Domov News Bentley Bentayga EWB: wellness na kolesách

Bentley Bentayga EWB: wellness na kolesách

Predĺženie rázvoru bolo doteraz väčšinou výsadou luxusných limuzín. Tie boli orientované na klientelu, ktorá si chce cestu užiť v maximálnom komforte na pravom zadnom sedadle. Bentley však rúca ďalšie tabu a predstavuje Bentaygu EWB – luxusné SUV s o 18 centimetrov dlhším rázvorom osí kolies.

Bentley Bentayga EWB nie je len predĺžená Bentayga. To by bolo málo aristokratické. Briti investovali 9-cifernú sumu na vývoj tohto modelu, ktorý pokojne môžeme označiť za samostatný, pretože vizuálnych, technických aj konštrukčných zmien je neúrekom. Až 2500 dielcov je totiž úplne nových.

Bentley ide karta

Bentayga je na trhu už od roku 2015 a podľa očakávania sa za ten čas stalo toto SUV najpredávanejším modelom značky. V Bentley teraz chceli postaviť luxusné univerzálne vozidlo, ktoré na zadných sedadlách poskytne viac komfortu ako vlajková loď značky model Mulsanne.

Napriek pandémii a kríze v mnohých oblastiach priemyslu dokázalo Bentley v roku 2021 predať najviac áut vo svojej histórii – 14.659. Približne tretinu z tohto počtu tvoril model Bentayga. V Crewe očakávajú, že segment super luxusných SUV bude ďalej rásť vo všetkých regiónoch na svete.

Bentley pri príležitosti predstavenia Bentaygy EWB zverejnilo niekoľko zaujímavých informácií zo svojej kuchyne. Spätná väzba od zákazníkov totiž hovorí, že dizajn, technológie a výkon sú tri najdôležitejšie faktory pri rozhodovaní o kúpe, pričom jazdné vlastnosti sú najvyššou prioritou súčasných majiteľov vozidiel značky Bentley. V nedávnom prieskume majitelia tiež potvrdili, že 82 % z nich používa svoje Bentley denne, 74 % v mestách a v mestskom prostredí. Rozšírený rázvor. Výrobca očakáva, že predaj EWB bude tvoriť približne 45 % všetkých predajov Bentaygy.

18 centimetrov rozkoše

Bentley Bentayga Extended Wheelbase (EWB) predlžuje rázvor a zadnú časť kabíny o 180 mm. Rázvor je tak natiahnutý z 2995 mm na 3175 mm a celková dĺžka 5322 mm. Celá táto obrovská porcia nového priestoru vznikla na zadných sedadlách, na ktorých sa v Bentley poriadne vybláznili.

Bentley tvrdí, že ich Airline Seat je najpokročilejším sedadlom, aké kedy bolo namontované do auta. Má až 22 spôsobov nastavenia. Napríklad, dá sa nakloniť o 40 stupňov smerom vzad, pričom súčasne sa sedadlo spolujazdca automaticky posúva dopredu a zo zadnej strany sedadla sa vysunie kožená opierka na nohy.

Bentley Bentayga EWB je prvým vozidlom na svete používajúcim technológiu automatickej klimatizácie sedadla. Automaticky sníma teplotu a vlhkosť povrchu pasažiera a potom určí, či použiť teplo, vetranie alebo oboje súčasne, aby sa cestujúci udržal v optimálnej tepelnej pohode. Systém nastavenia polohy medzitým automaticky vykoná malé úpravy sediacej polohy a tlakových bodov cestujúceho meraním tlaku na povrchu sedadla. Systém dokáže aplikovať až 177 individuálnych zmien tlaku v šiestich plne nezávislých tlakových zónach počas troch hodín, čím zvyšuje pohodlie a minimalizuje únavu počas cesty. Vlastne by to malo byť prvé auto na svete, z ktorého vystúpite uvoľnenejší ako ste do neho nasadali. Mať teda mať podobné účinky ako tie najlepšie wellness centrá.

Štandardne je ponúkaná konfigurácia sedadiel 4+1 s dvoma vonkajšími zadnými sedadlami poskytujúcimi výnimočný komfort, 16 spôsobmi nastavenia, vyhrievaním, ventiláciou a piatimi individuálnymi masážnymi programami. Príležitostne sa tu nachádza stredné sedadlo, na ktorom sa môže odviezť tretia dospelá osoba.

Wellness na zadných sedadlách

Čo sa týka prepracovanej masážnej funkcie sedadla, to využíva vzduchové vrecká v oblasti stehien a ramien, plus ďalšie vrecká na masáž bedrového kĺbu. Použitie vzduchových vreciek umožňuje vykonávať kontinuálnejšie a komplexnejšie pohyby, ktoré sú pre pasažiera prakticky nepostrehnuteľné, namiesto lineárnych pohybov vyplývajúcich z použitia elektromotorčekov. Systém ide nad rámec 2D pohybov typických pre masážne sedadlá a dokáže využiť trojrozmerné skrútenie na uvoľnenie tlakových bodov. Bentley pri tomto vychádza zo štúdie ukazujúcej, že aktívna podpora telesnej hmotnosti dynamickým spôsobom zmierňuje napätie, ktoré môže vyvolať duševný stres a spôsobiť nedostatok sústredenia. Ukázalo sa tiež, že prirodzené podporované polohy zmierňujú stres z napätých svalov.

