Domov News 10 najpredávanejších áut sveta. Budete prekvapení!

10 najpredávanejších áut sveta. Budete prekvapení!

ford f-150

Ktorých 10 modelov sa na svete predáva najviac? Prekvapujúco, až štyri z nich patria jedinej značke!

Určite ste už niekedy čítali nejaký článok o tom, ktoré autá patria medzi tie najpredávanejšie v našich končinách. Patria medzi ne najmä vozidlá Škoda, Hyundai, Kia či VW. Pokiaľ by sme sa mali pozerať na ostatné krajiny s logikou, že sa v nich predá najviac kórejských a koncernových áut, ďaleko by sme nezašli. Príslovie „iný kraj, iný mrav“ platí aj v automobilovom priemysle. Kým v Európe dominujú mestské SUV a hatchbacky, na amerických či ázijských cestách stretnete oveľa častejšie pick-upy. Spomedzi všetkých krajín sveta sa britskému Autoexpressu s využitím dát Car Industry Analysis podarilo nájsť desať najpredávanejších vozidiel roku 2019:

10. Honda Accord

honda accord

Aj keď sa väčší súrodenec Hondy Civic na Slovensku už dlhšiu dobu nepredáva, v USA žne veľké úspechy. V priebehu roku 2019 sa z Accordu predalo až 587 000 kusov, čo znamená pre model medziročný rast až 15%.

9. Honda HR-V

hr-v

Deviate miesto v rebríčku patrí malému japonskému SUV. Jeho najväčsou výhodou je, že v nezmenenej podobne sa naraz predáva v Severnej Amerike, Austrálii, Ázii a v neposledom rade aj v Európe. Jediný badateľný rozdiel je v motore – kým zvyšok sveta si musí vystačiť s benzínovou 1.5-kou, pre severoamerický trh je dostupný väčší, 1.8-litrový agregát. Za minulý rok Honda predala 626 000 kusov HR-V

8. Honda Civic

honda-civic-sedan

Honda Civic v prevedení sedan je hlavným konkurentom Nissanu Sentra a Toyoty Corolla. Podobne ako HR-V, aj Civic sa predáva po celom svete, zatiaľ čo v USA je dostupný s väčším dvojlitrovým motorom. Vďaka dvojpercentnému medziročnému nárastu v predajoch si minulý rok našlo cestu k svojim novým majiteľom až 666 000 kúskov.

7. Nissan X-Trail / Rouge

nissan x-trail

Na siedmej priečke v zozname desiatich najpredávanejších áut sveta sa umiestnil Nissan X-Trail a jeho americká kópia Rouge. Väčší brat Quashkaiu však zaznamenal medziročný pád predajov až 10% z dôvodu, že nová generácia je už za dverami. Celkovo sa ich predalo 674 000.

6. Toyota Camry

toyota camry

Toyota Camry figuruje na trhu už nejaký ten rok, zatiaľ čo do Európy sa dostala len nedávno. Tu konkuruje vozidlám ako Volkswage Passat a vďaka hybridným pohonným jednotkám, dobrej výbave a komfortu sa celosvetovo predalo za rok 2019 až 708 000 kusov.

5. Nissan Sentra

nissan sentra

Ďaľším autom, ktoré dokazuje, že dnešná doba nie je len o SUV-čkach, je americký Nissan Sentra. Konkurent Toyoty Corolla je postavený na rovnakých princípoch ako jeho rival – praktickosť, dostupnosť, spoľahlivosť. So základnou cenovkou len 19 310 dolárov si Sentru zakúpilo 722 000 zákazníkov.

4. Ford F-150

ford f-150

Azda najkurióznejším kúskom na tomto zozname je americký pick-up. Kým ostatné autá sú hlavne cenovo dostupné a úsporné, americká ikona je presným opakom. Na druhú stranu ponúka F-150ka dostatok miesta pre posádku a náklad, zatiaľ čo si zachováva ľudovú cenu. Niet sa čomu diviť – Ford F150 je už 39 rokov jedným z najpredávanjších áut v USA.

3. Honda CR-V

honda cr-v

Štvrtá Honda na tomto zozname, model CR-V aj vďaka priestrannej kabíne, kvalitnému spracovaniu a dobrej štandardnej výbave dýcha na krk Toyote RAV4. Aj keď benzínové motorizácie nie sú najúspornejšie, predaju sa darí najmä v USA a na strednom východe. Svedčia o tom aj čísla – 831 000 predaných kusov za rok 2019

2. Toyota RAV4

toyota rav4

Druhé miesto v počte predaných vozidiel obsadila Toyota RAV4. S medziročným nárastom predajov až 19 % si cestu ku svojim novým majiteľom našlo takmer milión vozidiel. Aj napriek archaickému infotainmentu a netradičnej prevodovky CVT sa toto SUV teší obľube vďaka hybridným pohonným jednotkám a priestrannému interiéru.

1. Toyota Corolla

toyota corolla

Prvú priečku v zozname obsadila opäť Toyota s 1.2 miliónmi predaných modelov Corolla. Príchodom na európsky trh si auto prilepšilo o 47 000 predaných kusov. Aj keď ponúkaným agregátom chýba štipka výkonu, hybridné pohonné jednotky spolu s atraktívnym cenníkom robia z tohto auta svetový bestseller.

Pozrite si 10 najpredávanejších áut na Slovensku za rok 2019

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoexpress
Predchádzajúci článokZmeny vo vedení Škoda Auto. Jej doterajší šéf skončil
Nasledujúci článokCUPRA el-Born: Prvý elektromobil značky