Domov Doprava Najväčšia európska politická strana chce zastaviť zákaz spaľovacích motorov

Najväčšia európska politická strana chce zastaviť zákaz spaľovacích motorov

Plánovaný zákaz spaľovacích motorov v Európe pravdepodobne nebude mať vôbec hladký priebeh. Ostro chce proti nemu po novom vystúpiť aj jedna z najväčších európskych politických strán.

Už o pár mesiacov si Európania budú voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu na ďalších päť rokov. Jednotlivé politické strany preto naplno pracujú na svojich programoch. Do médií najnovšie unikol dokument pripravovaného programu jednej z najväčších a najvplyvnejších politických strán Európskeho parlamentu. Hovoríme o Európskej ľudovej strane (EPP), ktorá spolu so stranou Socialisti a demokrati desaťročia dominuje parlamentu a pravidelne majú tieto strany spolu podiel medzi 50 až 70 percentami kresiel.

„Odmietame politiku zákazu“

Pred pár dňami získal portál Euractiv kópiu chystaného programu stredo-pravicovej Európskej ľudovej strany. Jeho obsah však niektorých možno trochu zaskočil. Strana sa totiž plánuje rázne postaviť zákazu spaľovacích motorov na starom kontinente. „Odmietame politiku zákazu – ako napríklad zákaz spaľovacích motorov – a čo najskôr ju prehodnotíme,” stojí v dokumente.

EPP sa voči spomínanému zákazu od roku 2035 síce ohradzovala aj doteraz, no po novom chce pristúpiť k ráznejšiemu kroku. Strana kritizuje samotnú „ideológiu zákazu“ a jej poslanec Jens Gieseke, ktorý stranu zastupoval v diskusiách o normách CO2 pre vozidlá, dlhodobo varuje pred rozhodnutím o vyradení vozidiel so spaľovacím motorom a predpovedá takzvaný “havanský efekt”, kedy Európania budú desaťročia naďalej jazdiť na starých autách s konvenčným pohonom, podobne ako je to v kubánskom hlavnom meste.

Prechod na EV môže zaradiť spiatočku

Strana totiž presadzuje „technologicky otvorený“ prístup k znižovaniu emisií. EÚ by nemala uprednostňovať len jednu technológiu, ako sú v tomto prípade batériové elektromobily. EPP sa preto podľa uniknutého dokumentu zaviazala, že čo najskôr zreviduje daný zákaz. Ide o pomerne veľkú vec, ktorú rozhodne netreba brať na ľahkú váhu. EPP má totiž v Európskom parlamente obrovský vplyv. Navyše chce prehodnotiť už schválený právny predpis a ak sa jej podarí uspieť, celý prechod na elektrický pohon môže utrpieť veľkú ranu. Stav, ktorému by neoponoval azda žiadny petrolhead.

Pôvodný zákaz spaľovacích motorov sa po odpore viacerých krajín s Nemeckom na čele podarilo minulý rok zmierniť a možno to neskončí len tam. Zákaz totiž spočiatku počítal s kompletným ukončením predaja nových vozidiel s konvenčným pohonom od 2035. Po výraznom tlaku EÚ ustúpila a po novom už nezakazuje nové autá so spaľovacím motorom, pokiaľ budú jazdiť na syntetické palivá. Uvidíme, kam to dotiahne EPP.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJEuractiv
Predchádzajúci článokModernizovaný VW Golf oficiálne, vypočul prosby zákazníkov
Nasledujúci článokČínska vláda chce zakročiť, pribrzdí rast elektromobilov