Domov News Novinky Dacie na rok 2024: nový Duster aj elektrický crossover

Novinky Dacie na rok 2024: nový Duster aj elektrický crossover

Rok 2024 bude pre Daciu výzvou. Musí nájsť spôsob, ako výraznejšie elektrifikovať svoje produktové portfólio, zakomponovať do svojich vozidiel čoraz väčší počet povinných asistenčných systémov a zároveň udržať koncovú cenu na uzde, vďaka ktorej sa jej tak nesmierne darí.

Zostať v budúcnosti lacnejší ako zvyšok trhu bude pre Daciu čoraz náročnejšie. Čo sa týka elektromobilov, Dacii rastie silná konkurencia v koncerne Stellantis. Minulý týždeň sme mali možnosť vidieť nový Citroën ë-C3, ktorý sa na trh dostane budúci rok s cenou od 23.300 eur. Na rok 2025 je však naplánovaný príchod ešte lacnejšej verzie s cenou od 19.900 eur. Očakáva sa tiež príchod novej Pandy a ďalších cenovo dostupných elektromobilov. To by mohol byť problém pre elektromobil Spring, ktorý sa aktuálne na slovenskom trhu predáva od 21.500 eur. Vychádza však z Renaultu Kvid určeného pre indický trh, a na kvalite spracovania to je veľmi cítiť. Kým Spring je ideálnym firemným autom napríklad pre donáškové služby, v použiteľností pre jednotlivcov alebo rodinu nejde o optimálnu alternatívu.

Duster
Foto: Dacia
Udrží si nový Duster naftový motor a LPG?

Dacii nehrá do kariet ani pomalé znižovanie cien batérii. Udalosťou roka 2024 však bude uvedenie tretej generácie modelu Duster, ktorý by sa mal predstaviť ešte do konca tohto roka. Predstavitelia značky Dacia nedávno avizovali, že nový Duster dostane outdoorový štýl a okrem svojej tradičnej klientely sa pokúsi zaujať aj zákazníkov, ktorí by inak svoje oči upierali skôr na produkty značky Jeep. Okrem benzínovej pohonnej jednotky a jednotky na LPG sa pod kapotou Dusteru objaví aj benzínový hybrid. Duster bude podľa predbežných informácií stáť na platforme CMF-B, ktorá umožňuje zväčšiť Duster na dĺžku približne 4,40 metra. Táto platforma môže byť aj elektrifikovaná, čo už ukázal Jogger Hybrid s výkonom 140 koní a automatickou prevodovkou. V Dacii by z Dustera mohli urobiť aj plug-in hybrid, zatiaľ však nie je jasné, či sa tak stane alebo nie. Otázkou tiež zostáva, či v ponuke zostane klasický dieselový motor alebo nie.

V druhej polovici roka 2024 by sa k slovu mohol dostať nový elektrický crossover. Odvodený by mohol byť z modelu Renault Kiger, 3,99 metra dlhého crossoveru určeného pre indický trh, ktorý sa v Európe predávať nebude. Veľkosťou by išlo o priameho konkurenta Citroënu ë-C3.

Foto: Dacia
Predaj značky Dacia v roku 2023

Dacia zaznamenala za prvých 9 mesiacov roku 2023 predaj 493 511 osobných a ľahkých úžitkových vozidiel, čo je o 16,7 % viac ako za rovnaké obdobie roku 2022. V samotnom 3. štvrťroku zaznamenala Dacia 148 124 predajov, čo je o 2,4 % viac ako v 3. štvrťroku 2022, ktorý bol z hľadiska trhového podielu značky najsilnejším štvrťrokom roka. Všetky 4 základné modely značky zaznamenali za prvých 9 mesiacov roka rast: Spring o 40,6 %, Sandero o 18,3 %, Duster o 4,1 % a Jogger o 76,1 %. Predaj modelu Dacia Sandero dosiahol 199 516 vozidiel, čo je o 18,3 % viac ako v rovnakom období minulého roka. Sandero si od roku 2017 udržiava pozíciu európskeho čísla 1 v predaji súkromným zákazníkom.

Foto: startstop.sk

Duster s počtom 154 460 predaných kusov zaznamenal nárast o 4,1 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022. Udržiava si tak pozíciu na stupni víťazov SUV predaných súkromným zákazníkom v Európe. Dacia Jogger so 70 932 predanými kusmi za prvých 9 mesiacov tohto roka zaznamenala nárast o 76,1 %. V súčasnosti je na prvom mieste v maloobchodnom segmente C bez vozidiel SUV. S počtom 44 262 predaných kusov vzrástol model Spring o 40,6 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Udržuje si tak pozíciu na stupni víťazov elektrických vozidiel predávaných súkromným zákazníkom v Európe.

Na európskom trhu s osobnými automobilmi zaznamenala Dacia rast o 19,6 % na trhu s rastom 16,9 %. Dacia má teraz 4,4 % podiel na európskom trhu osobných automobilov, čo je o 0,1 bodu viac ako v rovnakom období roku 2022.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.1 / 5. Počet hodnotení 30

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTatra Force e-Drive prináša vodíkové riešenie elektromobility
Nasledujúci článokBenzín a nafta za 2 eurá? Kroky USA niečo naznačujú