Domov Elektromobilita Volvo onedlho skončí s výrobou naftových motorov

Volvo onedlho skončí s výrobou naftových motorov

Pokiaľ túžite po modeli švédskej automobilky s naftovým motorom, poponáhľajte sa. Volvo s naftou končí už od začiatku nasledujúceho roka a prechádza na elektromobily.

Tradičná švédska automobilka mnohým fanúšikom láme srdce. Od budúceho kalendárneho roka totiž Volvo s naftou končí. Aj keď tomu všetko nasvedčovalo a Volvo ponúkalo dieselové motory len v niekoľkých vybraných modeloch, nikto nečakal, že toto razantné rozhodnutie príde tak skoro. Preto, pokiaľ sa obzeráte po tejto značke so vznetovým agregátom pod kapotou, mali by ste sa poponáhľať.

Foto: Volvo
Climate Week

Automobilka toto svoje rozhodnutie, po ktorom mnohí fanúšikovia zostali v smútku, oznámila na svojich stránkach počas podujatia Climate Week, ktoré sa už od roku 2009 každoročne koná v New Yorku. Podľa slov automobilky sa Volvo stane jedným z prvých tradičných výrobcov automobilov, ktorý sa odhodlal k takémuto kroku. Švédska automobilka už pred dvoma rokmi avizovala, že do roku 2030 prejde vo svojich dostupných modeloch plne na elektrický pohon.

Foto: Volvo
Nafta v úzadí

Podľa štatistík z roku 2019 tvorili autá s naftovými motormi väčšinu predaných exemplárov po celom svete. Avšak podľa štatistík z minulého roka je nafta na ústupe. V roku 2022 bolo len 8,9 percenta všetkých predaných áut značky Volvo s dieselovým motorom pod kapotou. Samotná automobilka sa nechala počuť, že až 33 percent všetkých predaných vozov v prvom štvrťroku 2023 boli buď elektrické alebo s hybridným pohonom. Škandinávska automobilka je tak na dobrej ceste k svojim cieľom, a to stať sa jednou z prvých tradičných automobiliek, ktoré presedlali zo spaľovacích motorov na elektromotory do roku 2030.

Foto: Volvo
Pripravia sa o klientelu?

Mnoho ľudí na švédsku automobilku zanevrelo, keď ju v roku 2010 odkúpila od amerického Ford Motor čínska skupina Geely. Ďalším klincom do rakvy bolo pre Volvo obmedzenie maximálnej rýchlosti na 180 km/h. Táto automobilka je mnohými považovaná za najbezpečnejšiu značku zo všetkých a aj takéto obmedzenie zvyšuje bezpečnosť. Oznámenie predaja len elektrických modelov od roku 2030 automobilke na reputácii v mnohých očiach tiež nepridalo, a takéto tvrdé vyškrtnutie naftových motorov môže automobilku pripraviť o ďalších potencionálnych zákazníkov.

Foto: Volvo

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmedia.volvocars.com
Predchádzajúci článokKonečne dobrá správa? Ceny pohonných hmôt by mohli klesnúť
Nasledujúci článokZSE prináša revolučnú službu pre slovenské elektromobily, úplne zadarmo