Domov News RAM 1500 a osemvalec HEMI si musia dať zbohom

RAM 1500 a osemvalec HEMI si musia dať zbohom

Foto: RAM

RAM 1500 a vidlicový osemvalec HEMI sa už viac kamarátiť nemôžu. Pre upresnenie, v základnom pick-upe RAM 1500 nájdete po novom už iba radový šestvalec Hurricane. Ide však o ten najsilnejší motor pre model 1500, aký kedy pod kapotu dostal.

Vidlicový osemvalec HEMI si vytvoril počas svojho života akýsi kult vlastnej osobnosti. Zhmotňoval americký výkon a silu. Avšak doba je neúprosná, a tak sa americký pick-up RAM 1500 musí s týmto motorom rozlúčiť. Najnovší modelový rok 2025 prinesie zásadnú novinku a tou je koniec motoru V8, ktorý nahradí radový šesťvalec Hurricane. Najmodernejší RAM všetkých čias so sebou prinesie síce menší počet valcov, ale dostane najsilnejší motor, aký kedy mal.

HEMI
Foto: RAM
Dve turbá a monštruózny krútiaci moment

Nový člen pod kapotou je tak radový šesťvalec s objemom 3 litre s dvoma turbami. K dispozícii ho potenciálni majitelia dostanú v dvoch výkonových špecifikáciách. Hliníkový šesťvalec ponúkne v štandarde výkon 420 koní a krútiaci moment 635 Nm. Výkonnejšia verzia ponúkne až 540 koní a krútiaci moment na úrovni 705 Nm. V ponuke však zostane aj 3,6-litrový vidlicový šesťvalec s osemstupňovým automatom.

RAM 1500 vo výkonnejšej špecifikácii dostane novú zadnú nápravu, ktorá by mala zvládnuť nápor prenosu vysokého krútiaceho momentu. Rovnako tak dostane pohon jednej alebo oboch náprav a otvorený alebo obmedzený preklz diferenciálu. Zadný diferenciál dostane elektronickú uzávierku a na výber budú tri stále prevody.

Nestratí na praktickosti

Tento pick-up však nepríde o svoje pracovné schopnosti. Utiahne až 5 250 kilogramov a zvládne úžitkové zaťaženie viac ako 1 tonu. RAM okrem inej motorizácie dostane aj modernejší vizuál s výraznejšou maskou chladiča, novými LED svetlometmi a novým logom. Interiér zasa sľubuje tie najkvalitnejšie materiály s modernými technológiami. Za spomenutie rozhodne stojí 12,3-palcový digitálny prístrojový panel a 14,5-palcová obrazovka infotainmentu.

Čo si aktuálne automobilka drží v tajnosti, sú ceny. Výrobný proces nového modelu RAM 1500 by sa mal začať v prvom kvartáli 2024. O tom, či RAM bez osemvalca HEMI nestratí čaro osobnosti, zatiaľ môžeme iba špekulovať. Aj napriek tomu sa však budúcnosť tohto modelu zdá celkom sľubná. Uvidíme, či mu šesťvalec bude svedčať.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJRAM
Predchádzajúci článokMercedes-AMG GT2 Pro je hračka pre veľkých chlapcov
Nasledujúci článokViac srandy ako s Porsche. Na mokrom okruhu sme jazdili s dodávkami BYD