Množstvo vozidiel Apple, ktoré môžeme vidieť výhradne v uliciach Kalifornie, narástlo z pôvodných 55 vozidiel a 83 šoférov na 62 áut, ktoré riadi dokopy 87 vodičov. Stalo sa tak približne pred dvoma týždňami. Čísla boli zverejnené prostredníctvom macReports a Kalifornského ministerstva pre motorové vozidlá.

Apple rozšírilo svoje testovanie autonómnych vozidiel po tom, čo mu na to v apríli 2017 bolo udelené povolenie miestnymi autoritami. V ňom je uvedené, že skúšobné jazdy môžu prebiehať na uliciach a verejných cestách. V januári bol počet skúšobných vozidiel 27, v marci ich počet vzrástol na 45. Každé z týchto áut je vybavené autonómnym riadiacim softvérom vyvinutým spoločnosťou Apple, ktorý zabezpečuje funkciu samoriadenia.

Ďalej výbava obsahuje pokročilé zariadenie LIDAR, ktoré monitoruje vzdialenosti, a kamerovými radarmi na detekciu okolia vozidla. Všetko to je skryté pod karosériou športových úžitkových vozidiel Lexus RX450h. V každom z nich musí počas jazdy sedieť aj šofér, ktorý vozidlo kontroluje a v prípade akýchkoľvek problémov zodpovedá za bezpečnú jazdu. Povinnosť mať v autách vždy bezpečnostného šoféra vyplýva z nariadenia Ministerstva pre motorové vozidlá, ktoré neumožňuje testovanie bez vodiča. Fanúšikovia, stávkové kancelárie, ale aj samotná spoločnosť na základe takýchto technologických noviniek čakajú na to, ako autonómne riadenia v konečnom dôsledku ovplyvnia aj motoristické športy.

V autách by mohli byť prvky virtuálnej reality

Rastúca zbierka vozidiel Apple s autonómnym pohonom zhromažďuje dáta, pomocou ktorých sa môže softvér ďalej vyvíjať. Firma sa do projektu pustila po tom, čo jej plány venovať sa elektrickým vozidlám zlyhali. Napriek tomu, že Apple naďalej rozvíja flotilu autonómnych áut, zostáva nejasné, čo sa so softvérom stane, keď bude testovacia fáza ukončená. Jedna z pravdepodobných možností je, že vznikne obchodné partnerstvo medzi Apple a už existujúcou automobilkou, do vozidiel ktorej by boli softvéry umiestnené. Klebety, ktoré sa šírili v roku 2016 naznačujú, že softvér by mohol obsahovať aj aspekty virtuálnej reality, ako napríklad heads-up displej, ktorý poskytuje zbierku užitočných informácií o jazde. Záujem spoločnosti o takéto funkcie možno vidieť aj v zariadeniach iPhone X a ARKit. CEO spoločnosti Apple, Tim Cook, v júni 2017 potvrdil prácu firmy na autonómnom softvéri. Povedal, že Apple sa zameriava na autonómne systémy, pretože je to jadrová technológia, ktorú považujú za veľmi dôležitú.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMotor & Wheels: Ikonické Mini Mr. Beana
Nasledujúci článokDynamické BMW X2 xDrive20d nesklamalo! – TEST