Domov News Volkswagen v Bratislave ukončuje výrobu niektorých modelov. Ešte k tomu aj znižuje...

Volkswagen v Bratislave ukončuje výrobu niektorých modelov. Ešte k tomu aj znižuje výrobu

Dopyt po nových autách je enormný, no čipová a dodávateľská kríza stále pretrváva na všetkých frontoch. Koncern Volkswagenu tak pozmenil výrobnú linku v Bratislave.

Bratislavská továreň Volkswagenu aj tento rok prerušila montáž nových vozidiel na základe výpadkov v dodacích lehotách potrebných súčiastok. Nie, že sa iba zmenšila montážna sila, ale taktiež prišlo k ukončeniu výroby elektrických modelov Škoda Citigo a SEAT Mii.

V minulom roku z „nášho“ závodu v Devínskej Novej Vsi zišlo 308.990 vozidiel. Rok predtým bola táto fabrika silnejšia, kedy bolo vyrobených celkovo 309.348 kusov vozidiel. Medziročne tak išlo o 18%-tný pokles výroby. Pokiaľ by sme to rozobrali na drobné, tak až sedem z desiatich vyrobených vozidiel bolo karosárskeho typu šporotovo-úžitkového vozidla, teda SUV. Radia sa sem modely Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Škoda Karoq a Volkswagen Touareg. Slovenská fabrika však nevyrába iba SUV ale aj mestské elektrické vozidlo Volkswagen up!

Slovenská divízia nemeckého koncernu v minulom roku znížila svoj zisk o 5% a to na 264 miliónov eur bez DPH. Obratu sa taktiež pohol smerom dole, o dve percentá, na 9,53 miliardy eur. Závod však v minulom roku zdvojnásobil svoje investície na 100 miliónov eur. Ďalšie stovky miliónov eur nemecká automobilka Volkswagen použije na prípravu modelov Škoda Superb a Volkswagen Passat. S nábehom výroby týchto modelov sa počíta v budúcom roku.

K danej dodávateľskej situácií sa vyjadril aj predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia, Oliver Grünber. “Určite nás teší nárast dopytu na svetových trhoch, no na druhej strane nám výrobu neskutočným spôsobom komplikuje dodávateľský reťazec, ktorý je zasiahnutý globálnym nedostatkom a výpadkom polovodičov a aby toho nebolo málo, k tomuto nedostatku sa pridal a j vojnový konflikt na Ukrajine.“

Koncern Volkswagen nedostatok polovodičov musel riešiť aj v minulom roku a viackrát musel výrobu prerušiť. Obdobnými problémami samozrejme trpia aj ostatné slovenské závody automobiliek. Okrem vozidiel sa na Slovensku vyrábajú vo VW aj prevodovky, podvozky a zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJbratislava.sk
Predchádzajúci článokPoznáte všetky typy ŠPZ/EČV, ktoré sa u nás používajú? Tu je ich prehľad
Nasledujúci článokTEST BMW M8 Competition Coupé – v objatí draka