Domov Poradňa 10 rád ako sa postarať o auto po zime. Prezutím to len...

10 rád ako sa postarať o auto po zime. Prezutím to len začína, toto rozhodne nemôžte zanedbať!

S blížiacou sa letnou sezónou čaká každého vodiča prezúvanie auta. Kvalitné pneumatiky a ich zodpovedajúci stav môžu v konečnom dôsledku rapídne zvýšiť bezpečnosť na cestách. Okrem prezúvania by sme však mali dbať aj o riadnu kontrolu vozidla po zimných mesiacoch. Soľ, kratšie jazdy či zriedkavejšie štartovanie auta kvôli tzv. lockdownu, ale aj rôzne výtlky či jamy dokážu spôsobiť opotrebenie dôležitých prvkov našich áut.

Možno si hovoríte, že moje auto predsa veľmi nejazdilo v zime, veď koniec koncov, donedávna platil prísny zákaz vychádzania, no opak je pravdou. Pri dlhšom odstavení auta totiž soľ, dážď a mrazy pôsobia na brzdové kotúče a obloženie, čo môže viesť k dočasnému oslabeniu brzdného účinku. Rovnako tak, vyskytnúť sa môžu ďalšie skryté vady, preto je mimoriadne dôležité nechať si urobiť kompletnú prehliadku vášho auta.

Aj keď mnoho úkonov zvládnu šikovnejší ľudia doma v garáži, odporúčame takúto kontrolu zveriť do rúk odborníkom z autorizovaných servisov, aby ste sa vyhli potenciálnym problémom. Tí vám okrem prezutia skontrolujú aj týchto 10 základných vecí:

Hĺbka dezénu a vek pneumatík

Či už prezúvate na letné pneumatiky, ktoré skladujete doma, kupujete nové v e-shope alebo ste ich kúpili „z druhej ruky“, vždy pred prezutím skontrolujú stav dezénu, ale aj ich vek. Niektoré pneumatiky stoja na sklade mesiace či roky, aj keď sa predávajú ako nové. Odborníci radia, že ak sú pneumatiky staršie ako štyri roky, nastal čas ich vymeniť, aj keď majú dostatok dezénu. Dátum výroby pneumatiky si môžete overiť aj sami, a to pomocou označenia DOT na pneumatike. Ak je na nej uvedené napr.: „DOT 1020“, znamená to, že bola vyrobená v 10. týždni v roku 2020. Mimochodom, zákon stanovuje, aby mala letná pneumatika minimálne 1,4 mm vysoký dezén. To už je však hraničná hodnota. Odborníci odporúčajú výmenu pneumatík už keď má dezén hĺbku nižšiu než 3 mm.

Svetlá svietia?

Počas kratších zimných dní a dlhých nocí zvykneme využívať stretávacie svetlá oveľa viac, než v letnej sezóne. Práve v tomto čase sa najčastejšie vypaľujú žiarovky či xenónové výbojky. V servise preto skontrolujú, či svietia nielen stretávacie, ale aj diaľkové či denné svetlá, takisto hmlové svetlá, smerovky, ale aj osvetlenie interiéru.

Aby stierače stierali

Obzvlášť pri nízkych teplotách trpia tie časti, ktoré sú vyrobené z gumy. Poveternostnými vplyvmi môžu vzniknúť poškodenia gumy na stieračoch, čím sa môže oslabiť ich funkcia. V prípade, ak stierače zanechávajú šmuhy na skle, prišiel definitívny čas na ich výmenu. Výmenu určite oceníte počas častých jarných i letných dažďov.

Má autobatéria dostatok napätia?

V zimných mesiacoch trpí tiež autobatéria, ktorá sa môže vybiť nízkymi teplotami a krátkymi trasami. Keďže zabezpečuje hlavne štartovanie auta, školení odborníci premerajú jej stav – či má dostatok kapacity a či ju nie je potrebné vymeniť, resp. dobiť. Nechcete predsa, aby vás auto nechalo niekde v problémoch.

Brzdový systém

Tak, ako sa potrebujete bezpečne rozbehnúť, potrebujete vedieť bezpečne aj zastaviť. Pravidelná kontrola bŕzd patrí k základnému servisu. Kontroluje sa stav obloženia, kotúčov a odborníci skontrolujú aj stav brzdovej kvapaliny. Niektoré staršie autá totiž nedisponujú senzorom opotrebenia a kontrolu tak treba robiť manuálne.

