Domov News Seriálová “Zmija” našla svojho nového majiteľa

Seriálová “Zmija” našla svojho nového majiteľa

Pamätáte si na seriál s názvom Zmija? Aj keď od jeho vysielania v televízii už ubehlo zopár slušných rokov, návrat k špeciálnemu a zázračnému autu oživí spomienky na niečo, na čo sme pozerali so zatajeným dychom pred televíznou obrazovkou.

Seriál Zmija patril medzi tie, ktoré si pravdepodobne našli svoje miesto v pamätiach ľudí narodených v 90. rokoch a skôr. Červený Dodge Viper sa stal snom mnohých z nás. Viper RT/10 sa dokázal premieňať na strieborný bojový model s názvom „Defender“ a bojovať proti zlu. Ideálne sci-fi spojené s poriadnym kusom amerického „muscle car“.

V10 nahradil V8

Prvú sériu tohto seriálu natočili ešte v roku 1994. Po dvojročnej pauze si však tvorcovia povedali, že natočia ešte ďalšie tri série tohto seriálu. Celkovo sa vyrobilo 14 filmových exemplárov bojového Dodge Viper pre účely natáčania. Niektoré z nich boli, bohužiaľ, iba statickou maketou, iné však dostali všetko na to, aby mohli plnohodnotne jazdiť.

Špeciálny strieborný model dostal predĺžené šasi z modelu Viper RT/10 z roku 1993. Pod kapotou sa pôvodne nachádzal atmosferický 10-valec s objemom rovných 8 litrov. Tento motor však nahradil o niečo menší motor V8 s objemom 5,9 litra. Manuálnu päťstupňovú prevodovku nahradil v seriálovom kúsku automat.

Zdroj: Bring a Trailer
Podieľal sa aj Chrysler

Pre účely seriálu si tvorcovia nechali vyrobiť na zákazku sklolaminátovú karosériu, ktorú upevnili na už spomínané šasi. Pôvodný koncept bojového modelu si prešiel vývojom v automobilke Chrysler. Stavbu týchto unikátnych modelov na základe tohto konceptu prevzala spoločnosť Unique Movie Cars z Las Vegas v Nevade.

Vozidlo dostalo špeciálny bodykit s predným nárazníkom pripomínajúcim tvar tesákov. Nesmeli chýbať ani bočné prahy, v ktorých svoje miesto našli rakety. Nebolo to však iba o unikátnych prvkoch. Z pôvodného modelu zostali aj 17-palcové trojlúčové disky s dvojakým rozmerom vpredu aj vzadu. Veľkosť predných pneumatík bola 275/40 a vzadu obuli veľkosť 335/45.

Slušná cena za unikátny kúsok

Súčasťou tohto bodykitu sa stala aj vypuklá strecha a manuálne výsuvný zadný spojler. Karoséria dostala špeciálny viacvrstvový strieborný lak. Späť ale k zadnému spojleru. Tento spojler neplnil aerodynamickú funkciu. Jeho úlohou bolo skryť viečko palivovej nádrže. Interiér dostal čierno-šedé sedadlá s dobrým bočným vedením a po stranách nesmeli chýbať nápisy „Defender“. Palubnú dosku zdobia obrazovky počítačov, ktoré sú však nefunkčné.

Tento seriálový model sa dostal do predaja v USA a za zmienku stojí jeho veľmi nízky nájazd. Za posledných 30 rokov prešiel niečo cez 190 míľ, v prepočte ide o 300 km. Pravých fanúšikov seriálu Zmija však neodradí ani fakt, že rakety umiestnené v bočných prahoch nefungujú. Vozidlo nakoniec vydražili za slušných 141 tisíc dolárov. Ak by bola „Zmija“ znovu v aukcii, prihodili by ste?

Zdroj: Bring a Trailer

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSlovensko zaplavia radary, pokuty budú vodičom rozposielať mestá aj obce
Nasledujúci článokBYD uvedie v Európe dva nové elektromobily