Domov News Nová Mazda CX-50 ako nástupca CX-5? Kedy ju uvidíme v Európe?

Nová Mazda CX-50 ako nástupca CX-5? Kedy ju uvidíme v Európe?

Japonská automobilka Mazda predstavila svoj model CX-50. Ide o úplne prvý model tejto značky, ktorý vyrobili v americkom závode v Alabame.

Mazda North America Operations predstavila úplne nové SUV. Ide o model CX-50, ktorý sa bude ako prvý model vôbec vyrábať v závode Mazda Toyota Manufacturing (MTM) v Huntsville, Alabama. Mazdu CX-50 však na našich cestách nenájdete, je priamo určená pre americký trh, ale čo nie je môže byť.

Pekne spravodlivo

MTM vznikol ako spoločný podnik automobiliek Mazda a Toyota s úplne rovným podielom 50:50. Jeho ročná kapacita dosiahne hodnotu 300 000 vozidiel. Práve tento strategický podnik koncipovali ako súčasť širšej spolupráce japonských značiek. Spoločne sa preto podieľajú aj na vývoji technológii pre elektromobilitu, vznikajú vozidlá so zdieľanými komponentmi a bezpečnostnými systémami. Práve CX-50 je prvým počinom tejto fabriky a plnohodnotná výroba sa má rozbehnúť v januári budúceho roka.

Model Mazda CX-50 doplní v portfóliu značky predávané modely CX-5, ktoré mali pomerne slušné predajné čísla v USA. SUV Mazda CX-50 stojí na rovnakej platforme ako modely Mazda 3 a Mazda CX-30. Konkrétne technické parametre však zatiaľ zostávajú zahalené rúškom tajomstva. Mazda však na začiatok vsádza na dva 2.5-litrové benzínové motory Skyactiv-G 2.5 Jeden atmosférický druhý preplňovaný. Následne tieto benzínové modely doplní aj elektrická verzia tohto SUV. Oba agregáty budú spriahnuté so šesťstupňovou automatickou prevodovkou a pohonom všetkých štyroch kolies.

 

Nové inteligentné systémy

Nové SUV japonskej značky dostane do výbavy najnovší systém i-Activ AWD a aj Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive). Tento systém ponúka viaceré jazdné režimy pre rôzne podmienky na cestách. Tento model sa netají aj svojimi ambíciami v teréne, no nejde o žiadny off-road. Do interiéru pribudne strešné panoramatické okno, keďže výrobca chce demonštrovať svoje trvalé zameranie na poskytovanie najlepších jazdných zážitkov.

To, čo model CX-50 začne, v tom budú pokračovať ďalšie modely značky. Na scénu prídu dva väčšie SUV crossovery. Plán ich uvedenia je na nasledujúce dva roky. Konkrétne pôjde o model Mazda CX-60 s dvomi radmi sedadiel a väčší model s označením CX-80. Tieto modely budú symbolizovať uvedenie benzínovo-elektrických plug-in hybridných vozidiel na európske trhy. K slovu sa však hlási aj šesťvalcový vznetový motor Skyactiv-X a diesel Skyactiv-D s mild hybridným systémom. Položme si však v tomto prípade otázku, či v budúcnosti model CX-50 uvidíme aj na našom kontinente.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMazda
Predchádzajúci článokKawasaki by konečne mala predstaviť svoj prvý elektrický motocykel. Kedy keď nie teraz?!
Nasledujúci článokVaše auto s cestou môže spájať len zhruba 0,16m², ako sa vyhnúť nesprávnym pneumatikám?