Domov News TEST Nextbase 622 GW – je to tá najlepšia kamera do auta?

TEST Nextbase 622 GW – je to tá najlepšia kamera do auta?

Vyskúšali sme kameru do auta s názvom Nextbase 622 GW. Ponúka špičkové parametre videa, pokročilé funkcie a prémiové spracovanie. Ako sa však osvedčila v praxi? Oplatí sa investovať do vlajkovej lode alebo stačí siahnuť po lacnejšom variante?

Dopravnú nehodu alebo škodovú udalosť zažil pravdepodobne každý skúsenejší motorista. Niekedy je priebeh riešenia hladký, inokedy je potrebné privolať políciu, prípadne dokazovať svoju pravdu. Presne pre také prípady slúžia palubné kamery, ktoré dokážu s prehľadom zachytiť udalosti, ktoré nehode predchádzali. Palubné kamery sú na trhu už pomerne dlhú dobu. O to viac je zarážajúci fakt, že automobilky ich začali integrovať do vozidiel až teraz. Do tej doby, kým bude táto technológia dostupná pre všetky vozidlá, je stále tým najlepším riešením zadovážiť si dedikovanú palubnú kameru ako napríklad Nextbase 622 GW.

Ohromujúce parametre

Nextbase 622 GW je vlajkovou loďou tejto britskej značky. Ponúka záznam v 4K rozlíšení a s 30 snímkami za sekundu. Pri Full HD rozlíšení dokáže zachytiť obraz až so 120 fps. Objektív pracuje so svetelnosťou f1,3 a nechýba mu ani vstavaný polarizačný filter. Ten vám umožní eliminovať nežiadúce odlesky a odrazy.

Vzhľadom na tieto parametre rozhodne nepodceňujte výber pamäťovej karty. Tá musí byť totiž v kategórii U3. Výrobca však odporúča používať priamo jeho karty, v závislosti od aktuálnej ponuky môžete originálnu kartu získať aj zadarmo.

Samotné telo kamery je vyrobené z kovu, čo jej dodáva nielen prémiový vzhľad, ale taktiež robustnosť a odolnosť. Už na prvý dotyk je zrejmé, že ide o kvalitný výrobok. Kamera je relatívne dosť ťažká. Zo zadnej strany nájdeme trojpalcový IPS dotykový displej, prostredníctvom ktorého je možné ju ovládať.

Spôsob uchytenia je skutočne praktický. Na prednej strane sa nachádza výrez pre magnetické ukotvenie držiaku na sklo. V držiaku je následne zabudovaný prijímač GPS a taktiež port na napájanie. Súčasťou balenia je 4 metre dlhý napájací kábel. Ten je na jednej strane ukončený mini USB vstupom a na strane druhej klasickou 12V autokoncovkou. Trochu nás zaskočila absencia USB C portu, ktorý by sme od vlajkovej lode očakávali.

Nextbase 622 GW

Prvotriedne funkcie

Okrem skvelého nočného režimu je kamera vybavená aj pokročilou stabilizáciou obrazu. V takom prípade sa však zníži kvalita, respektíve rozmer videa a zúži sa aj zorné pole. Osobne nevidím dôvod aktivovať režim stabilizácie, keďže obraz je dostatočne stabilný už tak. Kamera disponuje aj snímačom preťaženia, ktorý je možné nastaviť hneď v niekoľkých úrovniach. Ak kamera detekuje krízové brzdenie, automaticky uloží video do chráneného priečinka.

Nextbase 622 GW

Táto funkcia vám dokáže v prípade dopravnej nehody zavolať záchranné zložky a poskytnúť im presnú polohu. Niečo veľmi podobné ako predstavil nový iPhone 14. Samozrejmosťou je podpora WiFi, Bluetooth 5.0 či dokonca vstavaný hlasový asistent Alexa. Zabudnúť nemôžeme ani na what3words, čo je unikátny systém určovania polohy s presnosťou na 3 metre štvorcové. Táto služba je vstavaná a umožňuje omnoho presnejšiu navigáciu ako konvenčné ulice a čísla. Môžete si ju vyskúšať aj na webe https://what3words.com/.

Kameru si bez problémov dokážete spárovať s mobilnou aplikáciou a získať tak okamžitý prístup k záznamom a pokročilým nastaveniam. Navyše, kamera je vybavená aj funkciou, ktorá dokáže detekovať náraz v prípade zaparkovaného vozidla.

Nextbase 622 GW

Oplatí sa?

Kamera ponúka aj množstvo príslušenstva, ako napríklad modul pre monitorovanie vnútorného priestoru alebo zadnú kameru či kabeláž pre priame pripojenie k poistnej skrinke vozidla. Nextbase 622 GW môžeme pokojne označiť ako jednu z najlepšie vybavených palubných kamier súčasnosti. Jej cena 330 eur je pomerne vysoká, no ten, kto chce to najlepšie, ju jednoducho musí mať. Rozumnou voľbou môžu byť aj nižšie rady od výrobcu Nextbase, ktoré síce nemajú toľko funkcií, ale kvalita obrazu je stále vynikajúca.

Nextbase 622 GW

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes-AMG predstavuje svoju limitovanú verziu C63 S F1 Edition
Nasledujúci článokFerrari 330 GTC – skvost, ktorý sa len tak nevidí