Domov News Značka Jaguar oslavuje výročie špeciálnym modelom. Bude to posledný spaľovák

Značka Jaguar oslavuje výročie špeciálnym modelom. Bude to posledný spaľovák

Britská značka Jaguar oslavuje krásne jubileum. 75 rokov výroby športových modelov sa rozhodla osláviť špeciálnou edíciou svojho modelu s označením F-Type. Čo však mnohých „petrolheadov“ nepoteší bude fakt, že tento F-Type bude tým posledným s čisto spaľovacím motorom.

Značka Jaguar uviedla na trh model F-Type v roku 2013. To znamená, že budúci rok oslávi svojich 10 rokov na trhu. Rok 2020 priniesol facelift a F-Type jednoznačne nestratil nič na svojom dynamickom a športovom dizajne. Aktuálne uplynulo už 75 rokov od uvedenia prvého športového modelu značky Jaguar s označením XK120. To bolo podnetom na tvorbu špeciálnej edície modelu F-Type. A možno sa tomuto modelu dostalo tejto pocty aj kvôli tomu, že ďalšie generácie už neprídu iba so spaľovacím motorom. Takže aj F-Type podľahne trendu elektrifikácie.

Oslava s poriadnym výkonom

Špeciálna edícia modelu F-Type na oslavu 75 rokov športových vozidiel poslúži aj ako ďalší facelift vozidla. „Jaguar sa blíži k roku 2023, čo znamená 75 rokov športových vozidiel značky a F-Type je posledným vozidlom so spaľovacím motorom,“ povedal Thierry Bolloré, generálny riaditeľ Jaguar Land Rover. Automobilka vníma tento špeciálny model ako výrazný míľnik a oslavu bohatej histórie britských športových vozidiel.

Bližšie detaily si automobilka ešte stráži, no dá sa predpokladať, že by mali uchvátiť. Ide predsa o oslavu športových vozidiel. Predpokladá sa, že špeciálna edícia modelu F-Type si ponechá svoj motor V8 s objemom 5,0 litra s výkonom 423 kW, respektíve 575 koní. Zaujímavou hodnotou je určite aj krútiaci moment na úrovni 700 Nm. Očakávajú sa mierne zmeny dizajnu a na palube sa objavia aj nové technológie.

Už iba elektrina ?

Thierry Bolloré ďalej spomenul, že Jaguar pracuje na svojej vlastnej plne elektrickej platforme. Prvé testovacie kusy elektromobilov by sa mali objaviť na testovacích trasách už čoskoro. Cieľom je vyrábať modely na vlastnej platforme v čo najkratšej dobe. Táto zmená sa určite dotkne aj výrobného závodu JLR v Nitre.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto.cz
Predchádzajúci článokPorsche presúva výrobu, iné riešenie nemá. Toto je dôvod
Nasledujúci článokToto ste ešte nevideli. Výnimočná cyklotrasa uprostred diaľnice