Domov News Majú snehové reťaze zmysel? Prekvapivý výsledok testu

Majú snehové reťaze zmysel? Prekvapivý výsledok testu

Oplatí sa kupovať snehové reťaze alebo iné pomôcky na zasnežené cesty? Alebo radšej investovať do kvalitných zimných pneumatík?

Zima je tu a sneh zasiahol v uplynulých dňoch nielen horské oblasti, ale aj západné Slovensko, ktoré si posledné roky začalo na zimu bez snehu zvykať. Nádielka tu však nebýva obzvlášť veľká a vodičom tak bohato postačia zimné či celoročné pneumatiky. Ak však bývate v oblastiach, kde sú zasnežené či zľadovatené cesty vašim každodenným chlebom, zimný test Youtube kanálu Tyre Reviews by ste nemali vynechať.

Jonathan Benson z kanálu Tyre Reviews už roky testuje pneumatiky a pravidelne prináša recenzie ako zimných, tak aj letných či celoročných gúm. V najnovšom zimnom teste sa však nezameral na pneumatiky rôznych výrobcov, ale na pomôcky na zasnežené cesty. Konkrétne snehové reťaze, popruhy a ponožky. Na tento účel mu poslúžila Honda Civic Si s predným pohonom. Ktorým pomôckam sa darilo najlepšie?

zimné pneumatiky, snehové reťaze

Ponožky na snehu prekvapili

Na začiatku Benson testuje sadu plastových protišmykových viazacích pásov, ktoré sa síce montovali veľmi jednoducho, no už pri prvom teste sa zlomili. Širšie plastové pásy s tromi kovovými hrotmi tiež zrovna neoslnili. Malé hroty v plaste sa ľahko vytrhli a na konci testov v každom páse ostal iba jeden. Hoci boli na ľade lepšie ako celoročné pneumatiky, ich spoľahlivosť je veľmi pochybná. Ďalšou testovanou položkou boli snehové ponožky, ktoré výrobca opisuje ako rovnako efektívne ako reťaze. Na snehu skutočne oslnili a po zimných pneumatikách Michelin X-Ice boli druhé najlepšie. To sa však nedá povedať o jazde na ľade. Tam snehové ponožky doslova pohoreli, boli na úrovni celoročných gúm a ani zďaleka nedosahovali výkonnosť reťazí ako sľuboval výrobca. Tie, ako aj sada kovových lán, priniesli pozoruhodné zlepšenie pri zastavovaní a rozbiehaní na ľadovom povrchu a tieto disciplíny jasne opanovali.

Summa summarum, zimné pneumatiky zvíťazili v testoch na snehu. V rozbiehaní či jazde do kopca im sekundovali ako reťaze, tak ponožky, no v brzdení nemali konkurenciu. V testoch na ľade však ukázali svoju silu snehové reťaze a kovové laná, no výrazne za nimi nezaostali ani spomínané zimné gumy.

Aký je teda verdikt?

Ak žijete v oblasti, kde pravidelne a veľa sneží, rozhodne sa oplatí investovať do kvalitných zimných pneumatík. Na snehu podajú najlepší výkon a nesklamú ani na zľadovatenom povrchu. Napriek tomu však odporúčame mať pre prípad núdze so sebou aj snehové reťaze alebo sadu kovových lán. Špeciálne druhú pomôcku odporúča aj Jonathan Benson. Za reťazami zaostali len mierne, no sú o niečo lacnejšie a hlavne výrazne jednoduchšie na montáž.

Snow Socks VS Snow Chains VS Snow Tires - What's REALLY Best on Snow and Ice?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 14

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTyre Reviews
Predchádzajúci článokTOP 5 najlacnejších elektromobilov predávaných na Slovensku
Nasledujúci článokDacia skladá na Dakar tím snov. K Loebovi sa pridá aj…

1 COMMENT

  1. Čo sú to tie “kovové laná” nikde som nič také nenašiel, zrejme to je nejaký zlý preklad, či?

Comments are closed.