Domov Elektromobilita Mini Aceman zbrojí proti Volvu EX30, premiéra už…

Mini Aceman zbrojí proti Volvu EX30, premiéra už…

Foto: MINI

MINI sa chystá vstúpiť do mimoriadne preplneného segmentu trhu s novým, plne elektrickým crossoverom Aceman. MINI Aceman postavili tak, aby zaplnil medzeru medzi novým modelom MINI Cooper a väčším MINI Countryman. Oficiálne tento model zažije premiéru 24. apríla na výstave Auto China v Pekingu. Oficiálne uvedenie na trh by malo prísť ešte počas tohto roka.

S dĺžkou niečo vyše štyroch metrov bude MINI Aceman súťažiť s pestrým radom potenciálnych súperov. Na zoznam konkurentov patria modely ako Volvo EX30, Hyundai Kona Electric, Renault Megane E-Tech, Jeep Avenger a Smart #1. Pripravovaný Ford Puma EV je ďalším potenciálnym vyzývateľom, rovnako ako elektrifikované hatchbacky segmentu C ako Peugeot E-308 alebo Astra Electric.

MINI Aceman
Foto: MINI

 

Ponúkne slušný dojazd

Aceman by mal využívať rovnakú platformu špecifickú pre elektromobily ako nový model MINI Cooper. Očakáva sa, že si požičia aj väčšiu, čisto elektrickú hnaciu sústavu od svojho menšieho súrodenca. MINI teraz potvrdilo, že bude disponovať batériou s kapacitou 54,2 kWh, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou umožní dojazd na jedno nabitie okolo 400 km.

MINI tiež potvrdilo rozmery pre nový Aceman. Dosahuje 4 075 mm na dĺžku, 1 754 mm na šírku (bez zrkadiel) a 1 495 na výšku. Tým pádom je o 150 mm kratší ako konkurenčné Volvo EX30 a mnohí ďalší potenciálni rivali. Tieto rozmery ho dávajú do súladu s modelmi ako napríklad Hyundai i20, aj napriek tomu, že jeho cena sa dostane na úroveň modelu Kona.

MINI Aceman test na asfalte
Foto: MINI

 

Príde aj verzia John Cooper Works

Kolesami vysunutými do najvzdialenejších rohov karosérie by mal ponúkať model Aceman aj vzadu dostatok miesta. Batožinový priestor však toľko miesta neponúkne a podľa všetkého vysoká nakladacia hrana pomerne sťaží nakladanie čohokoľvek do batožinového priestoru. Interiér modelu Aceman by mal ponúknuť takmer identické rozloženie ako klasický MINI Cooper.  Stredovým bodom celej palubnej dosky je tenký 9,4-palcový kruhový OLED displej zodpovedný za infotainment a dôležité informácie pre vodiča. Zobrazuje užitočné informácie ako aktuálnu rýchlosť či stav nabitia batérie.

MINI Aceman test na piesku
Foto: MINI

 

Do ponuky sa dostanú aj „MINI Experience Modes“, ktoré menia vzhľad obrazovky a osvetlenia interiéru a poskytujú svoj vlastný jedinečný soundtrack. V MINI Cooper majú vodiči na výber z režimov Core, Green, Go-Kart, Personal, Vibrant, Timeless a Balance. Toto všetko sa ocitne aj v spomínanom modeli Aceman. Šéfka MINI Stephanie Wurst v rozhovore pre Auto Express prezradila, že nový crossover Aceman ponúkne počas jazdy „pocit motokáry”. Potvrdila tiež, že v hre stále zostáva aj verzia John Cooper Works.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS MINI, AutoExpress
Predchádzajúci článokPokukujete po novej dodávke? Pozrite, čo ponúka Ford Transit Connect
Nasledujúci článokAuto zo Slovenska spôsobilo rozruch, známa značka reaguje