Domov Elektromobilita Nissan Concept 20-23 je základom pre lacný elektromobil

Nissan Concept 20-23 je základom pre lacný elektromobil

Dvadsať rokov od založenia dizajnového centra v Londýne spoznávame Nissan Concept 20-23. Tento showcar poslúži ako inšpirácia pre pripravovaný cenovo dostupný elektromobil pre rok 2026.

Tento rok japonská automobilka oslavuje 20 rokov od založenia centra Nissan Design Europe v Londýne. Na oslavu si pripravili showcar Nissan Concept 20-23, ktorý poslúži ako predloha pre duchovného nástupcu malej Micry v roku 2026. Automobilka touto úlohou poverila najmladších dizajnérov a nechala im takmer voľnú ruku.

Nissan Concept 20-23
Foto: Nissan
Ovplyvnení online pretekaním

Senior viceprezident pre globálny dizajn značky, Alfonso Albaisa, sa nechal počuť, že úlohou dizajnérov v londýnskom centre bolo navrhnúť zábavný mestský elektromobil, ktorý by chceli používať denne v Londýne. Mladé talenty z dizajnového centra tak navrhli Nissan Concept 20-23. Kompaktný športový hatchback, ktorý je do značnej miery ovplyvnený svetom online pretekov. Stret svetov moderného a dynamického života v meste, online hrania a mobility s nulovými emisiami.

Nissan Concept 20-23
Foto: Nissan
Poriadne sa vybláznili

Keďže automobilka dizajnérom nechala takmer voľnú ruku, na novo predstavenom koncepte je to riadne poznať. Nový Nissan Concept 20-23 zaujme predovšetkým svojim širokým postojom a výrazným bodykitom. Veľmi dynamický vzhľad umocňujú aerodynamické disky kolies a masívne zadné krídlo. Tak ako exteriér, aj interiér ihneď odhaľuje odkiaľ návrhári čerpali inšpiráciu. Po vzore pretekárskych áut nachádzame v kabíne obdĺžnikový volant, škrupinové sedadlá a viacbodové bezpečnostné pásy. Okrem týchto prvkov v interiéri prevláda nadčasový minimalizmus. Pokiaľ sa aspoň časť prvkov z tohto výnimočného konceptu dostane do sériovej podoby tak, ako automobilka sľubuje, máme sa na čo tešiť.

Nissan Concept 20-23
Foto: Nissan
Duchovný nástupca Micry

Už minulý rok v januári Nissan ohlásil pripravovaný elektrický hatchback, ktorý bude stáť na aliančnej platforme CMF B-EV. Tento pripravovaný model vstúpi podľa predpokladov do sériovej výroby v roku 2026. Podľa zatiaľ dostupných informácií sa japonská automobilka postará len o samotný dizajn. O vývoj a výrobu tohto elektrického automobilu kompaktnej triedy sa bude starať francúzska automobilka Renault. Môžeme teda očakávať, že pripravovaný model bude japonským súrodencom dlho očakávaného Renaultu 5. Ten sľubuje dojazd na jedno nabitie až 402 km podľa WLTP normy. Disponovať bude jedným elektromotorom s výkonom 100kW (136 koní). Samotný výkon bude prenášaný na vozovku prostredníctvom predných kolies. Cieľom automobilky Nissan je udržať začínajúcu cenu pod úrovňou 25 000 eur.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNissan
Predchádzajúci článokŠkoda musí kompenzovať straty, vstúpi na exotické trhy?
Nasledujúci článokŠkoda Kodiaq už neskrýva takmer nič