte stanovený, ale Mazda vraj potvrdila, že nová CX-5 bude v predajniach spolu s modelmi CX-50 a väčším SUV CX-90, ktoré je však dostupné len v Amerike. Už čoskoro by sme sa však mali dočkať jeho ekvivalentu aj na starom kontinente v podobe modelu CX-80. Nová CX-5 bude pravdepodobne využívať konfiguráciu podobnú dnešnému variantu, vrátane štvorvalcového motora, pohonu predných kolies a voliteľného pohonu všetkých kolies.

Aj ako hybrid

Je tiež veľmi pravdepodobné, že nová Mazda CX-5 bude na výber aj s hybridným pohonom, podobnému tomu v Toyote RAV4 alebo Corolle Cross. Japonský gigant totiž vlastní päťpercentný podiel v Mazde a obe spoločnosti spolupracovali na niekoľkých vozidlách vrátane hybridnej Mazdy 3 určenej len pre japonský trh. V USA sa navyše Toyota Corolla Cross aj Mazda CX-50 montujú v závode Mazda Toyota Manufacturing v Huntsville v štáte Alabama. Nebolo by preto veľkým prekvapením, ak by si nová CX-5 požičala hybridný systém od Toyoty.

Mazda v minulosti oznámila, že do roku 2025 plánuje uviesť tri nové elektrické vozidlá, päť plug-in hybridov a päť konvenčných hybridov. Neuviedla však, ktoré modely budú ponúkať verzie týchto pohonných jednotiek. Jedným z chystaných modelov by mala byť práve aj nová generácia CX-5. K odhaleniu by tak malo prísť do roku 2025. Hovorí sa však aj o niekoľkých hybridoch s rotačným pohonom. Mazda totiž naznačila, že by mohla ponúkať hybridnú verziu CX-30 s rotačným motorom. Zároveň podala žiadosť o patent na športový automobil využívajúci plug-in hybridnú technológiu s Wankelovým motorom.

Než však začnete jasať, musíme vás sklamať. Rotačný motor by totiž nemal priamo poháňať kolesá, ale slúžiť len ako generátor elektrickej energie po vzore modelu MX-30 R-EV.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJDrive
Predchádzajúci článokDacia mala pripravený koncept, stopka od Renaultu
Nasledujúci článokTEST Aprilia SR GT 125 – skrýva nielen športového ducha