Domov News Audi predstavuje Q8 e-tron v edícii Dakar

Audi predstavuje Q8 e-tron v edícii Dakar

Foto: Audi

Audi Q8 e-tron edition Dakar s nálepkami pripomínajúcimi pretekársky špeciál RS Q e-tron navrhnutý pre Rally Dakar cieli na ľudí hladných po dobrodružstve, ktorí chcú aj mimo vychodených ciest jazdiť na elektrický pohon. Do predaja sa dostane v prvom kvartáli tohto roka.

Audi Q8 e-tron edition Dakar vychádza z verzie Q8 55 e-tron quattro. Elektrické SUV s kapacitou batérie 114 kWh, dvoma elektrickými motormi s celkovým výkonom 300 kW a krútiacim momentom 664 Nm dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 5,8 sekundy. V prípade edície Dakar však bude možné zvoliť aj terénne pneumatiky General Grabber AT3, s ktorými sa tento šprint oneskorí o jednu desatinku sekundy. Dojazd podľa WLTP je 487 kilometrov, maximálna rýchlosť je obmedzená na 200 km/h.

Foto: Audi
Terénne pneumatiky

V porovnaní so základným modelom má edícia Dakar s terénnymi pneumatikami o 31 milimetrov vyššiu svetlú výšku. Automobil je navrhnutý pre lepšiu ovládateľnosť na sypkých povrchoch, ako je štrk, piesok alebo sneh. V základnom nastavení má vozidlo svetlú výšku 206 milimetrov. Pri vyšších rýchlostiach jeho podvozok postupne klesá smerom k zemi – o 15 milimetrov pri 85 km/h, 17 milimetrov pri 100 km/h a o ďalších 13 milimetrov pri 120 km/h. To optimalizuje jazdnú stabilitu pri vysokých rýchlostiach pre lepšiu aerodynamiku a dojazd. V spojení s predným nájazdovým uhlom 20 stupňov, zadným nájazdovým uhlom 26 stupňov a prejazdovým uhlom 19 stupňov je Q8 e-tron edition Dakar dobre pripravené na boj s ľahkým a stredne ťažkým terénom.

Audi Q8 e-tron edition Dakar
Foto: Audi
Prísna limitácia nálepiek

Prepracovaná bola aj charakteristika riadenia vzduchového pruženia, aby spĺňala požiadavky typické pre jazdu v teréne. Hĺbka brodenia je 300 mm. Automobil bude k dispozícii v metalíze Siam Beige, Mythos Black metallic a Magnetic Grey. Čelná maska chladiča Singleframe sa bude vždy dodávať vo farbe karosérie. Za príplatok vytvorí projekčné svetlo v Singleframe so svetelným pásom vizuálne konzistentné spojenie medzi prednými svetlometmi. Rozšírené a súvislé lemy podbehov kolies vpredu aj vzadu prepožičiavajú modelu Q8 e-tron edition Dakar sebavedomejší postoj. Keď sa otvoria dvere vodiča, LED svetlá premietnu na zem nápis „edition Dakar“. Individuálna trieda edície Dakar sa odráža aj v kryte kľúčov so špeciálnym brandingom. Čo sa týka exteriérových nálepiek, ich počet bude limitovaný na 99 kusov. Na D-stĺpiku v tom prípade bude vidno matným písmom uvedené číslo špeciálneho modelu.

Audi Q8 e-tron edition Dakar
Foto: Audi
Bohatá výbava

Edícia Dakar bude obsahovať širokú štandardnú výbavu vrátane Matrix LED svetiel, S line interiér s anatomickými prednými sedadlami čalúnenými mikrovláknom Dinamica a umelou kožou. Vozidlo je tiež vybavené multifunkčným športovým koženým volantom, elegantným čiernym obložením strechy, pedálmi z nehrdzavejúcej ocele a komfortnou stredovou lakťovou opierkou. Ozdobné vložky sú z brúseného matného hliníka, zatiaľ čo prahy dverí obsahujú hliníkové vložky. Horná časť prístrojovej dosky a spodné prvky interiéru sú potiahnuté čiernou umelou kožou. Na želanie je dostupný balík prešívania Audi Sport v červenej farbe. Pridáva kontrastné akcenty s farebným prešívaním na športových sedadlách, volante, kolenných opierkach a lakťových opierkach dverí. Bezpečnostné pásy sú tiež lemované červenou farbou, aby dokonale ladili so športovým dojmom v kabíne.

Audi Q8 e-tron edition Dakar
Foto: Audi

Obrazovky dopĺňa head-up displej. Novinkou je obrazovka v operačnom systéme MMI, ktorá zobrazuje informácie o uhle naklonenia vozidla. Audi navyše ponúka obrázky na pozadí MMI vytvorené špeciálne pre edíciu Dakar, ktoré sú koordinované s ambientným osvetlením.

The Audi Q8 e-tron edition Dakar​

Prvky na prežitie mimo civilizácie

Špeciálna edícia sa štandardne dodáva aj so strešným nosičom. So svojou nosnosťou 40 kilogramov možno strešný nosič použiť na uloženie rôznych predmetov. Súčasťou je taška na strešný nosič a popruhy na pripevnenie príslušenstva. Druhú nabíjaciu zásuvku možno použiť na nabíjanie vysokonapäťovej batérie pomocou kombinovaného nabíjacieho systému typu CCS2. Nabíjací systém e-tron navyše ponúka všetko, čo milovníci dobrodružstiev potrebujú na nabíjanie svojho vozidla.

Foto: Audi

Audi Q8 e-tron edition Dakar dostanú zákazníci s ôsmimi pneumatikami. Spomínané terénne pneumatiky General Grabber AT3 zabezpečujú lepšiu priľnavosť na rôznych povrchoch vrátane štrku, kamenistého terénu, horských a lesných ciest a snehu. Špeciálny dezén optimalizuje zrýchlenie, ako aj brzdenie a zároveň umožňuje efektívne samočistenie pneumatík, najmä pri jazde na blatistom povrchu. Tieto terénne pneumatiky majú označenie M+S, čo znamená, že sú vhodné na celoročné používanie. Sada letných pneumatík na 20-palcových kolesách v S dizajne je tiež súčasťou Q8 e-tron edition Dakar.

Foto: Audi

Ako alternatívu k štandardnej dvojzónovej automatickej klimatizácii ponúka Audi štvorzónovú automatickú klimatizáciu. Systém môže použiť voliteľný druhý vysokonapäťový ohrievač na výrazné zvýšenie vykurovacieho výkonu. To znamená, že vo veľmi chladných podmienkach sa interiér rýchlejšie zohreje, zatiaľ čo prídavné vyhrievanie batérie zaisťuje pripravenosť batérie na nabíjanie pri veľmi nízkych teplotách. Voliteľne dostupné virtuálne spätné zrkadlá s kamerami zmenšujú celkovú šírku vozidla o 15 centimetrov, čím zlepšujú koeficient odporu vzduchu. A v tomto prípade podľa Audi virtuálne zrkadlá poskytujú aj lepšiu viditeľnosť ako bežné zrkadlá v prašnom alebo mokrom teréne.

Audi Q8 e-tron edition Dakar
Foto: Audi

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Opel Corsa – s týmto motorom je najlepšia
Nasledujúci článokMazda CX-70 konečne pozná dátum premiéry