Domov Lifestyle Budeme nakupovať autá z automatov, tak ako plechovky Coly?

Budeme nakupovať autá z automatov, tak ako plechovky Coly?

Keď nečakane pocítite hlad alebo smäd, môžete si kúpiť niečo v automate. Táto vymoženosť sa preniesla aj do sveta automobilov. Automaty na predaj automobilov sa objavili v USA a ďalších krajinách, ako je Singapur a Čína. Prečo by však niekto chcel kúpiť auto z automatu? Ako to funguje?

Viac informácii nájdete v tomto článku a zistíte, že kúpa nového vozidla je taká jednoduchá ako hrať automaty.

Ako fungujú automaty na predaj automobilov?

Prvá vec a dôležitá vec, ktorú by ste mali vedieť je, že väčšina automatov na automobily predstavujú jednoduchý spôsob vyzdvihnutia ojazdeného automobilu, ktorý už bol zakúpený. Niektoré z týchto automatov v USA fungujú na žetón, ktorý musíte do neho vložiť, a potom sa vaše auto z automatu začne pomaly pohybovať smerom nadol až k bodu vyzdvihnutia. Nemôžete však ísť do automatu a impulzívne kúpiť vozidlo.

V Číne sa spoločnosti Ford a Alibaba spojili, aby vyrobili automat na otestovanie vozidiel. Toto centrum testovacej jazdy pre automobily, umožňuje potenciálnym kupujúcim vybrať si auto prostredníctvom aplikácie a vziať ho na trojdňovú testovaciu jazdu.

Kto prevádzkuje takéto automaty?

V USA je to väčšinou jedna spoločnosť, Carvana, ktorá buduje a prevádzkuje takéto automaty. Majú niekoľko poschodový automat a medzi výhody patrí možnosť skladovať autá na menšom priestore, ktorý je zabezpečený proti krádeži a chráni vozidlá pred poškodením. Princíp sa veľmi podobá konceptu niektorých parkovacích garáží vo veľkých mestách, v ktorých sa uskladňuje viac automobilov pomocou mechanických výťahov.

Nevýhodou týchto automatov na automobily je, že môže dôjsť k mechanickým poruchám, ktoré vedú k nefunkčnosti celého systému. Budovy alebo domy sú tiež náročnejšie na stavbu, pričom je potrebná vyspelá technika a personál strážnej služby.

Na začiatku roku 2017 bol v Singapure otvorený 15-poschodový automat s priestorom až pre 60 luxusných automobilov. Stroj je vybavený použitými automobilmi od značiek ako Bentley, Porsche a Ferrari a zákazníci si môžu dostupné vozidlá pozrieť na dotykovej obrazovke v prízemí. Majiteľ automatu Autobahn Motors uviedol, že ho postavili kvôli šetreniu miesta.

Je to budúcnosť?

Nie je jasné, či sa automaty na automobily stanú čoraz bežnejšími. Aktuálne sú väčšinou obmedzené na niekoľko spoločností ponúkajúcich ojazdené vozidlá, aj to len v niekoľkých krajinách. V Nemecku výrobcovia automobilov ako Volkswagen použili tieto automatizované automobilové veže na uskladnenie nových vozidiel, tak aby si ich mohli ich zákazníci jednoducho vyzdvihnúť.

Pokiaľ ide o použitie tohto modelu výdajného automatu na autá v požičovniach automobilov, žiadne spoločnosti doteraz neoznámili plány na poskytovanie svojich automobilov týmto spôsobom.

Ako si kúpite auto týmto spôsobom?

Väčšina transakcií sa uskutočňuje online, vrátane financovania. Dostupné sú zvyčajne všetky druhy ojazdených automobilov známych značiek, vo všetkých cenových reláciách. Podpíšete niekoľko potrebných papierov a potom dostanete špeciálny kód alebo žetón.

Po príchode k budove automatu a zadaní kódu či vhodení žetónu, je vaše ojazdené auto vytiahnuté z parkovacieho miesta vo veži pomocou robotického ramena.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTradičné tatrovky sa po rokoch vrátia na Slovensko!
Nasledujúci článokAlpine odhaľuje informácie o svojich plánovaných modeloch