Domov Elektromobilita Audi urbansphere concept: umožní vám meditovať aj preniknúť do virtuálneho sveta (veľká...

Audi urbansphere concept: umožní vám meditovať aj preniknúť do virtuálneho sveta (veľká fotogaléria + video)

Audi urbansphere concept

Tretí koncept Audi v krátkom čase ukazuje víziu veľkého moderného vanu s obrovským vnútorným priestorom a technológiami, ktoré ste ešte nevideli.

Ešte žiadne Audi v histórii nemalo tak veľký vnútorný priestor ako koncept urbansphere. Vozidlo je primárne navrhnuté na jazdenie v čínskych veľkomestách s hustou premávkou, ale svoje využitie nájde v ktorejkoľvek aglomerácii. V týchto mestských oblastiach vyznačujúcich sa nedostatkom osobného priestoru, ponúka tento koncept veľký vnútorný priestor, ktorý inteligentne koordinuje s technológiami a digitálnymi službami.

Oáza súkromia

Na tvorbe konceptu spolupracovali dizajnové štúdiá v Pekingu a Ingolstadte. Spoločne vytvorili automobil, ktorý skôr pripomína pojazdný salónik a modernú mobilnú kanceláriu. Keďže premávka vo veľkomestách býva hustá a dopravné kolóny sú tu na dennom poriadku, prostredie auta má pasažierom slúžiť ako tretí obytný priestor. Za týmto účelom Audi urbansphere spája súkromie s komplexným radom špičkových funkcií na palube aj počas dopravnej špičky. Technológia automatizovaného riadenia premieňa interiér, v ktorom chýba volant, pedále alebo displeje, na mobilný interaktívny priestor, ktorý poskytuje bránu do širšieho digitálneho ekosystému.

Na fotografiách to tak možno úplne nevyzerá, ale urbansphere je riadny kus auta. Koncept je dlhý až 5,51 metra, široký 2,01 metra a vysoký 1,78 metra. Rázvor osí kolies je dlhý 3,40 metra. Podobne ako napríklad BMW iX, bol koncept navrhovaný procesom zvnútra von.

Jazda v dlhých dopravných kolónach všeobecne neprináša veľa radosti. Automobil tak musí priniesť pasažierom nejakú inú pridanú hodnotu, aby vnímali jazdu ako zábavnú a radostnú. Audi súborom technológií a digitálnych služieb vytvorilo niečo, čo pokojne môžeme označiť ako zážitkové zariadenie.

Éra autonómnych vozidiel je za dverami

Vďaka vlastným možnostiam Audi a schopnosti integrovať digitálne služby od iných poskytovateľov, sú možnosti takmer nekonečné. Vozidlo sa tak postará aj o každodenné úlohy, ktoré presahujú samotnú jazdu. Príkladom môže byť rezervácia večere alebo online nakupovanie z auta. Vďaka autonómnej funkcii navyše vyzdvihne svojich pasažierov doma a samostatne sa tiež dokáže postarať o nájdenie parkovacieho miesta či nabitie batérie.

Dvere konceptu sa otvárajú proti sebe. Absentujúci B-stĺpik umožňuje absolútne pohodlné nastupovanie dovnútra, ktoré spríjemnia a otáčajúce sa sedadlá či červený koberec svetla premietaný na zem vedľa vozidla. Štyri samostatné sedadlá v dvoch radoch ponúkajú cestujúcim prvotriedny komfort. Operadlá zadných sedadiel je možno nakloniť o 60 stupňov, pričom sa súčasne vysunú opierky nôh. Stredové lakťové opierky sú integrované do bokov sedadiel a ich náprotivky vo dverách vytvárajú príjemný pocit pohodlia a pokoja.

Mobilná kancelária či kinosála

Sedadlá tiež rôznymi spôsobmi uspokojujú meniace sa sociálne potreby cestujúcich. Počas konverzácie sa môžu na svojich otočných sedadlách otočiť tvárou k sebe. Na druhej strane, tí, ktorí chcú trochu ústrania, môžu pred osobou sediacou vedľa ukryť svoju oblasť hlavy pomocou záclonky na ochranu súkromia namontovanej za opierkou hlavy. Každé sedadlo má navyše vlastnú zvukovú zónu s reproduktormi v oblasti opierky hlavy. Jednotlivé monitory sú zabudované aj v operadlách predných sedadiel. Keď chcú pasažieri využívať informačno-zábavný systém spoločne, je k dispozícii veľká priehľadná OLED obrazovka, vyklápajúca sa zo strechy. Sediaci vzadu sa tak môžu zúčastniť videokonferencie alebo sledovať filmy. A to aj každý samostatne, pretože obrazovka sa dá rozdeliť na dve menšie.

