Domov News Lamborghini SC63 LMDh: nová zbraň Talianov na pokorenie Le Mans

Lamborghini SC63 LMDh: nová zbraň Talianov na pokorenie Le Mans

Lamborghini SC63 je špeciál, s ktorým budú chcieť Taliani zabojovať o celkové prvenstvo na 24h Le Mans. Pripútajte sa, vstupujeme do zlatej éry prototypov šampionátu vytrvalostných pretekov WEC.

S príchodom nových pravidiel vo WEC od sezóny 2022 došlo k zániku extrémne nákladnej kategórie LMP1, pričom náhradou sa stali triedy LMH a LMDh. Cieľ tohto kroku bol jasný. Prilákať do sveta vytrvalostných pretekov ďalších výrobcov. S odstupom času môžeme povedať, že to zafungovalo dokonalo. Pozorujeme totiž enormný nárast záujmu zo strany viacerých automobiliek a tohtoročná 24h Le Mans bola najlepšia za posledných možno aj 20 rokov. Bavili nás nielen fantastické súboje na trati, ale aj veľmi početná konkurencia v kráľovskej kategórii. K dlhoročnej stálici v podobe Toyoty totiž pribudli značky Porsche, Ferrari, Peugeot či Cadillac. Od budúcej sezóny sa štartové pole ďalej rozrastie ešte o Alpine, BMW a Lamborghini. Na prebiehajúcom festivale rýchlosti v Goodwoode (13.-16.7.) predstavili svoju zbraň do Le Mans Taliani – volá sa Lamborghini SC63.

Lamborghini SC63

SC63 LMDh

Lambo nás so svojim novým pretekárskym špeciálom vábilo už niekoľko mesiacov a konečne sme sa dočkali oficiálneho odhalenia. Na prvý pohľad síce nevyzerá ako typické Lamborghini, no keď sa zameriate na detaily, spozorujete isté dizajnové paralely. Trendom posledných mesiacov sú svetlomety v tvare písmena Y, ktoré značka aplikovala napríklad pri ich novom superšporte menom Revuelto a dostal ich aj špeciál SC63.

Karbónový monokok pochádza od spoločnosti Liger, nakoľko pravidlá kategórie LMDh vyžadujú, aby všetky vozidlá mali podvozok od vybranej skupiny dodávateľov. Dizajnérska skupina značky Centro Stile však zakomponovala a skombinovala viacero funkčných komponentov z už existujúcich modelov. Na bokoch tak môžeme vidieť nasávacie otvory zvané NACA, ktoré vychádzajú z modelu Countach, alebo podbehy kolies z Revuelta.

Motor vyvinutý špeciálne pre potreby LMDh

Viacerých však určite zaujíma aj pohonná jednotka. Tá bola špeciálne vyvinutá pre potreby pretekárskeho špeciálu a kombinuje 3,8-litrový motor V8 s dvoma turbami a elektrickým pohonom. Turbodúchadlá sú namontované mimo motora kvôli lepšiemu chladeniu, údržbe a tiež rozloženiu hmotnosti. Aký výkon sa im podarilo z tejto konfigurácie „vydolovať“, Lamborghini neuvádza, no určite to nebude viac ako 500 kW (680 k). To je totiž podľa pravidiel maximálna povolená hodnota výkonu hybridného pohonného ústrojenstva špeciálov LMDh. V rámci šetrenia nákladov majú všetky autá danej kategórie rovnakú batériu, motor-generátorovú jednotku (MGU) a aj prevodovku, no Lamborghini si upravilo prevodové pomery.

Lamborghini SC63

SC63 je najpokročilejší pretekársky automobil, aký kedy Lamborghini vyrobilo, a nadväzuje na náš plán ‘Direzione Cor Tauri’, ktorý značka stanovila pre elektrifikáciu nášho produktového radu,” hovorí Stephan Winkelmann, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Lamborghini. “Príležitosť zúčastniť sa niektorých z najväčších vytrvalostných pretekov na svete s hybridným prototypom zapadá do našej vízie budúcnosti vysokovýkonnej mobility, ktorú sme demonštrovali v prípade cestných vozidiel uvedením modelu Revuelto. SC63 LMDh je pre našu Squadru Corse krokom do najvyšších poschodí a do budúcnosti motoristického športu.

WEC a IMSA

Na pretekárske okruhy vyrazia dva špeciály SC63. Jedno z nich absolvuje celú sezónu vo vytrvalostných majstrovstvách sveta FIA WEC v roku 2024 a druhé zamieri do seriálu IMSA na podujatia severoamerických vytrvalostných majstrovstiev. Obe autá budú súčasťou tímu Iron Lynx, ktorý už má skúsenosti s Lamborghini Huracan GT3 Evo 2 v IMSA a seriáli GT World Challenge Europe.

Do kokpitu usadnú aj bývalí piloti F1

SC63 však v súčasnosti ešte nie je „race-ready“. Testovanie totiž stále prebieha a súťažný debut si novinka odbije až v spomínanej sezóne 2024. Pilotmi talianskej stajne budú Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli a Daniil Kvjat s Romainom Grosjeanom, ktorých väčšina fanúšikov motoršportu pozná zo sveta Formuly 1. Či sa Lamborghini podarilo vyskladať víťaznú kombináciu, ukáže až samotná sezóna. My sa však nesmierne tešíme, že do kráľovskej kategórie WEC pribudne ďalšia automobilka a konkurencia bude o to tvrdšia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBrabus 750 Bodo Buschmann je limitka za viac ako 300-tisíc eur
Nasledujúci článokElektromobil za milióny v plnej rýchlosti narazil do balíkov slamy. Začal horieť?