Domov Poradňa Čo ovplyvňuje cenu PZP a ako nájsť to najvýhodnejšie?

Čo ovplyvňuje cenu PZP a ako nájsť to najvýhodnejšie?

Foto: 123rf.com

Platba povinného zmluvného poistenia je výdavkom, ktorému sa nevyhne žiaden motorista. Určite ste aj vy postrehli, že rozdiely medzi cenami PZP v jednotlivých poisťovaniach sa neraz pohybujú aj na úrovni niekoľkých desiatok eur. Od ktorých faktorov sa odvíjajú a ako si vybrať tú najvýhodnejšiu poistku pre vaše vozidlo?

Uzatvorenie PZP je zákonnou povinnosťou každého majiteľa motorového vozidla. V prípade, že by vás zastavila policajná hliadka a vy by ste nemali zákonnú poistku, by vám hrozila pokuta vo výške až 3 200 €.

V skutočnosti je povinné zmluvné poistenie výhodným produktom. Sú z neho totiž kryté škody, ktoré svojím vozidlom spôsobíte na majetku alebo zdraví iných ľudí. Ak náhodou zapríčiníte nehodu, nemusíte sa obávať veľkých výdavkov, pretože škoda bude preplatená z vášho PZP.

Ktoré faktory vplývajú na cenu PZP?

Poisťovne nemajú stanovenú jednotnú cenu za PZP. Konkrétna suma sa odvíja od viacerých individuálnych faktorov. Môže sa tak ľahko stať, že dvaja rôzni ľudia, ktorí vlastnia rovnaký model auta, budú mať v jednej poisťovni rozdielnu výšku platby za povinné zmluvné poistenie – a to aj o niekoľko desiatok eur.

Prečo je to tak? Pozrite sa, ktoré parametre berú poisťovne do úvahy pri výpočte ceny za PZP.

Parametre poisťovaného vozidla

Na cenu zákonného poistenia do významnej miery vplývajú niektoré základné parametre vozidla. Dôležitú úlohu zohráva motorizácia, pričom poisťovňa zohľadňuje aj objem a výkon motora. Logika je taká, že čím väčší objem a výkon, tým vyššie riziko spôsobenia škody. V dôsledku toho je cena za PZP pri výkonnejších vozidlách vyššia.

Cenu však ovplyvňuje taktiež hmotnosť a veľkosť vozidla. Aj v tomto prípade platí, že pri väčších a ťažších autách zaplatíte za PZP viac. V neposlednom rade, svoju úlohu zohráva aj značka. Poistenie prémiových vozidiel je spravidla drahšie.

Zaujímavosť: Na nové vozidlá je PZP lacnejšie. S narastajúcim vekom cena poistky postupne rastie, no pre autá staršie ako 10 až 12 rokov začína klesať.

Vek vodiča

Je logické, že pri mladších alebo veľmi starých vodičoch je riziko spôsobenia škody vyššie. Aj tento faktor preto poisťovne zvažujú pri výpočte ceny za PZP. 19-ročný človek s čerstvým vodičákom bude mať PZP značne drahšie ako 35-ročný skúsený šofér.

Spôsob používania vozidla

Plánujete s vozidlom jazdiť ako vodič taxislužby, prípadne ho budete využívať na prevádzkovanie autoškoly, požičiavanie, prepravu nebezpečného nákladu alebo bude mať právo prednostnej jazdy? V takom prípade sa pripravte na to, že PZP bude vyššie. Poisťovňa totiž musí zohľadniť vyššie riziko. Najnižšiu cenu získate, keď bude auto slúžiť na bežné používanie.

Lokalita

Ak je vozidlo registrované na človeka, ktorý žije v malej dedinke na okraji Slovenska, poisťovňa pravdepodobne vypočíta nižšiu cenu za poistenie auta. V takom prípade sa nepredpokladá, že by auto jazdilo často v hustej premávke, kvôli ktorej by malo byť riziko škody vysoké. Naopak, pokiaľ bývate vo väčšom meste, treba sa pripraviť na vyššiu cenu zákonnej poistky.

História poistných udalostí

Radíte sa k vzorným vodičom a môžete sa pochváliť tým, že za posledných 5 či 10 rokov ste nespôsobili žiadnu dopravnú nehodu ani škodu na cudzom majetku? Poisťovňa to pri výpočte PZP zohľadní a ponúkne vám lepšiu cenu. Naopak, ak ste v posledných mesiacoch či rokoch spôsobili niekoľko väčších nehôd, treba sa pripraviť na prirážku k bežnej cene zákonného poistenia, ktorá môže byť vo výške aj viac ako 10 € ročne.

Výhody pre verných zákazníkov

Samozrejme, verným zákazníkom, ktorí majú poistku uzatvorenú niekoľko rokov, väčšinou poisťovne poskytujú rôzne výhody a zľavy. Obvykle sa preto neoplatí meniť PZP každý rok.

Najlacnejšie nerovná sa najlepšie

Mnohí vodiči sa snažia nájsť to najlacnejšie PZP na trhu. Zo zákonnej poistky sa predsa platia len škody na cudzom majetku, takže vám môže byť úplne jedno, v akej poisťovni máte uzatvorenú poistku, no nie? Dnes to už úplne neplatí. Prakticky všetky poisťovne totiž k PZP ponúkajú aj rôzne výhodné pripoistenia, z ktorých sa hradia aj škody na vašom majetku.

Keď si teda budete porovnávať ponuky viacerých poisťovní, všímajte si, čo dostávate za danú cenu, resp. koľko si musíte priplatiť za najobľúbenejšie pripoistenia. Napríklad poistenie čelného skla, živelných udalostí, úrazu posádky, asistenčných služieb, prípadne pripoistenie stretu so zverou. Vyberte si PZP, v ktorom dostanete maximum hodnoty za čo najnižšiu cenu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPotvrdené, superšport od Alfa Romeo príde v auguste
Nasledujúci článokPeugeot 208 má po facelifte – dva nové hybridy, 400 km dojazd na elektrinu