Domov News Vedci vynašli zariadenie, ktoré ochráni zabudnuté deti v aute

Vedci vynašli zariadenie, ktoré ochráni zabudnuté deti v aute

A to predovšetkým pred ich nezodpovednými rodičmi. To, že nektorí ľudia nechávajú svoje ratolesti alebo domácich miláčikov v aute v chladnom alebo teplom počasí, sa stalo globálnym problémom. Vedci ale vymysleli zariadenie, ktoré predíde najhorším scenárom. 

zariadenie dieťa v aute

Toto zariadenie je dostatočne malé na to, aby sa zmestilo do dlane, pretože má v priemere iba 3 centimetre. Môže byť teda pripevnené k spätnému zrkadlu vozidla alebo byť priamo namontované na strope v aute. Toto udelátko využíva malý a lacný senzor, ktorý kombinuje radarovú technológiu s umelou inteligenciou. A detekuje deti a zvieratá v aute bez dozoru so 100 percentnou presnosťou.

V podstate funguje toto zariadenie na báze vnútorného radaru, ktorý odráža signály od ľudí, zvierat a predmetov vo vozidle. Vývoj tohto bezdrôtového senzora bol čiastočne financovaný jedným z hlavných výrobcov automobilových súčiastok, ktorého cieľom je uviesť ho na trh do konca roka 2020.

Analýza určuje počet cestujúcich a ich umiestnenie vo vozidle. Jeho primárnym účelom je ale zistiť, kedy bolo dieťa alebo zviera ponechané vo vozidle náhodou či úmyselne. Vo veľa prípadoch môže takáto situácia znamenať smrť, ktorá je úplne zbytočná.

V prípade, že sa v aute ešte nachádza zabudnuté dieťa, systém nedovolí uzamknúť dvere a vydá poplašnú správu, ktorá upozorní vodiča alebo iné osoby, že vznikol problém, ktorí musia vyriešiť. Nízkoenergetické zariadenie rozlišuje medzi živými bytosťami a neživými predmetmi detekciou jemných dýchacích pohybov.

zariadenieNa rozdiel od kamery nemá žiadne slepé miesta, kam by nedovidelo. Radar môže preniknúť aj cez sedadlá, napríklad ak je dieťa na zadnej sedačke umiestnené opačnou stranou proti smeru jazdy. Niektorí rodičia si zrejme dostatočne neuvedomujú vážnosť situácie, čo všetko sa bábätku v aute môže stať. Rozhodne by ste túto situáciu nemali podceniť.

Vedci aktuálne skúmajú ďalšie možnosti, ako tento vynález využiť. Mohla by tiež sledovať životné funkcie vodičov, napríklad príznaky únavy, rozptýlenia, choroby alebo iných zdravotných problémov. Aj keď takéto veci vo vozidlách už existujú, stále nie sú také dokonalé, aby nás presvedčili o tom, že si naozaj treba oddýchnuť.

V prezúvaní pneumatík neotáľame, Slováci sú zodpovední šoféri

Zdroj: Auto.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokToyota Supra a BMW Z4 dostali tuningovú kúru od AC Schnitzer
Nasledujúci článokZačnite spomaľovať, bude červená. Takéto upozornenie sa onedlho môže objaviť na displeji vášho automobilu