V prípade usporiadania sedadiel v počte štyri poskytuje zadná stredová konzola medzi dvoma zadnými sedadlami úložný priestor a dve ďalšie nabíjacie USB zásuvky. Nájdete tu chladničku na fľaše Mulliner Console, ktorá obsahuje plne integrovaný chladič nápojov na fľašu s objemom 750 ml a dva ručne vyrábané krištáľové poháre.

Systém vykurovania, ventilácie a klimatizácie v zadnej časti kabíne bol vylepšený. Zadná ventilácia sa aktivuje iba vtedy, keď sú rozpoznaní cestujúci vzadu. Zadná kabína má samostatný systém ionizácie vzduchu, ktorý zlepšuje kvalitu vzduchu s nižším množstvom škodlivých častíc vo vzduchu. Ionizátory vytvárajú statický náboj okolo znečisťujúcich látok ako je prach alebo alergény, čo následne spôsobuje ich priľnutie k najbližšiemu povrchu. Výsledkom je odstránenie takýchto nečistôt zo vzduchu. Novinkou pre Bentaygu EWB sú tiež vyhrievané zadné dvere a stredové lakťové opierky.

Krásne detaily

Nové funkcie, ako napríklad Bentley Diamond Illumination (ambientné svetlo vyžarujúce cez malé, 1 mm perforácie v obložení dverí), majú demonštrovať, ako sa technológia spája so súčasným remeselným spracovaním a prináša moderný dizajn v luxusných materiáloch. Pokiaľ je reč o individualizácií, kombinácie výbavy sa počítajú v desiatkach miliárd. Skôr vyhráte v lotérií 3x za sebou, ako že na ceste uvidíte 2 úplne rovnaké autá.

Intenzitu a farbu ambientného osvetlenia môže cestujúci ovládať prostredníctvom informačného systému alebo diaľkového ovládača s dotykovou obrazovkou. Funkcia je prepojená s náladovým osvetlením, aby sa zabezpečila konzistentná farba a intenzita svetla v celom aute. Tento prvok môže dramaticky zmeniť dojem z interiéru a vzhľad kabíny, najmä v noci. So zväčšenou dĺžkou kabíny bola predná stredová konzola prepracovaná tak, aby poskytovala lepšiu ergonómiu a funkčnosť pre cestujúcich vzadu. Zadná strana konzoly bola rozšírená pre lepšiu interakciu s diaľkovým ovládaním s dotykovou obrazovkou a bola pridaná bezdrôtová nabíjačka pre mobilný telefón.

Intenzitu a farbu osvetlenia prostredníctvom obloženia môže zákazník ovládať prostredníctvom informačného systému a diaľkového ovládača s dotykovou obrazovkou. Funkcia je prepojená s náladovým osvetlením, aby sa zabezpečila konzistentná farba a intenzita svetla v celom aute. Tento dramatický prvok môže zmeniť dojem z interiéru a vzhľad kabíny, najmä v noci.

Elektrické zatváranie dverí

Prvýkrát má Bentley funkciu elektrického zatvárania dverí. Dva spínače sú umiestnené na zadnej strane predĺženej stredovej konzoly, na dosah zadných pasažierov. Stlačením a podržaním spínača sa zatvoria dvere na zodpovedajúcej strane vozidla. Motory sa zapoja aj ľahkým manuálnym zatlačením na dvere pre plne integrovaný pohyb s elektrickým blokovacím mechanizmom. Motory ponúkajú aj jemnú asistenciu pri otváraní dverí.

A čo dynamika?

V Bentley si veľmi dali záležať aj na odhlučnení kabíny. Podľa výskumu, ktorý sledoval tisíce ľudí počas štvorročného obdobia, zistil, že tí, ktorí boli vystavení hluku z dopravy nad 70 decibelov, mali o 65 % vyššie riziko depresie. Bentayga EWB je podľa Bentley vo vnútri tichšia ako jej konkurenti, a to o 4 % až 26 % v závislosti od polohy a mieste sedenia vo vnútri vozidla.

Bentley Bentayga EWB poháňa osvedčený 4,0-litrový dvakrát preplňovaný benzínový osemvalec s výkonom 550 koní a 770 Nm. Automobil s ním zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,6 sekundy a dosiahne najvyššiu rýchlosť 290 km/h.

Predaj automobilu začne koncom tohto roka.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7tGvLh56bL0]

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDopyt po jazdených vozidlách stále rastie, Slováci chcú viac hybridov
Nasledujúci článokGMC Yukon Denali Ultimate je to najviac, čo môžete dostať.