Domov News Mercedes prináša na európsky trh funkciu automatickej zmeny jazdného pruhu

Mercedes prináša na európsky trh funkciu automatickej zmeny jazdného pruhu

Príchodom novej Triedy E na európske cesty prináša Mercedes medzi vodičov funkciu automatickej zmeny jazdného pruhu na cestných komunikáciách diaľničného typu s vodorovným značením jazdných pruhov a stavebným oddelením vozoviek v protichodných smeroch.

V USA a v Kanade je systém automatickej zmeny jazdného pruhu (ALC, Automatic Lane Change) už k dispozícii pre Triedu C, Triedu E, Triedu S, ako aj pre všetky modely radu Mercedes-EQ. Táto funkcia ALC je súčasťou aktívneho asistenta udržiavania odstupu Distronic s aktívnym asistentom riadenia. Ak pred vozidlom jazdí pomalšie vozidlo a systém rozpozná vodorovné značenie jazdného pruhu, ako aj dostatok voľného miesta, v rýchlostnom rozsahu 80 – 140 km/h môže vozidlo samo iniciovať zmenu jazdného pruhu a úplne automaticky predbiehať. Podmienkou je cesta s obmedzenou maximálnou rýchlosťou a vybavenie navigáciou MBUX. Pred uskutočnením automatickej zmeny jazdného pruhu systém nevyžaduje od vodiča žiadny ďalší impulz.

Vďaka aktívnemu navádzaniu po trase systém pomáha aj pri nájdení výjazdov a pri prechodoch na inú diaľnicu. Keďže aj počas automatickej zmeny jazdného pruhu platí, že zodpovednosť pri systéme na úrovni SAE 2 zostáva na vodičovi, Mercedes-Benz zámerne zvolil také riešenie, pri ktorom musia ruky vodiča zostať na volante.

Mercedes

Automatická jazda aj parkovanie

Mercedes-Benz už dlhé roky určuje štandardy v oblasti automatizovaného jazdenia a asistenčných systémov. So systémom Drive Pilot ponúkame celosvetovo prvý a jediný systém na vysokoautomatizované jazdenie s medzinárodne platnou homologizáciou. Systém Drive Pilot je od roku 2022 dostupný v Nemecku a čoskoro bude možné ho objednať aj v USA. Pri parkovaní ideme ešte o krok ďalej: inteligentný asistent parkovania je celosvetovo prvý a jediný certifikovaný systém na plnoautomatizované parkovanie bez účasti vodiča. Mnohí naši zákazníci v Nemecku ho už môžu využívať. V oblasti asistenčných systémov platí, že funkcia automatickej zmeny jazdného pruhu ponúka výrazné zvýšenie komfortu. Zákazníci v USA si ju môžu objednať už teraz a mňa teší, že túto funkciu môžeme teraz priniesť aj do Európy,“ povedal Markus Schäfer, člen predstavenstva spoločnosti Mercedes-Benz Group AG a vedúci oddelenia technológií, vývoja a nákupu.

V oblasti čiastočne automatizovaného jazdenia na úrovni SAE 2 sa Mercedes-Benz spolieha na systém aktívneho asistenta udržiavania odstupu Distronic s aktívnym asistentom riadenia, ktorý pomáha vodičovi až do rýchlosti 210 km/h. Systém možno aktivovať na všetkých typoch ciest. Ak je rýchlosť jazdy nižšia ako 130 km/h, asistent riadenia funguje aj v prípade zlej rozpoznateľnosti vodorovného dopravného značenia. Systém medzitým automaticky reguluje rýchlosť, prispôsobuje odstup od vozidla idúceho vpredu a v premávke s častým zastavovaním a rozjazdom pomáha pri opätovných rozjazdoch.

Mercedes

Drive Pilot: systém na vysokoautomatizované jazdenie (úroveň SAE 3)

Drive Pilot od Mercedesu predstavuje celosvetovo prvý a zatiaľ jediný systém s medzinárodne platnou homologizáciou na vysokoautomatizované jazdenie stupňa SAE 3. Ten na vhodných diaľničných úsekoch a pri vysokej intenzite premávky alebo pri dopravných zápchach umožní, aby šoféri aktuálne do rýchlosti 60 km/h prenechali za určitých podmienok riadenie vozidla tomuto systému. Vodič tak môže získať cenný čas a aj za volantom sa koncentrovať na niektoré vedľajšie činnosti. Od mája 2022 je tento systém k dispozícii v Nemecku pre modely Triedy S a modely EQS. Aj v amerických štátoch Kalifornia a Nevada bol Mercedes-Benz prvým výrobcom vozidiel, ktorý získal príslušnú homologizáciu. V modelovom roku 2024 bude systém Drive Pilot na americkom trhu dostupný ako mimoriadna výbava pre modely Triedy S a modely EQS. Prvé vozidlá budú vyexpedované predbežne koncom roka 2023.

Mercedes-Benz EQS 580 - Startstop.sk - TEST

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKia Sorento 2024 sa ukazuje na prvých fotografiách
Nasledujúci článokNástupca Bugatti Chiron sa predstaví už v budúcom roku