Aj keď sa môže zdať, že koronakríza je už za zavretými dverami, cestovanie do zahraničia netreba podceňovať. Ak  máte v pláne vycestovať autom na dovolenku, treba sa pripraviť na malé obmedzenia.

Po tom, čo Slovensko uvoľnilo podmienky cestovania a dohodlo sa s viacerými krajinami na otvorení hraníc a zrušení hraničných kontrol, zvažujú mnohí z nás vycestovať na letnú dovolenku do zahraničia. Či chceme alebo nie, more je veľkým lákadlom, no aj pri cestovaní do zahraničia by každý z nás mal byť zodpovedný a obozretný.

Autom na dovolenku v roku 2020? Čo všetko si treba pripraviť?

Odborníci upozorňujú, že potenciálna druhá vlna koronakrízy by mohla doraziť na Slovensko práve zo zahraničia. Preto by sme mali dbať na dôkladnú prípravu vozidla, v ktorom strávime hodiny cestovaním. Aj preto odborníci pripravili niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu doraziť bezpečne do zahraničnej destinácie.

Aj laickou prehliadkou doma dokážete odhaliť drobné nedostatky, ktoré môžu spôsobiť problémy na ceste. Skontrolovať odporúčame hladinu motorového oleja a chladiacej kvapaliny, stav brzdových platničiek a kotúčov, termín najbližšej návštevy servisu či tlak v pneumatikách. Oranžová či červená kontrolka signalizujúca poruchu alebo neplánovaná návšteva servisu počas cesty na dovolenku vás môžu totiž nepríjemne zaskočiť a výrazne tak skomplikovať cestu.

Autom na dovolenku v roku 2020? Čo všetko si treba pripraviť?

Kľučky, volant, stredový tunel, tlačidlá – toho všetkého sa počas cesty na dovolenku budete dotýkať najčastejšie. Preto, pokiaľ možno, počas prestávok dezinfikujte predovšetkým tieto plochy. Pozor ale na čistenie citlivých materiálov, ako je koža, aby ste ich nepoškodili nevhodnými prostriedkami. Dať pred cestou na dovolenku vyčistiť klimatizáciu tiež nie je zlý nápad.

V tomto prípade je najlepšie sledovať stránku Ministerstva zahraničných vecí, ktorá má vždy najaktuálnejšie informácie a nespoliehať sa na internetové „výcucy“, ktoré mnohokrát viac stresujú ako pomáhajú. V tomto roku navyše treba dávať pozor, cez aké hranice sa vydáte na dovolenku. Na hraniciach medzi Chorvátskom a Slovinskom je otvorených len niekoľko medzinárodných hraničných priechodov a tie malé sú bez výnimky uzavreté.

Ako je to zo vstupom do Chorvátska?

Chorvátsku sa nie nadarmo hovorí aj Slovenské more. S účinnosťou od 28. mája 2020 môžu vstúpiť občania SR do Chorvátska bez špecifikácie dôvodu návštevy. Odporúčame pred cestou do Chorvátska vyplniť online formulár na stránke entercroatia.mup.hr, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia prechodu cez hranice. V prípade, ak tak neurobíte vopred, musíte rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Formulár je k dispozícii aj v slovenskom jazyku.

Autom na dovolenku v roku 2020? Čo všetko si treba pripraviť?

Napriek tomu sa môžete na hraniciach zdržať pomerne dlhý čas, a to buď z dôvodu kolóny kamiónov alebo preto, že je pred vami preclené vozidlo, ktorého posádka necestuje z krajiny patriacej do Schengenského priestoru. Preto odporúčame sa pred prechodom zaradiť do pruhu EU, EEA, CH, ktorý je vyhradený pre vozidlá zo Schengenu a kontroly tu prebiehajú v rýchlejšom tempe. Naopak v pruhu EU, EEA, CH, NON-EU môžete zažiť zbytočné zdržanie.

Cez Rakúsko, Slovinsko alebo radšej Maďarsko?

Tranzit cez prvé dve krajiny je momentálne bez obmedzení, ale treba sledovať aktuálnu situáciu, pretože Slovinsko hovorilo o tom, že možno zatvorí niektoré prechody do Chorvátska. Prechod cez Maďarsko je od 17.6.2020 takisto bez obmedzení a pobyt v samotnom Chorvátsku neobnáša žiadne opatrenia. Dôležité je cestu načasovať. Zároveň musíte vziať do úvahy všeobecne známy fakt, že v Chorvátsku sa väčšina turnusov strieda cez soboty.

Zdroj: mzv.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Subaru XV 2,0 e-Boxer – Crossover ktorému Offroad nerobí problém
Nasledujúci článokTEST: Citroën Berlingo XL – rodinná dodávka, v ktorej sa aj vyspíte