Domov MOTO Sci-fi realitou, BMW vyvinulo head-up okuliare

Sci-fi realitou, BMW vyvinulo head-up okuliare

To, čo sa ešte pred niekoľkými rokmi považovalo za sci-fi, sa teraz vďaka okuliarom BMW Motorrad ConnectedRide Smartglasses stáva realitou.

Tieto motocyklové okuliare poskytujú technológiu head-up displeja známu z automobilového sveta a v reálnom čase zobrazujú priamo v zornom poli jazdca všetky relevantné údaje, ako sú navigácia, rýchlosť, alebo prevodový stupeň, čo prináša mimoriadne predvídavé a tým pádom aj bezpečnejšie jazdenie na motocykli.

Okuliare sa jednoducho pripoja k smartfónu cez Bluetooth a aplikáciu. Projekcia zobrazovaných údajov sa dá polohovať a cez ovládač na riadidlách motocykla možno voliť nastavenia nielen pred jazdou, ale aj počas nej. Konštrukcia okuliarov a displeja je prispôsobená špeciálnym potrebám motocyklistov a je vhodná na mnohé tvary prilieb aj tváre. Okuliare zvládnu bez problémov aj dlhé výlety, pretože malá lítium-iónová batéria umožňuje až desať hodín prevádzky.

BMW CE 02

Vhodné aj pre jazdcov s dioptriami

Výrobca dodáva s rámom aj dve súpravy certifikovaných UVA/UVB šošoviek. Jedna súprava šošoviek je na 85 % priehľadná a možno ju použiť najmä do prilieb s integrovanými slnečnými clonami. Druhá súprava má tónované sklá, ktoré premenia tieto motocyklové okuliare na slnečné okuliare. Head up okuliare môžu využiť aj jazdci, ktoré nosia dioptrické okuliare. Optik môže pomocou RX adaptéra šošovky zbrúsiť a upraviť na požadovanú zrakovú ostrosť (do max. 4 dioptrií). Nositelia kontaktných šošoviek môžu inteligentné okuliare používať bežne. Súpravy obsahujú aj puzdro na okuliare a USB nabíjací kábel.

BMW CE 02

Z aplikácie sa do okuliarov prenášajú GPS údaje v reálnom čase. Čo sa týka zobrazovania navigácie, na okuliaroch sa môžu zobrazovať buď zmenšené šípky alebo podrobná navigácia s názvami ulíc, s križovatkami a s presnými smermi. Okuliare sú skonštruované tak, že sa údaje zobrazujú v ľavej hornej časti pravého skla. Okuliare je možné používať aj v zime maximálne do teploty – 10°C. Odporúčaná maloobchodná cena okuliarov je stanovená na sumu 690 €.

BMW CE 02

BMW Motorrad približne dva roky po elektrickom skútri CE 04 predstavuje ďalšie elektrické vozidlo určené do mestských aglomerácií s označením CE 02. Aj keď ide o nevšedne tvarovaný elektrický skúter, v BMW mu vymysleli iné označenie – e-Parkourer.

BMW CE 02

Tento motocykel vznikol pre mestské prostredie a má osloviť najmä mladých ľudí. Vďaka veľkým kolesám a prispôsobenému odpruženie si však dokáže poradiť aj s inými druhmi terénu ako sú mestské ulice. Dizajn je funky, do očí hneď udrie najmä veľká materiálová a farebná rozmanitosť. Čierna je základnou farbou rámu, kolies, predného blatníka a trojitých svoriek kapotáže v hornej časti.

Kontrastne granitovo sivá metalická matná určená pre kryt motora ako aj súhra matných a vysoko lesklých povrchov dodávajú motocyklu mladistvý vzhľad a potrebný šmrnc typický pre vozidlá značky BMW. Vo verzii HIGHLINE za príplatok 890 € sú vidlice eloxované zlatou farbou a dizajn pásky v kombinácii s kontrastnou farbou Petrol vytvárajú z modelu CE 02 dynamický a na budúcnosť orientovaný stroj, a to aj keď stojí.

BMW CE 02

Dve výkonové verzie

Na motocykle CE 02 s maximálnym výkonom 11 kW (15 koní) a krútiacim momentom 55 Nm môžu jazdiť jazdci vo veku 16 rokov. Vo verzii s výkonom 4 kW (5 koní), rovnakým krútiacim momentom 55 Nm a maximálnou rýchlosťou obmedzenou na 45 km/h spĺňa nový model CE 02 aj požiadavky triedy vodičského oprávnenia skupiny AM a dá sa s ním jazdiť už od 15 rokov. Taktiež na ňom môžu jazdiť osoby s vodičským preukazom skupiny B1. Variant s výkonom 15 koní má maximálnu rýchlosť až 95 km/h, takže sa s ním dá jazdiť aj po rýchlostných cestách.

Dojazd motocykla na jedno nabitie je stanovený na vzdialenosť 90 km, no ten bude, samozrejme, ovplyvnený zvoleným jazdným režimom. Tie sú dva – Flow a Surf. Flow ponúka optimálne nastavenie pre jazdu v meste, zatiaľ čo Surf poskytuje dynamický zážitok z jazdy mimo neho. Hmotnosť stroja je len 132 kg, resp. 119 kg v prípade slabšej verzie a výška sedla je len 75 cm nad zemou.

BMW CE 02

Motocykel BMW CE 02 štandardne dostanete s externou nabíjačkou s nabíjacím výkonom 0,9 kW, ktorá umožní nabíjanie z bežných domácich zásuviek. Za príplatok bude možné siahnuť aj po rýchlejšej nabíjačke s výkonom 1,5 kW.

Podvozok

Koho zaujíma konštrukcia podvozka, tak BMW CE 02 sa spolieha na dvojitý rúrkový oceľový rám s vysokou torznou tuhosťou. Vpredu pracujú hydraulicky tlmené teleskopické vidlice, vzadu má svoje miesto jednostranná kývka a priamo ovládaný výkyvný tlmič. Široké pneumatiky sú obuté na kolesách odliatych z ľahkej zliatiny v diskovom dizajne a o bezpečné spomalenie zaisťujú kotúčové brzdy na oboch kolesách. Bezpečnosť zvyšuje aj systém BMW Motorrad ABS pôsobiaci na predné koleso.

Základná cena BMW CE 02 je stanovená na 8.550 €.

The all-new BMW CE 02 — Find your Flow

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový VW Golf 2024 sa blíži. Čo o ňom zatiaľ vieme?
Nasledujúci článokSlováci si obľúbili toto MPV, každý deň sa predá aspoň jedno