Domov News Suzuki odhaľuje nový Swift

Suzuki odhaľuje nový Swift

Suzuki na medzinárodnom autosalóne v Tokiu predstaví koncept novej generácie obľúbeného modelu Swift. Sériové prevedenie by sa pritom malo začať predávať už začiatkom budúceho roka.

Z prvého zverejneného obrázku je viditeľné, že novinka je evolúciou súčasnej generácie. Swift je v tomto veľmi konzervatívny a výraznými dizajnovými zmenami sa snaží šetriť. Nová generácia bude mať po vzore Toyoty Yaris o niečo nafúknutejšie podbehy kolies, okrúhlejšiu prednú časť s menšou prednou maskou a oválnu kapotu motora. Zmenou prešiel aj tvar svetlometov a grafika denného svietenia, teraz v tvare hokejky. Suzuki Swift tiež ponúkne čiernu farbu strechy a stĺpikov karosérie. Kľučky zadných dverí sa presunuli z C-stĺpiku na klasické miesto pod hranu okien.

O použitej technike sa zatiaľ veľa nevie. Predpokladáme však, že automobilka bude chcieť udržať cenu Swiftu na dostupnej úrovni. Najpravdepodobnejšie sa preto javí, že pod kapotou sa objaví vylepšená verzia súčasného 1,2-litrového štvorvalcového benzínového 12V mild-hybridu. Či sa začne predávať aj verzia Sport a aký dostane motor, zatiaľ tiež nie je známe. Špionážne fotografie zachytávajúce kabínu nového Swiftu odhalili použitie väčšej dotykovej obrazovky na palubnej doske. Vozidlo si však zachová aj analógové ukazovatele. Suzuki Swift je čo sa týka ergonómie a používania mimoriadne jednoduchým vozidlom (v pozitívnom zmysle slova) a túto vlastnosť by si mohol zachovať aj do budúcnosti.

V rámci základnej výbavy dostane Swift automatické prepínanie diaľkových svetiel aj systém monitorujúci únavu vodiča. Tešiť sa takisto pravdepodobne môžeme na manuálnu aj automatickú prevodovku. Otázne zatiaľ zostáva, o koľko nový Swift zdražie. Súčasný model sa predáva od 15.240 €, automat je k dispozícii od 17.510 € a verzia Sport je ocenená na 23.915 €.

Suzuki Swift
Foto: Suzuki
80 miliónov vyrobených automobilov

Automobilka Suzuki mimochodom dosiahla ku koncu augusta 2023 celosvetový predaj automobilov vo výške 80 miliónov kusov. Z tohto počtu 28,9 milióna pripadá na Japonsko, zvyšok zaznamenali zámorské trhy. Rozdelenie regiónov podľa percent je nasledovné – Japonsko 36 %, India 32,6 %, Európa 10 %, Ázia 13,5 % a ostatné (Latinská Amerika, Oceánia, Stredný východ, Afrika atď.) 7,8 %.

Prvé vozidlo vyrobilo Suzuki v októbri roku 1955, išlo o malinký model s názvom Suzulight. Uvedenie modelu Fronte 800 v roku 1965 znamenalo debut Suzuki v triede kompaktných vozidiel. Zámorský predaj sa začal exportom Suzulight v roku 1959. V roku 1975 začala prvá zámorská výroba automobilov Suzuki v Pakistane a odvtedy sa zámorské výroba rozšírila o Indiu v roku 1983 a Maďarsko v roku 1992. V Indii sa závody Suzuki stali liahňami automobilov nielen pre indický trh, ale aj napríklad pre ten africký. K dnešnému dňu má Suzuki po celom svete 15 automobilových výrobných závodov v 10 krajinách vrátane Japonska. Automobily Suzuki sa oficiálne predávajú v 184 krajinách.

Foto: Suzuki

Najväčšiu mieru na podiele 80 miliónov vyrobených automobilov má model Alto a to až 20 %. Toto vozidlo sa vyrába od roku 1979. Úspešné je najmä v Indii, kde patrí medzi vôbec tie najpredávanejšie vozidlá na trhu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJSuzuki
Predchádzajúci článokHonda N-Van e ako kráľ mini úžitkových automobilov?
Nasledujúci článokPredbiehanie karavanu s Ferrari skončilo tragicky, dvaja ľudia uhoreli (VIDEO)