Skrytá hrdza

V zime treba umývať nielen karosériu, ale aj podvozok. Najmä výfukové potrubie je náchylné nachytať posypovú soľ, ktorá prispieva ku korózii a následnému poškodeniu výfukového systému. Vizuálnou kontrolou servis skontroluje, či je stav kovových dielov na podvozku v poriadku.

Aby zospodu nič nebúchalo a netieklo

Pri kontrole auta zospodu kvôli skrytej hrdzi sa rovno kontroluje aj stav tlmičov. Rôzne výmole či jamy, cez ktoré v zime prebehneme kvôli zníženej viditeľnosti, sa mohli podpísať na poškodení tlmiaceho systému či vytečení kvapalín.

Kto maže, ten jede

Tak znel známy reklamný slogan. V praxi to však znamená, že by ste mali pravidelne kontrolovať hladinu motorového oleja. Ak ho ubudlo príliš, je potrebné doliať ho pod rysku označujúcu MAX, aby ste predišli poškodeniam. Správny motorový olej pre vaše auto vám ochotne doplnia v autorizovanom servise, kde presne vedia, ktorý motorový olej je vhodný pre váš model auta.

 

Aby ste sa v lete neuvarili

Dnes už takmer každé auto disponuje manuálnou alebo automatickou klimatizáciou. Tú zvyčajne zapíname už v prvých teplejších dňoch, preto servisní technici dbajú o pravidelnú údržbu klimatizácie, aby fungovala bezchybne a dosahovala požadovaný výkon aj počas horúcich letných dní.

Dôkladná vizuálna kontrola

Auto je našou pýchou, ktorému zvyčajne venujeme nemálo pohľadov. Aj napriek tomu vám môže ujsť nejaký detail, preto hĺbkovú kontrolu stavu vozidla nechajte na odborníkov. Napríklad, či sa na čelnom skle neobjavili prasklinky, ktoré by mohli viesť k väčšiemu poškodeniu skla alebo rôzne „ťukance“, ktoré poškodili lak a mohol sa tam dostať posypový materiál, ktorý by spôsobil hrdzavenie. Poprípade, či nie sú na pneumatikách nejaké poškodenia (napr. tzv. bublinky).

Niekoľkoročný prieskum medzi vodičmi automobilov totiž ukázal, že významné percento šoférov, ktorí po zime zanedbali kontrolu svojho vozidla a nezverili ho do rúk špecialistov v autorizovaných servisov, hlásili neskôr problémy, na ktoré sa mohlo prísť pri vyššie spomínaných hĺbkových kontrolách. Práve z tohto dôvodu by sme teda nemali zanedbávať nielen garančné, ale i tie sezónne návštevy autorizovaných servisov.

Niektoré automobilky, ako napríklad Audi, preto dokonca umožňujú riešiť plánovanie servisných úkonov online. Stačí si prepojiť svoje vozidlo s aplikáciou, ktorá monitoruje stav vozidla a priebežne odosiela hlásenia o stave automobilu k najbližšiemu, resp. preferovanému servisnému partnerovi. Ten potom vyhodnocuje potrebu naplánovania servisného úkonu a online komunikuje s vodičom.

Vodiči starších vozidiel, ktoré nedisponujú technologickou výbavou umožňujúcou riešiť servis online, navyše môžu využiť pri jarnej servisnej kontrole Zľavové kupóny Audi na rok 2021. V rámci nich si môžu pri opravách uplatniť zľavy na Originálne diely a príslušenstvo Audi až do výšky 20 %.

servis

Servisy aj naďalej otvorené

Sieť autorizovaných servisných partnerov značky Audi je podľa najnovšej vyhlášky aj naďalej otvorená. Otváracie hodiny zmluvných autoservisov je možné nájsť na www.audi.sk (https://www.audi.sk/audi-partner) alebo na stránkach jednotlivých partnerov.

Kvôli zašednutým svetlám nemusíte prejsť cez STK! Ich renováciu nepodceňujte.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJe to oficiálne: Najnovší diel Rýchlo a zbesilo bude vo vesmíre…
Nasledujúci článokMercedes-Benz triedy S sa dočkal zmien. Brabus ho pekne vyladil.