Domov News Aj keď si spravíte „vodičák“, môže sa stať, že jazdiť nebudete môcť

Aj keď si spravíte „vodičák“, môže sa stať, že jazdiť nebudete môcť

vodičské oprávnenie
Autoškolu si netreba zľahčovať, absolvujte ju na aute s manuálom.

Cestu za vodičským oprávnením si netreba zľahčovať. Určite si autoškolu spravte na aute s manuálnou prevodovkou – ak teda nechcete mať vo vodičskom oprávnení jednu nepríjemnú výhradu.

Hovorí sa, že „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“ – možno vás to prekvapí, ale platí to aj v prípade, ak sa rozhodnete, že si spravíte skúšky na oprávnenie na vedenie motorových vozidiel, teda „vodičák“.

Existuje totiž situácia, keď aj v prípade, ak „vodičák“ už máte, šoférovať nebudete môcť.  Nie dočasne, ale vôbec.  Prinajmenšom v niektorých situáciách si ani s platným vodičákom za volant nesmiete sadnúť – a to aj v prípade, ak ste zdravotne fit a ide o vozidlo kategórie, na ktorú sa vaše vodičské oprávnenie vzťahuje. Ako je to možné?

vodičské oprávnenie
Ak nechcete „vodičák“ s výnimkou, neučte sa na vozidle s automatom. Foto: Ministerstvo vnútra

Vysvetlenie je celkom jednoduché. Po cestách jazdí čoraz viac áut, premávka je komplikovaná a mnohí si preto povedia, že radšej sa sústredia na ňu, než na to, či majú zaradený správny prevodový stupeň, navyše im to zjednoduší rozjazdy v križovatkách a do kopca, čo mnohým nováčikom za volantom robí problém. A preto sa rozhodnú pre vozidlo s automatom.

Týmto ľuďom vychádzajú v ústrety aj niektoré autoškoly, ktoré im umožnia vykonať si jazdy s takto vybaveným skúšobným vozidlom.  Na jednej strane je to lákavé, pretože začiatočníka to zbavuje stresu, n a druhej strane však zásadným spôsobom obmedzujúce. Ak ste absolvovali autoškolu na vozidle s automatom, na autách s manuálnou prevodovkou nebudete môcť jazdiť.  Dokonca to budete mať zapísané priamo vo vodičskom oprávnení.

Čítajte viac: 

Ak neplatíte dane, môžete prísť o vodičský preukaz. Pozrite sa, v ktorých prípadoch vám to hrozí

Podľa oficiálneho vyjadrenia polície:  „… ak sa skúška na vedenie motorových vozidiel vykonáva na vozidle s automatickou prevodovkou, obmedzí sa príslušné vodičské oprávnenie len na vedenie vozidla s automatickou prevodovkou.  Takéto obmedzenie sa zapisuje do vodičského preukazu formou harmonizovaného kódu.“

Ak sa teda stane, že napríklad v budúcej práci budete musieť šoférovať auto s manuálnou prevodovkou, budete sa musieť do autoškoly vrátiť. Jedinou útechou vám môže byť, že vám už bude stačiť zjednodušený kurz a samozrejme nové jazdy. Ak ich absolvujete úspešne, obmedzenie vám z vášho vodičského oprávnenia bude odobrané.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.9 / 5. Počet hodnotení 25

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Subaru Outback X, ideálne rodinné kombi?
Nasledujúci článokNové BMW radu 4 neplánovane ukázalo svoju veľkú masku
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.