Domov News Patent od Fordu posiela vymáhačov a exekútorov na úrad práce

Patent od Fordu posiela vymáhačov a exekútorov na úrad práce

Automobilka Ford má ďalší patent v rukáve. Ak nezaplatíte lízingové splátky za auto, ono vám jednoducho utečie priamo k dílerovi. Kam chodia na tieto nápady?

Americký Ford prišiel so zaujímavou novinkou. Nechal si uznať patent, ktorý potrestá tých, ktorí neplatia lízing za svoje auto. Ford sa chystá obmedzovať niektoré funkcie. Posledným krokom však má byť úplné znemožnenie prístupu do auta. Ide o pomerne zaujímavý patent, ktorý Ford predstavil po ťažkých rokoch, ktoré máme za sebou. Tie preverili viacerých v ich platobnej morálke.

Iba softvérová záležitosť

Ford si jednoducho kládol otázku, ako sa čo najjednoduchšie dostať k automobilom, ktoré ich majitelia nesplácajú na čas. O tento patent Ford požiadal patentový úrad v USA ešte v roku 2021. Oficiálne ho však zverejnili iba pred pár dňami. Tento patent nesie pomerne zaujímavú myšlienku, ako môže samotný díler vybabrať s neplatičmi.

Systémy a metódy na opätovné získanie automobilu. Nejako takto znie názov spomínaného patentu. Takýto systém sa dá nainštalovať do moderných súčasných vozidiel s pripojením na internet. Ak sa majiteľovi následne stane, že jeho splátky nedorazia tam, kam majú, auto mu začne robiť zle. Tento systém má slúžiť pre automobily, ktoré dokážu prijímať informácie na diaľku. Toto softvérové riešenie si teda nevyžaduje žiadny prídavný hardvér.

Auto vás vytrestá

Systém by mal postupovať smerom k deaktivácii jednotlivých komfortných možností, čím by v podstate ochudobňoval majiteľa o komfort. A ako sa vieme dostať až k samotnému „odchodu“ automobilu? Tento proces sa skladá z viacerých krokov. Ak by zákazník ignoroval výzvy na platby niekoľkokrát za sebou, obmedzila by sa funkčnosť istých systémov. Ako príklad môže slúžiť ovládanie sedadiel, infotainment systém, navigácia či adaptívny tempomat.

Ak by ani takéto limity nepomohli, automobil by postupne pokračoval a pritvrdzoval. Nešla by klimatizácia, centrálne zamykanie a podobne. Rovnako by tak tento krok obsahoval aj nepríjemný a trvalý zvuk ihneď po vstupe do vozidla. Posledný krok je úplná strata kontroly nad vozidlom, jeho uzamknutie a v podstate nemožnosť auto použiť.

patent

Tak toto je snáď vtip

Ak sa však rozhodneme posunúť hranicu ešte ďalej, vezmime si príklad automobilov s vyššou mierou autonómnosti. Pri takýchto kúskoch by teoreticky dokázalo vozidlo samé odísť až späť k predajcovi, respektíve na predom určené miesto. Úplná čerešnička na torte je situácia, kedy by auto dokázalo odísť na šrotovisko a „spáchať samovraždu“. Zatiaľ však nemusíte šíriť paniku. Ide iba o patent, ktorý sa pravdepodobne tak ľahko v autách nevyskytne. Dúfajme, že sa dá nájsť aj viac sofistikovanejšia cesta, ako riešiť takto vzniknuté situácie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSyntopia je konštrukčne najnáročnejší Phantom z programu Bespoke, aký bol kedy vyrobený
Nasledujúci článokŽeny strácajú záujem o hatchbacky a vyhľadávajú skôr SUV