Dacia s Dusterom doslova trafila klinec po hlavičke. Rumunské SUV patrí medzi najpredávanejšie vo svojej kategórii, a to aj vďaka skvelým schopnostiam v teréne. Prečo to nevyužiť a nespraviť z neho echtové úžitkové auto?

Niečo také naozaj existuje a volá sa to Dacia Duster Fiskal. Ak je niečo úspešné, prečo to nevyužiť ešte viac? To si zrejme povedala aj Dacia pred niekoľkými rokmi a úžitkovému Loganu Van a Pick-up zadovážila brata v podobe úžitkového Dusteru prvej generácie. Že ste o ňom nepočuli? Nuž, na našom trhu sa nepredával, preto niet pochýb. Najbližšie ste ho mohli zakúpiť v susednom Rakúsku.

Duster Fiskal aj v druhej generácii

Úžitková verzia prvej generácie Dustera sa zrejme osvedčila, keďže sa rumunská automobilka rozhodla ponúknuť ju aj v tej druhej. Podľa fotografií to prestavba nebola až taká náročná: Rumuni civilnému Dusteru vybrali zadné sedadla a ostatné zbytočnosti (ako napríklad zadné okná, či výplne dverí), ktoré dodávka mať jednoducho nepotrebuje. A výsledkom je úžitkové auto, ktoré sa rozhodne nezľakne ani trasy mimo spevnených ciest.

Duster Fiskal dokáže prevážať predmety dlhé až 1,64 metra. Ak je prevážané predmety potrebné zabezpečiť proti pohybu, nebude to pre Fiskal žiaden problém: v základnej výbave sú aj štyri kotviace oká. Hoci objem nákladového priestoru nie je známy, Duster dokáže previezť takmer pol tony nákladu.

Ponuka motorov a výbavy je rovnaká ako pri civilnej verzii, a teda: benzínové motory 1,6 SCe s výkonom 115 koní a 5-stupňovým manuálom s pohonom prednej nápravy, alebo 1,2-litrový turbobenzín s výkonom 125 koní, 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a s voliteľným pohonom 4×4. Z naftových ide o 2 výkonové verzie 1,5-litrového dCi, konkrétne 90-koňová a 110-koňová. Obe naftové motorizácie je možné kombinovať s pohonom všetkých kolies. Najvýkonnejší diesel potom aj s automatickou dvojspojkovou prevodovkou EDC.

Je otázne, či sa úžitkový Duster Fiskal dostane aj na náš trh. Prestavba na rakúsom trhu stojí približne 1.730 eur.

Zdroj: auto.cz | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokAko si splniť chlapčenský sen? Toto sú tie najlacnejšie V12 na trhu
Nasledujúci článokBack in time: Lancia Delta – auto, ktoré nebolo iba na rally.