Domov News Európska automobilka vyrobila posledné naftové vozidlo

Európska automobilka vyrobila posledné naftové vozidlo

Foto: Volvo

Už sa k nim neplánujú vrátiť. Budúcnosť vidia v elektrickom pohone. Dnes preto ich továreň opustilo úplne posledné naftové vozidlo. Udialo sa tak po 45 rokoch.

Volvo pokračuje v prechode na čisto elektrickú značku. Ďalším krokom v tejto transformácii je ukončenie výroby vozidiel s dieselovým motorom. Včera, 26. marca 2024, bolo vyrobené posledné naftové auto s logom Volvo – luxusné SUV XC90. Posledný diesel zišiel z výrobnej linky v závode Torslanda vo Švédsku.

Volvo vyrábalo naftové automobily posledných 45 rokov. Ide vôbec o prvú “veľkú” automobilku, ktorá sa rozhodla úplne skončiť s výrobou naftových automobilov. Posledným kúskom s týmto typom pohonu sa stalo modré Volvo XC90 vybavené preplňovaným 2,0-litrovým štvorvalcom. Automobil nepôjde k zákazníkovi, ale bude vystavené v novom múzeu, ktoré bude pre verejnosť sprístupnené od 14. apríla.

Volvo XC90
Foto: Volvo
Nafta splnila svoj účel, je ale čas sa posunúť ďalej

Zaujímavosťou, že ešte v roku 2019 bola väčšina automobilov Volvo predaných v Európe poháňaná naftou a v roku 2008 tvoril 95 % predajov modelu XC90 práve diesel, ako uvádza britský Autocar. Napriek tomu, že naftové motory výraznou mierou prispeli k rastu automobilky a zohral významnú úlohu v jej vývoji smerom k prémiovej značke, vedenie Volva považuje orientovanie sa na elektromobily za správny smer.

Volvo prejde do roku 2030 na výrobu výlučne elektrických áut, pričom továrne budú prestavované tak, aby vyhovovali výrobe elektrických vozidiel a batériových pohonov. Automobilka buduje novú továreň na výrobu elektromobilov aj na Slovensku, v priemyselnom parku vo Valalikoch pri Košiciach by sa výroba mala spustiť v roku 2026. Automobilka nedávno uviedla na trh elektrický crossover EX30. Tento rok by po vyriešení problémov so softvérom mal byť uvedený aj model EX90. Volvo sa plánuje do roku 2040 stať klimaticky neutrálnou spoločnosťou.

Volvo EX30
Volvo EX30. Foto: Volvo
Predaj za február 2024

Spoločnosť Volvo Cars hlási za február 2024 predaj 50 315 áut, čo je pokles o 2 % v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka. Dosiahla však svoj historicky najvyšší podiel predaja elektrifikovaných modelov, čo bolo spôsobené najmä začiatkom výroby a predaja modelu EX30. Plne elektrické autá tvorili 22 % všetkých predaných áut, zatiaľ čo kombinovaný predaj plne elektrických áut a plug-in hybridov predstavoval podiel 44 %. Predaj v Európe v porovnaní s februárom 2023 vzrástol o 26 % a dosiahol 26 773 áut. Predaj áut s plne elektrickým alebo plug-in hybridným pohonom vzrástol v porovnaní s februárom minulého roka o 18 %. Elektrických áut sa predalo viac o 31 %. Počas prvých dvoch mesiacov roku 2024 sa celkovo predalo 5 863 kusov modelu EX30. Vo februári zostalo najpredávanejším automobilom značky Volvo model XC60, ktorý dosiahol predaj 16 026 kusov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.7 / 5. Počet hodnotení 23

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar, TS Volvo
Predchádzajúci článokFinále Auto Roka Slovensko sa blíži
Nasledujúci článokHyundai Tucson prešiel faceliftom, zásadným vizuálnym zmenám sa vyhol