Domov News Stavajú nový okruh, dráhu má vo výške 70 metrov nad zemou

Stavajú nový okruh, dráhu má vo výške 70 metrov nad zemou

Foto: Qiddiya Media

Formula 1 sa o pár rokov presťahuje na kompletne nový okruh. Ten vyrastie v Saudskej Arábii a nahradí Džiddu.

Veľká cena Saudskej Arábie sa do kolotoča F1 dostala len v roku 2021, no okamžite priniesla veľmi atraktívne preteky. Trať v Džidde je totiž nesmierne rýchla. Niektorí ju nenávidia, iní ju milujú. Viacerí odborníci sa však zhodujú, že je až prehnane rýchla a nebezpečná. Lenže v kalendári F1 bude už len zopár ďalších sezón. Od roku 2028 ju totiž nahradí kompletne nový okruh.

Ten vyrastie v meste Qiddija neďaleko hlavného mesta Rijád. Zaujímavosťou je, že Qiddija v súčasnosti ešte ani neexistuje a celé mesto je vo fáze výstavby. Dizajn nového okruhu predstavili Saudi pred Veľkou cenou Saudskej Arábie, ktorá je druhým podujatím sezóny 2024. Svetu tak odhalili aj prvé digitálne snímky trate. Z nich je už na prvý pohľad zrejmé, že trať bude dlhá a poriadne rýchla. Bude disponovať 21 zákrutami, pričom rýchlosti budú na rovinkách presahovať 320 km/h, a tak by mala predstavovať pre jazdcov poriadnu výzvu.

okruh Qiddija
Foto: Qiddiya Media
Väčšie prevýšenie ako v Spa

Za návrhom novej trate stojí Alex Wurz a Hermann Tilke, ktorí sú fanúšikom F1 pomerne dobre známi. Hlavnou charakteristikou okruhu však nebude ani jej rýchlosť, ale prevýšenie. To totiž dosiahne až 108 metrov, čím prekoná aj legendárne Spa-Francorchamps so 103 metrami. Za špeciálnu zmienku určite stojí prvá zákruta so stúpaním až 70 metrov, ktorá bude osvetlená LED diódami. Aby ste si to vedeli lepšie predstaviť, ide približne o ekvivalent 20-poschodovej budovy.

okruh Qiddija
Foto: Qiddiya Media

Zaujímavosťou tiež je, že architekti nechcú postaviť klasické tribúny, ale „viacero vyhliadkových bodov a terás.“ V komplexe by nemala chýbať ani zóna pre koncerty či horská dráha. Ide tak o veľmi ambiciózny projekt, ktorého cieľom je hostiť najväčšie motoristické podujatia sveta. „Budujeme okruh tak, aby sme boli schopní hostiť podujatia Moto GP, WEC, regionálne a národné šampionáty a tiež Formulu 1. Budujeme zázemie, aby sme nakoniec mohli hostiť najväčšie a najlepšie motoristické podujatia, a to naozaj vo všetkých kategóriách,“ povedal Mike Reininger, generálny riaditeľ investičnej spoločnosti Qiddiya, ktorá stojí za novým okruhom.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJQiddiya Media
Predchádzajúci článokE-mobilita ako čierna diera na peniaze? Investori počítajú straty v miliardách
Nasledujúci článokAj desiatky rokov staré BMW môžu mať originálne diely