Domov Poradňa Týchto 9 vecí, by mali byť cez zimu súčasťou vášho auta

Týchto 9 vecí, by mali byť cez zimu súčasťou vášho auta

Zima je tým ročným obdobím, ktoré zväčša nikomu nevyhovuje. Práve v tomto období môžu častejšie nastať situácie kedy príde k nejakej poruche vášho vozidla. Najmä keď to najmenej čakáte. Čo mať so sebou v aute v zlom zimnom počasí?

Kvapalina do ostrekovačov

Mnohí z nás zabúdajú na azda najpodstatnejšiu vec. Pred chladnými večermi, resp. pred začiatkom zimnej sezóny, sa odporúča minúť kompletne celú letnú zmes, aby počas noci nezamrzla. Následne na to treba nádržku naplniť až po okraj. V zime sa ostrekovače používajú takmer na dennom poriadku. Pre istotu majte v kufri odloženú novú zimnú zmes, všetci vieme aké je nepríjmné a najmä nebezpečné jazdiť so špinavým čelným sklom.

Metlička so škrabkou

V jednoduchosti je krása. Spojenie dvoch najlepších priateľov človeka počas zimy. Škrabka musí byť čo najpevnejšia a najostrejšia, aby dokázala zmrznutú vodu dostať z čelného skla. Pokiaľ disponujete väčším autom, napríklad SUV alebo MPV, odporúčame zobrať so sebou aj metličku na odhrabanie snehu. Ten je veľkým strašiakom, hlavne na streche. Neodhrnutá strecha dokáže skomplikovať život nie len vám, ale aj šoférom idúcich za vami. Hlavne by ste s autom, ktoré má na sebe množstvo snehu nemali ani vyraziť na cesty.

Skladacia lopata

Stretli ste sa v horách s tým, že cez noc napadlo 20-30 cm a nevedeli ste sa dostať ku autu? V takýchto podmienkach odporúčame zobrať so sebou malú skladaciu lopatku, ktorá dokáže v takýchto podmienkach výrazne uľahčiť život a nervy.

Teplá deka

Dostať defekt alebo mať pokazené auto nie je nič príjemné ani v jarných teplých dňoch. Predstavte si, že niečo obdobné sa vám stane počas zimy. Práve v tomto období je dobré mať so sebou teplú deku, ktorá vás dokáže zahriať pri čakaní na odťahovú službu. Vždy choďte z domu poriadne oblečení aj keď vyrazíte len na krátku cestu, nikdy neviete čo sa môže stať a ostať len v mikine nie je nič príjemné.

Štartovacie káble

Studené počasie komplikuje životnosť akumulátorov viac, než počas leta. Rozumným riešením je mať v aute štartovacie káble. Nejedná sa o veľkú investíciu a našťastie sú aj v aute skladné. Teda.. samozrejme, pokiaľ ich raz vyberiete z obalu, už veľmi ťažko ich dáte do pôvodného stavu, no ide to.

Snehové reťaze

Snehové reťaze sú naozaj malou investíciou, ktorá dokáže veľmi pomôcť. Treba si však najprv skontrolovať podľa príručky, či tieto reťaze dokážete na svoje auto nasadiť. Zvažujte najskôr samonapínacie reťaze – tie totiž nemusíte počas jazdy kontrolovať. Pokiaľ siahnete po textilných, nie všetky majú schválené používanie a nie sú vhodné ako alternatíva ku klasickým.

Náhradné žiarovky

Ak máte vozidlo s halogénovými svetlami, prípadne staršie auto, odporúčame mať  po ruke stále náhradnú sadu žiaroviek. Denné svietenie nie je adekvátnym svietením počas skorých ranných hodín a (žiaľ) skorých podvečerných hodín. Pokiaľ máte xenóny a niekoľko rokov ste ich nemenili, navštívte servis na ich výmenu.

Ťažné lano

Ťažné lano sa oplatí mať za každej situácie so sebou. Nemusí slúžiť výhradne vám, no dokážete aj pomôcť niekomu inému. Pokiaľ máte poruchu vozidla, dokážu vás bezpečne odtiahnuť, pokiaľ zapadnete v snehu, dokážu vás bez problémov vytiahnuť. Nezabúdajte však na maximálnu nosnosť ťažného lana. Tá sa odvíja od maximálne hmotnosti daného vozidla.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokModernizovaná Mazda MX-5. Veľké zmeny nenastali…našťastie
Nasledujúci článokToto je “nová” Lancia Delta na safari, za vyše pól milióna eur