Domov Elektromobilita Nabíjanie v zahraničí ako nočná mora? S touto kartou určite nie

Nabíjanie v zahraničí ako nočná mora? S touto kartou určite nie

Cestovanie do zahraničia ako nočná mora pre elektromobil? Rozhodne nie! Vyskúšali sme kartu s ktorou dokážete nabiť svoje auto na prakticky akejkoľvek nabíjacej stanici v Európe. Ako to funguje?

Nabíjanie v zahraničí s jedinou kartou? - Dlhodobý test IONIQ 5

Predstavte si, že by ste sa pri každej zastávke na nabíjanie v zahraničí museli registrovať do inej aplikácie, nehovoriac o zbytočne vysokých poplatkoch. Našťastie to tak nemusí byť. Preto vznikli rôzne balíky, ktoré v sebe zahŕňajú viacerých poskytovateľov a vám tak ostáva iba vybrať nabíjačku. My sme to vyskúšali s našim IONIQ 5 a kartou, ktorú pre svojich zákazníkov pripravil Hyundai. Celý program má názov Charge myHyundai a už na samotnej karte je vidieť, že značka chce vymazať obavy z cestovania elektrickým autom.

Príliš dobré na to, aby to bola pravda?

Či už je to špičková diaľničná ultra nabíjačka Ionity alebo zabudnutý wallbox v centre Budapešti, karta nás nikdy nenechala v štichu. Najväčšou prekážkou bol častokrát neintuitívny systém danej nabíjacej stanice. Poďme ale k samotnému programu Charge myHyundai. Ten sa skladá z troch taríf. Prvá, bez mesačného poplatku, má názov Flex. Hodí sa najmä v prípade, ak najčastejšie nabíjate doma a verejné stanice využívate iba zriedkavo. Ak na to príde, za každý nabitý kilowatt zaplatíte 0,49 €, ale záleží od tarify daného poskytovateľa. Ak zas nabíjate prevažne mimo domu, zaujímavá by mohla byť stredná tarifa Smart, ktorá vás mesačne vyjde na 3,95 €, ale nabíjate za zvýhodnené ceny, ale naďalej sa budú líšiť podľa danej nabíjacej siete.

Za dlhšie nabíjanie si priplatíte

Najlepším program je teda Easy, ktorý je oproti Smartu drahší o 3 € na mesiac (6,99 €), ale prestávate riešiť u koho nabíjate. Zakaždým to v prípade AC nabíjania bude 0,19 €/kWh a DC bude za 0,36 €/kWh. Pri oboch platí, že po prekročení 180 minút, respektíve 45 minút, priplácate 5 centov za minútu. Ak ste však veľký cestovateľ a chcete sa spoľahnúť výhradne na overenú sieť Ionity, zaujímavý je aj voliteľný balík Ionity Premium, za 7,49 € mesačne. V ňom máte zľavu 15 centov na každú nabitú kWh. Viete si ho uplatniť aj k bezplatnému tarifu Flex, takže voľba je len na vás.

Ale kartička Charge myHyundai vás podrží kdekoľvek sa vyberiete, keďže obsahuje takmer 550 tisíc nabíjacích staníc v 27 európskych krajinách. K tomu je tu ešte rovnomenná aplikácia, v ktorej si okrem faktúr môžete vopred vyhľadávať svoje obľúbené nabíjacie stanice a uistiť sa, že daný poskytovateľ podporuje program Charge myHyundai. Ale z našej skúsenosti treba priznať, že by ste museli mať veľkú smolu, aby ste natrafili na stanicu mimo tejto siete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTáto Tatra 600 môže byť napríklad aj vaša, iba za…
Nasledujúci článokVo viniciach v okolí Pezinka zaznamenali zvýšený pohyb kačíc