Domov News Sedíte v aute správne? Aj tu platí zasadací poriadok

Sedíte v aute správne? Aj tu platí zasadací poriadok

Sadnem do auta, naštartujem, zapnem pás a idem. Na prvý pohľad úplne jednoduchá vec, nad ktorou netreba premýšľať. Skutočnosť je však odlišná. Na spôsobe sedenia v aute a zasadacom poriadku skutočne záleží. Robíte to správne? 

Človek, ktorému záleží na svojej bezpečnosti a bezpečnosti svojich pasažierov, by rozhodne nemal tieto rady prehliadnuť. Ľudia robia chyby nielen v samotnom posede za volantom, ale aj v spôsobe pripútania sa. Ďalšou dôležitou vecou je zasadací poriadok. Ten v krízových situáciách dokáže doslova zachraňovať životy.

Správny posed za volantom

Na internete nájdete nespočetné množstvo rôznych článkov alebo videí o správnom posede za volantom. Základom nie je len vaše pohodlie. Potrebné je, aby ste mali možnosť vozidlo dobre ovládať. Bez väčších ťažkostí by ste mali dosiahnuť na všetky ovládacie prvky, predovšetkým volant a pedále. Zabudnúť netreba na radiacu páku. Pri ovládaní všetkých týchto prvkov by sa vaše telo nemalo dostávať do rozličných krkolomných polôh. Za volantom by sa malo sedieť vzpriamene s mierne pokrčenými rukami a nohami.

Peugeot 508 SW
Ilustračné foto

Sedačku si treba najskôr nastaviť v pozdĺžnom smere. Aj pri maximálnom zošliapnutí pedálov by vaše nohy mali zostať mierne pokrčené, aby v prípade nárazu nedošlo k poškodeniu kĺbov. Ako druhý v poradí je sklon operadla. Za volantom by ste mali sedieť vzpriamene. Nie tak, ako má vo zvyku veľké množstvo mladých šoférov, kedy za volantom takmer ležia. Vzpriamená poloha je dôležitá nielen kvôli výhľadu na vozovku. Ruky na volante by mali byť taktiež v miernom pokrčení. Úchop volantu by ste mali zvoliť v polohe 14:45. Zabudnúť nesmiete ani na správne nastavenie spätných zrkadiel. V nich by ste mali vidieť čo najmenej karosérie auta a čo najviac priestoru vedľa a za vozidlom. Platí to predovšetkým pre autá, ktoré nie sú vybavené asistentom upozorňujúcim na prítomnosť iného vozidla v mŕtvom uhle. Minimalizujete tak riziko havárie s vozidlom, ktoré nepostrehnete, že ide blízko vás a stratí sa vo vašom mŕtvom uhle.

Dá sa zle pripútať?

Samozrejme. Najväčšia chyba je, keď sa nepripútate vôbec. V takom prípade môže mať akákoľvek dopravná nehoda, síce aj v nízkych rýchlostiach, fatálne následky. Bezpečnostný pás treba správne urovnať, lebo v inom prípade môže spôsobiť človeku zranenia. Pás by vás mal obopínať v oblasti panvovej kosti a to tak, aby medzi bezpečnostným pásom a vašim telom nevznikne žiadna zbytočná medzera.

Veľa ľudí si bezpečnostný pás v tejto oblasti ešte povolí, aby sa cítili komfortnejšie. Ak máte pás dostatočne povolený, má to rovnaký efekt, ako keby ste pripútaný ani neboli. Preto treba brať na toto ohľad a bezpečnostný pás používať vždy správne, a to na predných, ale aj na zadných sedadlách či pri priväzovaní detských sedačiek.

Správny zasadací poriadok

Táto vec vám môže prísť úplne nepodstatná, ale aj správne rozmiestnenie pasažierov v aute dokáže zachraňovať životy. Klasické rozmiestnenie je otec za volantom, mama na sedadle spolujazdca a deti na zadných sedadlách. Treba však myslieť na momenty, keď treba vozidlo rýchlo opustiť. Vždy treba pasažierov usadiť tak, aby ste v prípade potreby dokázali v čo najkratšom čase auto opustiť. V prípade, že máte v aute dieťa s detskou sedačkou, treba ho umiestniť za vodiča a vedľa neho posadiť dospelého, respektíve staršieho človeka.

zasadací poriadok
Ilustračné foto

Je to tak z dôvodu, aby bol schopný malé dieťa odopnúť z detskej sedačky a čo najrýchlejšie sa s ním dostať na krajnicu, ktorá sa nachádza po pravej strane vozidla. Keby to bolo opačne, bolo by treba celé vozidlo obchádzať, respektíve cez detskú sedačku preliezať. V prípade, že ide o 7-miestne auto, taktiež na sedadlo za spolujazdcom treba posadiť osobu, ktorá dokáže pohotovo zareagovať a dostatočne rýchlo vyslobodí pasažierov z tretieho radu sedadiel. Pokiaľ prevážate malé dieťa v takzvanom vajíčku, vždy ho treba umiestniť v protismere jazdy. Pokiaľ ho umiestnite na predné sedadlo, nikdy nezabudnite vypnúť spolujazdcov airbag.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJstartstop.sk
Predchádzajúci článokKia ukázala novodobý Stinger. Tie kolesá hoďte do koša
Nasledujúci článokVeľký test zimných pneumatík. Tieto sú najlepšie