Domov Poradňa Ich revírom sú preplnené cesty, ich tempo je pomalé…Pozor na sviatočných vodičov

Ich revírom sú preplnené cesty, ich tempo je pomalé…Pozor na sviatočných vodičov

Vianoce sú tu! A aj keď sa z každej strany na nás hrnie, že ide o sviatky pokoja, realita nás neraz presvedčí o opaku. Najmä na cestách…

Minimálne prípravy na tieto najkrajšie sviatky roku spôsobujú obrovský chaos. No a na cestách nás okrem mínusových teplôt a kde tu aj snehu nás potešia svojou prítomnosťou sviatoční vodiči.

Nikto učený z neba nespadol, to je fakt. Vianoce nám zas a znova ukazujú, že človek sa najviac učí praxou. No na predvianočných ale aj vianočných cestách máme možnosť stretnúť takzvaných sviatočných vodičov. Ich označenie jasné vraví o tom, kedy zavítajú na cesty. Raz za čas, na počesť sviatkov sa vyberú napríklad za rodinou alebo za priateľmi na návštevu. Sviatočný vodič je ľahko odhaliteľný. Zväčša jazdí na starom aute, napr. na Škode Felicia z roku 1998, pričom auto má jednu z prvých platných ŠPZ v danom meste.

Problémom však nie je ich výskyt na cestách. Každý má rovnaké právo cestovať a jazdiť, koniec koncov na to tie cesty máme. Ako problém sa môže javiť charakter jazdy sviatočných vodičov a rovnako aj situácia na cestách. Istá nepoučiteľnosť týchto vodičov preto môže viesť ku komplikáciam na cestách. A cieľom nás všetkých je sa takýmto krízovým situáciam vyhýbať.

Učiť sa, učiť sa, učiť sa…

Tí z nás, ktorí jazdia pravidelne a sviatky sa ich tak nejak netýkajú sú zvyknutí čeliť hustejšej doprave, ktorá nás neminie ani tieto sviatky. Väčšina pravidelne jazdiacich šoférov jazdí flexibilne, podľa podmienok a situácie na cestách. Nerobí im problém vnímať dopravné obmedzenia a jazdia podľa toho, čo vidia pred sebou. Najmä predvídajú. Problémom u sviatočných vodičov sa následne stáva pružná reakcia na zmeny na cestách. Veľakrát sa stretávajú s problémom, že jazdia po pamäti a nie na základe skutočnosti.

Sviatočný vodič častokrát preto volí pomalšiu rýchlosť jazdy, čo nemusí byť zlé v rámci bezpečnosti. No minimálne, to isté percento ostatných vodičov tak povediac vytočí. Problémom však nie je pomalá jazda ako taká, ale neschopnosť pružne reagovať na vzniknuté situácie. Potom následne vznikajú situácie ako nedanie prednosti v jazde, nerešpektovanie mobilného dopravného značenia alebo častokrát pri nových úsekoch aj jazda v protismere a podobne.

dialnica d1 kosice budimir
Zdroj: Facebook Foto Košice
Buďme k sebe ohľaduplní

Cieľom nie je haniť vodičov, ktorí sadnú za volant iba raz za čas. Prax je síce dôležitá, ale dôležitá sa javí aj ohľaduplnosť ostatných vodičov. Ak ste skúsení vodič a stretnete na ceste niekoho, kto sa možno necíti vo svojej komfortnej zóne, zvýšte svoju opatrnosť a ohľaduplnosť. Predvídanie ja alfa a omega bezpečnej jazdy. A aj keď za volantom stretnete viacero druhov vodičov od spevákov, tanečníkov či multi-taskerov, všetci sa chceme dostať bezpečne do svojho cieľa.

Je potrebné dbať na bezpečnosť, udržiavať bezpečný odstup a hlavne majte chladnú hlavu. Vianoce sú tu a zhon a chaos graduje. Koniec koncov, vidíme to vlastnými očami na našich cestách.  Určite však stojí za to obetovať pár minút strávených navyše za volantom. Aby ste bezpečne dorazili do svojho cieľa a vychutnali si sviatky s tými, ktorých máte radi.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFrancúzske luxusné modely DS4 a DS9 konečne dorazili na náš trh. Ceny sú…
Nasledujúci článokPrichádza Land Rover Defender kabriolet. Nie však z dielne automobilky