Domov News TEST Volvo EX30 – auto novej generácie

TEST Volvo EX30 – auto novej generácie

Vyrobiť dostupný elektromobil pre masy? Cieľ, ktorý sa pokúša splniť Volkswagen, Škoda či Renault alebo Citroen. Nikto by však nepovedal, že sa niečo také podarí prémiovej automobilke Volvo. Je tým modelom práve EX30?

Volvo razí naozaj ostrú stratégiu na ceste k udržateľnosti a zodpovednosti, nehovoriac o bezpečnosti, ktorá je absolútne kľúčová pre túto škandinávsku automobilku. Obmedzenie maximálnej rýchlosti na 180 km/h či množstvo inovatívnych bezpečnostných prvkov výbavy vozidiel. Čisto elektrická budúcnosť tejto značky je nemenným faktom, ktorý prináša prvé modely.

Toto elektrické Volvo stojí menej ako Octavia?

EX90 či EM90 sú síce atraktívne, no vďaka svojej veľkosti a cene nedokážu osloviť masy. A presne o to sa usiluje malý kompaktný crossover, EX30. Jeho základná cena je totiž len 37 950 €, čo je menej ako zaplatíte za dobre vybavenú Octaviu. Za tieto peniaze dostanete výkon 272 koní, batériu s kapacitou 49 kWh (čo vám postačí na zhruba 250-280 km reálneho dojazdu) a vzhľad prakticky totožný ako pri vrcholnej verzii.

Volvo EX30
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

My sme však testovali drahšiu verziu s väčšou baterkou a pár vychytávkami navyše, čo sa v konečnom dôsledku odrazilo aj na cene. Najrozumnejšou alternatívou je verzia s predĺženým dojazdom vo výbave PLUS. Tá totiž zahŕňa prakticky všetko podstatné, čo v aute aj reálne využijete. Vráťme sa ale k samotnému autu a jeho koncepcii, tá je totiž prelomová.

Volvo EX30
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Auto novej generácie

Pokojne by sme Volvo EX30 mohli označiť ako auto novej generácie. Prístup automobilky ku koncepcii tohto modelu predstavuje skutočnú revolúciu. Podobne ako príchod Tesly, v prípade Volva sa však nemusíte obávať o nekvalitné spracovanie či zlé jazdné vlastnosti, keďže automobilka má dekády skúseností s vývojom vozidiel.

Už exteriér svojimi jednoduchými líniami naznačuje zámer unifikácie a futurizmu. Volvo EX30 vyzerá vždy rovnako, vzhľad mení len farba a zvolené disky kolies. Nemusíte sa tak obávať slabých a nevzhľadných lampášov miesto LED modulu. Dizajnéri sa pohrali aj s prvkami, ktoré sú roky zaužívané a priniesli množstvo zaujímavých prvkov. 

Zaujali ma predovšetkým vonkajšie spätné zrkadlá bez akéhokoľvek rámu či vnútorný plastový odliatok veka batožinového priestoru s presnými rozmermi nákladu, ktorý sa dá v EX30 prevážať. Kompaktné rozmery posunuli EX30 k modelom ako Peugeot 2008 či Jeep Avanger. Volvo je však o level vyššie.

Revolučné riešenia

Sympatické detaily pokračujú aj v interiéri, za zmienku stojí ovládač elektrických sedadiel. Volvo prinieslo absolútne prelomové riešenie banálnej funkcie. Pomocou jediného kombinovaného joysticku ovládate všetko, od bedrovej opierky, cez kolísku až po náklon sedadla.

Volvo EX30
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Aj vo vnútri sú zmeny naprieč jednotlivými výbavami len veľmi decentné. Vertikálny dotykový displej uprostred je súčasťou každej verzie. Ten zároveň slúži ako centrum celého auta a nahrádza aj digitálny prístrojový štít pred vodičom. Riešenie je vskutku odvážne, no vôbec nejde o nepremyslený krok ako v prípade prvých modelov Tesly. Ovládanie je naozaj jednoduché a intuitívne. Tlačidiel v interiéri veľa nenájdete, na volante ovládate hlasitosť či tempomat a na stredovej konzole nájdete otváranie okien. To je po vzore VW ID.3 riešené rovnako, čo nám nie je po chuti.

Kvalita spracovania je prvotriedna. Dôraz na udržateľnosť v podobe recyklátov je vidieť, no pôsobí vkusne a príjemne. Nič tu nevŕzga a všetko, čoho sa dotknete, pôsobí tuho. Bohužiaľ, priestor na zadných sedadlách nie je veľkorysý, ba priam až podpriemerný. No detskú sedačku s väčšou ISO-FIX základňou sem zmestíte. Dokonca si takýmto spôsobom dokáže sadnúť aj dospelý chlap na sedadlo spolujazdca. Na dlhé rodinné výlety to však rozhodne nie je.

Dôraz na komfort

Jazdné vlastnosti nás príjemne prekvapili. Očakávali sme pomerne tvrdý podvozok s priemernou filtráciou nerovností, no EX30 je naozaj komfortným elektromobilom. Zdvihnutý prst smeruje k riadeniu a jeho tuhosti, ktorá by mohla byť o niečo väčšia. Napriek tomu, že vodič má možnosť nastaviť si tuhosť riadenia, ani v tom najtvrdšom nastavení volant nedodáva potrebnú odozvu. Dynamické vymetanie zákrut tak rozhodne neodporúčame, aj napriek nadpriemernému výkonu.

To, či sa nám podarilo dosiahnuť sľúbené hodnoty dojazdu ako aj samotnú spotrebu, a podrobnejšie jazdné dojmy sa dozviete v našej videorecenzii na YouTube.

Toto elektrické Volvo stojí menej ako Octavia?

TECHNICKÉ ÚDAJE Volvo EX30
Motor elektrický
Využiteľná kapacita akumulátora 64 kWh NMC
Max. výkon 200 kW/272 k
Max. krútiaci moment 343 Nm
Dojazd WLTP 475 km
Pohon RWD
Prevodovka 1 – stupňová
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 4 233 mm
Šírka (bez spätných zrkadiel) 1 837 mm
Výška 1 549 mm
Rázvor náprav 2 650 mm
Pohotovostná hmotnosť 1 755 kg
Objem batožinového priestoru 318 l +9 l vpredu
Zrýchlenie 0-100 km/h 5,6 s
Rozmer pneumatík R19
SPOTREBA, NABÍJANIE, DOJAZD
Elektromotor
Mesto: 17,6 kWh / 100 km
Diaľnica: 22,0 kWh / 100 km
Okresky: 20,5 kWh / 100 km
Reálny dojazd (6-11°C) 300 – 350 km
Maximálny nabíjací výkon 153 kW
Doba nabíjania 20 – 80% 20 min
CENA
Základná cena modelu 37 950 €
Základná cena testovanej verzie 50 210 €

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.4 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKaroq Sportline vytŕča z davu, za pozornosť si ale priplatíte
Nasledujúci článokZaparkuje cez smartfón. Dokončujú vývoj nového BMW

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here