Domov News Alpine A110 prichádza v ďalšej limitovanej edícii

Alpine A110 prichádza v ďalšej limitovanej edícii

Novou edíciou limitovanou na 200 vyrobených kusov oslavuje Alpine 50. výročie od víťazstva na Rally San Remo a zisku titul pohára konštruktérov v majstrovstvách sveta v rally.

Po Alpine A110 Tour de Corse 75, ktorá bola predstavená v roku 2022, je tento rok na rade limitovaná séria A110 San Remo 73, ktorá vzdáva hold rally minulosti značky. Minuloročná edícia limitovaná na 150 kusov si pripomínala štart na pretekoch Tour de Corse. Automobil bol odetý do žiarivo žltého kompletu doplneného o čierno-biely polep na boku a čiernu kapotu. O tomto vozidle sme písali TU. Minulý rok prišla na trh aj na okruh orientovaný variant A110 R. Ten schudol 34 kg na výsledných 1082 kg a jeho preplňovaný štvorvalec s objemom 1,8 litra disponoval najvyšším výkonom 300 koní, čo stačilo, aby Alpine akcelerovala z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy.

Moderná interpretácia legendy

Nová limitovaná séria inšpirovaná modelom, ktorý vyhral Rally San Remo v roku 1973, má rovnako ako A110 R výkon motora naladený na 300 koní. Vizuálne odkazuje na model Berlinette z roku 1973. Preto je základ karosérie modrý s čiernymi strešnými oblúkmi a červeno tónovanou karbónovou strechou. Tematický podpis „San Remo 73“ na kapote, dverách a zadnom nárazníku dopĺňa čiernobiela grafika na dverách. Medzi ďalšie výrazné prvky patria 18-palcové biele kolesá Grand Prix, antracitové brzdové strmene Brembo, čierno zafarbené svetlomety, čierne logá a alpské monogramy na blatníkoch.

Interiér je čalúnený mikrovláknom zvýrazneným sivým prešívaním. Nachádzajú sa tu sedadlá Sabelt Racing s výšivkou s motívom majstra sveta z roku 1973 a sú pripravené na inštaláciu šesťbodového bezpečnostného pásu. Športovú atmosféru dotvárajú športové pedále, hliníková opierka nôh spolujazdca a alpské podlahové rohože. Dverové výplne sú zdobené dvoma čiernobielymi tematickými pruhmi.

Limitovaná edícia bude obsahovať aj bohatú výbavu vrátane vysokovýkonného brzdového systému, aktívneho športového výfuku, elektricky sklopných zrkadiel, parkovacích senzorov vpredu aj vzadu, zadnej parkovacej kamery, ako aj audiosystému Focal a Alpine telemetrie.

Od dnešného dňa je automobil možné objednať v Česku za sumu 2 250 000 Kč vrátane DPH. U nás sa vozidlá Alpine oficiálne nepredávajú.

Okienko do histórie

V roku 1973 Alpine dominuje majstrovstvám sveta v rally. Na konte má po 9 kolách 4 víťazstvá. Alpine A110 Berlinette bola jedným z favoritov 10. ročníka Rally San Remo. Tento pretek mal podobný charakter ako trate Rally Monte Carlo, čo Berlinette vyhovovalo. Prvú etapu na talianskych cestách Alpine vyhrala s náskokom viac než 5 minút, čomu dopomohla výborne zvolená stratégia s pneumatikami. Súťaž nakoniec vozidlo s poradovým číslo 1 vyhralo s náskokom viac než 6 minút. Na treťom mieste skončila Alpine s číslom 5. Tieto umiestnenia znamenali spečatenie titulu majstra sveta konštruktérov.

A110 San Remo 73

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokIIHS vyvracia mýtus o bezpečných SUV. V týchto autách ide o život
Nasledujúci článokLíniové riadenie dopravy na bratislavskom obchvate znížilo nehodovosť