Domov News Nové Audi Q2 je dotiahnutím detailov k dokonalosti

Nové Audi Q2 je dotiahnutím detailov k dokonalosti

Audi Q2

Široká ponuka SUV modelov od Audi pomaly prechádza modernizáciou. Najnovším prírastkom do vynovenej generačnej rady je najmenší kúsok Audi Q2. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že novinka vlastne ani nie je novinkou. Opak je však pravdou. Audi sa v prípade svojho najmenšieho SUV zameralo predovšetkým na detaily a tie dotiahlo k absolútnej dokonalosti.

Po vzore aktuálneho dizajnového jazyku značky, aj malá Q2 dostala mohutnejšie tvary prednej masky. Charakteristický osemuholníkový tvar Singleframe je tak dravejší a podčiarkuje mladistvý charakter vozu. Okrem toho je v prednej časti, v oblasti nárazníku, citelný nárast nasávacích otvorov. Tie priam až otvárajú priestor pred kolesami, čo pôsobí veľmi agresívne. Mohlo by sa zdať, že tu výpočet noviniek na novej Audi Q2 končí. Nenechajte sa ale oklamať. Detailistov určite zaujmä jemný otvor medzi kapotou a mriežkou chladiča, ktorý nenápadne odkazuje na aktuálne modely. Novinkou pre Q2 sú aj predné LED svetlomety, ktoré majú prepracovaný podpis denného osvetlenia a na želanie sú k dispozícii s technikou Matrix LED.

Bočný pohľad síce veľa nového nenapovedá, no napriek tomu to nie je na škodu. Možno malou zaujímavosťou je až trojica rôznych prevedení spodnej časti karosérie. V závislosti od výbavy tu môže byť čierny drsný plast, lesklé čierne prevedenie alebo pri výbave S line dokonca lakovanie vo farbe karosérie. Podobným prvkom sa pýši aj zadná časť vozu, ktorá dostala taktiež prepracovaný nárazník. Ten sa istým spôsobom tvarovo odvoláva na predné nasávacie otvory, o ktorých som hovoril vyššie. Na želanie je aj v tomto prípade možnosť dokúpenia TOP LED svetlometov, ktoré majú dynamické smerové svetlá. Táto kombinácia je však zatiaľ možná len v prípade techniky Matrix LED na predných skupinových svetlách.

Interiér je o detailoch a o nových materiáloch

Azda najmenšie zmeny sa na novej Q2 odohrali v interiéri. Naozaj len skúsené oko si všime jemne pozmenený tvar výduchov klimatizácie či novú hlavicu voliča rýchlostných stupňov. Nové je taktiež ambientné osvetlenie, ktoré Audi vkusne zakomponovalo do textúry obloženia prístrojovej dosky. Aj keď sú optické zmeny minimálne, tie technologické sú veľké. Napriek mottu “Náskok vďaka technike” je v lacnejších prevedeniach novej Q2 stále k dispozícii len klasický analógový prístrojový štít. Vo vyššom vybavení a za príplatok potom môže zákazník počítať s až 12,3-palcovým digitálnym kokpitom MMI. Ten v kombinácii s 8,3-palcovým displejom infotainmentu posúva Audi Q2 na novú úroveň digitalizácie.

Zmien sa dočkali aj použité materiály v interiéri vozidla. Po novom z konfigurátoru vypadla ponuka prémiového čalúnenia Alcantara. Tá je nahradená novým mikrovláknom nazvaným Dinamica, ktoré má dodávať cestujúcim rovnaký feeling ako v prípade drahšej Alcantary. Celkovo je interiér môžné kombinovať až do ôsmych rozdielnych balíčkov s tým, že navzájom sa medzi sebou odlišujú nielen výbavou, ale taktiež farebným prevedením a použitými materiálmi. Aby sa zákazník na palube novej Audi Q2 cítil skutočne ako v prémiovej triede, automobilka do auta na želanie namontuje 705 Wattovú aparatúru Bang&Olufsen. Podobnú sme mali možnosť vyskúšať v redakčnom teste štýlovej Audi Q3 Sportback.

Bohatá konektivita vďaka sieťam 4. generácie

No a napokon je tu použitá technika. Tu sa Audi necháva unášať aktuálnym trendom. Okrem toho, že je na palube k dispozícii Audi Connect, ktoré umožní prenášať nastavenia z iných vozidiel, máme tu aj bohatú konektivitu vďaka LTE. MMI palubný systém v spojení so sieťami 4. generácie umožní vytvoriť osobný palubný hotspot či v najvyššej verzii dokonca poskytuje aktuálne dopravné informácie priamo v mapových podkladoch. Samozrejmosťou je potom možnosť diaľkového sledovania stavu vozidla pomocou aplikácie, či jeho odomknutie alebo zamknutie auta smartfónom.

Nové Audi Q2 na trh zavíta s obľúbeným motorom 1,5 TFSI, ktorý je naladený na 110 kW a disponuje krútiacim momentom až 250 Nm. Tento motor je dobre známy aj z iných koncernových modelov. Postupne sa do ponuky dostanú aj výkonnejšie agregáty TFSI, respektíve TDI. Edition One, ktorá bude pilotnou výbavou novej Audi Q2, bude k dispozícii už čoskoro. Základná cena pre novinku je stanovená na približne 25 tisíc eur.

Nové Audi S3: 20 rokov športového ducha v novej edícii

Zdroj: Audi

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová generácia triedy S: 5 obrazoviek, plug-in hybrid a nové bezpečnostné systémy
Nasledujúci článokŠkoda Enyaq iV, bezpochyby najdrahší model automobilky, poznáme ceny!
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.