Domov News Škoda prichádza s funkciou, ktorú má aj Mercedes

Škoda prichádza s funkciou, ktorú má aj Mercedes

Škoda sa s príchodom nových modelov Scala a Kamiq snaží držať krok so súčasnými trendami. Jej novinky sú predovšetkým zamerané na mladého zákazníka, a preto bolo potreba prispôsobiť aj možnosti ovládania konektivity oboch vozidiel. Navyše ak sa pridá hlasová asistentka, tak to je len ďalšie plus. Preto privítajme Lauru, prvého inteligentného palubného asistenta Made In Czech Republic.

„Okay, Lauro!“ Použitie tohto slovného spojenia ste si už mohli všimnúť v našej recenzii na nový Kamiq. Nebola to náhoda. Práve Kamiq a Scala totiž ako prvé modely značky Škoda dostávajú inteligentného palubného asistenta, ktorým dokážete ovládať viaceré funkcie vozu. Podľa automobilky by mal byť podobný systém priekopnícky v segmentoch, v ktorých sa obe vozidlá nachádzajú. Zároveň sa jedná o premiérový počin automobilky urobiť svoje autá viac SMART, nakoľko sa to v dnešnej dobe nosí.

PRVÁ JAZDA: Škoda Kamiq uzatvára SUV ofenzívu značky. Vyskúšali sme ju!

Pokiaľ by ste teda chceli použiť vylepšené hlasové ovládania, musíte si Scalu alebo Kamiq zakúpiť s vyššou verziou infotainmentu Amundsen. Následne stačí vysloviť čarovné slovíčka „Okay, Lauro!“ a plynulou vetou vozidlo ovládať. Samozrejme, že sa nejedná o ovládanie ako také, ale skôr o vyhľadávanie v mapách, ovládanie hudby či infotainmentu. Asistentka rozumie konkrétne šiestim jazykom ako sú angličtina, nemčina, španielčina, taliančina, francúzština a samozrejme domáca čeština. Navyše obrovskou výhodou je, že v príkazoch nemusíte zadávať žiadne kľúčové slová a Laura dokonca dokáže rozoznať aj dialekty.

Skoda “OKAY, LAURA!” Digital Assistant

Vďaka zabudovanej eSIM sú vozidlá neustále online, čo umožňuje asistentke vyhľadávať informácie uložené v pamäti infotainmentu či na Internete. Prepínanie medzi offline a online službami je pritom plynulé bez akéhokoľvek oneskorenia. Dialóg s vozom je možné vykonávať aj počas toho keď Laura ešte dokončuje vetu z predošlého príkazu. Vďaka tomu je zaručená rýchlosť rozhovoru. Navyše je veľkou výhodou, že pri konverzácii sa hudba rádia nestlmí úplne, čo ovládaniu dodáva pocit skutočného dialógu. Funkcia sa v priebehu času samozrejme dostane do všetkých vozidiel portfólia, no zatiaľ ju podporujú len Scala a Kamiq. Škoda má do budúcna s Laurou veľké plány. Okrem klasického ovládania infotainmentu bude schopná nastavovať rôzne funkcie vozu či plynulejšie reagovať na príkazy posádky. Ako čerešničkou na torte má byť neskoršie ovládanie niektorých funkcií aj vzdialene či dokonca využitie asistentky v konfigurátore.

Zdroj: Škoda

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNultý obchvat Bratislavy sa stáva realitou, do užívania bola odovzdaná jeho prvá súčasť!
Nasledujúci článokShell na benzínke omylom zamenil nádrže na palivo, vodiči sú nešťastní!
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.