Domov News Stellantis hlása návrat do segmentu B. Pôjde naozaj o Fiat Punto?

Stellantis hlása návrat do segmentu B. Pôjde naozaj o Fiat Punto?

Talianska automobilka Fiat sa vždy vyznačovala svojimi vozidlami určenými do mestskej premávky. V poslednej dobe však akoby zaspali dobu, no od roku 2023 by sa malo toho veľa zmeniť.

Dominantou automobilky Fiat boli autá ako Seicento, Punto, Panda a legendárna 500. Tá sa dočkala aj svojej plne elektrickej verzie, ktorú sme mali možnosť otestovať. Automobilka však dlhé roky nezaostáva ani v boji o popredné priečky v segmente úžitkových vozidiel v podobe Dobla či Ducata. Druhé zmieňované sa tento rok konečne dočkalo obnovy v podobe ôsmej generácie.

Segment malých vozidiel však nechali za sebou. Po rokoch sa však chystá veľký „comeback“ v podobe nástupcu modelu Punto. Vychádza to aj zo stratégie koncernu Stellantis, ktorého sú taliani súčasťou. B-čkový segment tak v roku 2023 bude mať nového zástupcu a po piatich rokoch, kedy nás Punto opustilo sa Fiat vráti v plnej zbroji.

Zdieľaná platforma

Novinka bude využívať modulárnu platformu „common“, ktorá je určená pre majiteľov malých vozidiel. Ide o platformu CMP od skupiny PSA, ktorú využívajú aj Opel Corsa a Peugeot 208. Po prechode pod Stellantis bola táto platforma premenovaná kvôli zjednoteniu technických parametrov. O CMP platformu mal práve Fiat veľký záujem, nakoľko pred pár rokmi talianskej automobilke chýbala práve platforma pre B segment vozidiel a bolo finančne náročné takúto platformu spraviť. Rozhodnutie bolo jasné, opustiť tento túto kategóriu vozidiel.

Po aplikovaní CMP platformy sa bude rátať aj s použitím elektrického pohonu. Platforma je navrhnutá tak, aby sa mohlo jednať aj o čisto elektrické vozidlo. Základ by mal stáť na 1,2 litrovom trojvalci PureTech, no nie je vylúčené, že Fiat použije aj niektorú zo svojich pohonných jednotiek. Predsalen, dominantou Fiatu boli dlhé roky mestské vozidlá.

Aj keď bolo potvrdené, že Punto sa vráti, no nie je ešte známe ako bude vyzerať. Špekuluje sa aj o „upgradnutej“ 500-ke s piatimi dvermi. Stellantis však hovorí aj o novom modely segmentu B, taktiež nie je vylúčené, že novinka by mohla ísť štýlom crossoveru. Žiaľ nie je ani známe, či novinka ponesie legendárne meno Punto. V Južnej Amerike bol prednedávnom predstavený hatchback Argo, ktorý by mohol byť donesený aj ku nám.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJindianewsrepublic.com
Predchádzajúci článokTEST BMW S1000R. Ponúkla všetko čo sme od nej čakali a aj niečo navyše
Nasledujúci článokNemecká automobilka ukázala auto z budúcnosti! Audi Skysphere Concept ako z inej galaxie.