Audi urbansphere concept

Medzi zadnými sedadlami je stredová konzola, ktorá sa otáča nahor. Obsahuje dávkovač vody a poháre. Niektoré prvky vybavenia vznikli v koordinácii s čínskymi zákazníkmi. V aute tak nájdeme systém detekcie stresu. Tento adaptívny program využíva skenovanie tváre a hlasovú analýzu na určenie toho, ako sa pasažieri cítia. Následne im ponúkne prispôsobené návrhy na relaxáciu, napríklad pomocou meditačnej aplikácie, ktorú možno použiť prostredníctvom osobnej obrazovky a súkromnej zvukovej zóny v opierke hlavy.

Holoride vo vozidlách Audi už čoskoro

Ovládacie panely sú integrované do lakťových opierok na dverách. Vozidlo tak cestujúcim vždy ponúka neviditeľné dotykové plochy pomocou optického indikátora, ktorý zobrazuje svoju polohu. Zároveň sú v lakťových opierkach na dverách VR okuliare, ktoré možno použiť v spojení s možnosťami infotainmentu – napríklad pre systém Holoride. Tento by sa mal už v sériovom vozidle objaviť už v júni.

Čalúnenie sedadiel je vyrobené z ECONYLu, recyklovaného polyamidu. Tento materiál je možné recyklovať aj po použití v automobile, a to bez straty kvality. V lakťových opierkach a v zadnej časti auta je použitá bambusová viskózová tkanina. Bambus rastie rýchlejšie ako klasické drevo, sekvestruje veľké množstvo uhlíka a na svoj rast nepotrebuje herbicídy ani pesticídy.

Audi urbansphere concept

Svetelné signály

Exteriér Audi urbansphere zaujme 24-palcovými kolesami a inovatívnou interpretáciou masky Singleframe. Teraz má tvar veľkého osemuholníka. Aj keď maska chladiča v prípade elektropohonu stratila svoju pôvodnú funkciu prívodu vzduchu, stále tu zostáva pre svoju nezameniteľnú príslušnosť k značke.  Digitálna svetelná plocha sa nachádza za mierne tónovaným priehľadným priezorom, ktorý pokrýva veľkú plochu prednej časti. Samotná trojrozmerná svetelná štruktúra je usporiadaná v dynamicky kondenzovaných pixelových oblastiach. Horná a spodná hrana Singleframe sú stále hliníkové a vertikálne spojenie tvoria LED diódy, ktoré sú súčasťou svetelnej plochy celej prednej časti.

Audi urbansphere concept

Celý povrch Singleframe sa stáva javiskom alebo akýmsi digitálnym plátnom. Dá sa použiť na komunikáciu prostredníctvom dynamických svetelných efektov, ktoré jasne signalizujú ostatným účastníkom cestnej premávky upozornenia s cieľom zvýšiť bezpečnosť na cestách. Stretávacie a diaľkové svetlá sú implementované prostredníctvom svetelných segmentov vo vonkajších častí Singleframe a podobne fungujúca matrixová LED plocha je umiestnená v zadnej časti. Osvetlené plochy sa dajú prispôsobiť dopravnej situácii, prostrediu, či dokonca nálade cestujúcich.

Svietiaci dáždnik

Špeciálnou poctou Číne je svetelný doplnok, ktorý si cestujúci môžu vziať so sebou. Audi Light Umbrella, samosvietiaci dáždnik poskytuje používateľom nielen lepší výhľad na cestu, ale je aj viditeľnejší pre ostatných vodičov. Pri prechádzaní cez ulicu alebo v nebezpečných situáciách, aktivovaním rytmického blikania svetelného kužeľa pomocou umelej inteligencie a sofistikovanej senzorovej technológie varuje vodičov na cestách, že sa snažíte prejsť cez cestu na druhú stranu. Samozrejme, tento prvok sa dá použiť aj ako dokonalé osvetlenie pre selfie fotografie.

Pod mohutnú karosériu sa zmestila aj obrovská batéria s kapacitou vyše 120 kWh. Tá umožní dojazd až 750 km a na rýchlonabíjacích staniciach s výkonom až 270 kw bude možné batériu nabiť z 5 na 80 % za menej ako 25 minút.

Audi štúdiou urbansphere v priebehu necelého roka zakončuje trilógiu konceptov skysphere, grandsphere a urbansphere, ktoré značka so štyrmi kruhmi vyvinula, aby predstavila svoju víziu sveta prémiovej mobility zajtrajška. O budúcnosti vozidiel značky Audi tak máme veľmi jasnú predstavu, už len sa dočkať prvého sériového modelu aplikujúceho nový dizajnový jazyk a predstavené technológie.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9pQ9E4k8uck]

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBentley Heritage reinkarnuje model T. Hotový má byť v budúcom roku
Nasledujúci článokTEST Seat Arona 1.5 TSI – zábavné mestské SUV