Domov Elektromobilita Robert Fico prekvapil. Vláda podporí elektromobily

Robert Fico prekvapil. Vláda podporí elektromobily

Vláda Roberta Fica sa začne vážne zaoberať prechodom slovenského automobilového priemyslu na elektromobilitu. Ministerka hospodárstva Denisa Saková už bola poverená zastrešením národnej stratégie elektromobility.

Zástupcovia vlády sa dnes stretli s predstaviteľmi všetkých automobiliek, ktoré u nás vyrábajú alebo plánujú vyrábať autá, zástupcami Slovenskej asociácie pre elektromobilitu ako aj s predstaviteľmi vysokých škôl a spoločností orientovaných na výrobu batérií. „Ak v krátkom čase neprijmeme celý rad razantných a mohutných opatrení na podporu elektromobility, môže sa nám stať, že výhoda v podobe veľkej koncentrácie výroby automobilov sa zmení na obrovskú nevýhodu a môže z toho byť jedna hospodárska tragédia pre celý tento štát,“ vyhlásil podľa portálu Aktuality premiér Robert Fico po rokovaní.

Už nemôžeme čakať

Automobilový priemysel je pre Slovensko životne dôležitý a každé zásadné zmeny v jeho smerovaní môžu mať pre Slovensko vážne dôsledky, ak sa neprispôsobí trendom. O tom už nedávno varoval aj článok publikovaný Bloombergom, o ktorom sme písali TU. Prechod k elektromobilite má totiž výrazný vplyv na dodávateľské procesy, a keďže elektrické vozidlo obsahuje menej komponentov ako automobil so spaľovacím motorom, v ohrození sa ocitajú mnohí dodávatelia. Ako krajina tak musíme smerovať viac k investíciám spojených s výrobou batérií, v čom zatiaľ v porovnaní so susedným Poľskom či Maďarskom zaostávame. A konkurencia aj vo svete je obrovská.

Dospeli sme k záveru, že nie je možné čakať rok alebo dva, kým o niečom rozhodneme, pretože medzitým nám svet ujde. Preto padlo rozhodnutie, že dnešné podnety budú pretavené do bilaterálnych rokovaní s ministerstvom hospodárstva,“ povedal Fico. Denisu Sakovú súčasne poveril zastrešením národnej stratégie elektromobility. „Do mesiaca bude spracovaný dokument, ktorý bude obsahovať celý rad konkrétnych legislatívnych, inštitucionálnych a finančných opatrení.” Robert Fico zároveň požiadal predstaviteľov automobilového priemyslu o podporu konania vlády. „Nemôžete na jednej strane kričať, že ak o tri-štyri mesiace niečo neprijmeme, o tri roky tu bude hospodárska tragédia a na druhej, keď predložíme návrhy zákona v skrátenom konaní, všetci kričia, že sa tu porušujú princípy právneho štátu,“ povedal.

Správu budeme aktualizovať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAktuality
Predchádzajúci článokPorsche Macan Turbo má 639 koní a úplne novú platformu
Nasledujúci článokPredávajú autá za státisíce, Slováci za nimi cestujú aj 700 km