Domov Recenzie TEST Ford Puma ST-Line 1.0 EcoBoost Mild Hybrid, zbohom EcoSport

TEST Ford Puma ST-Line 1.0 EcoBoost Mild Hybrid, zbohom EcoSport

Segment malých Crossoverov je na vzostupe ale asi aj Ford pochopil, že štýlom akým prišiel EcoSport do Európy to nepôjde… Privítajte Ford Puma! Sexy, štýlový, ekologický a aj praktický?

Takmer presne pre dvomi rokmi, dorazil na Slovenský trh, nie príliš úspešný zástupca segmentu malých crossoverov EcoSport. Fádny dizajn a staršia platforma ho preslávili skôr v negatívnom svetle. Aj keď ho Puma reálne nenahrádza, pre potreby tohto testu ju pokojne môžme brať ako nástupcu.

Samotný názov Puma, americká automobilka už použila v roku 1997, kedy priniesla do Európy kompaktné športové coupe s týmto názvom. Vyrábalo sa v Nemeckom Kolíne. Puma bola postavená rovnako vtedy, ako aj dnes, na základe modelu Ford Fiesta. Nová generácia Pumy sa však vyrába v Rumunsku a prináša zásadnú zmenu koncepcie a karosérie.

Ford Puma 1999
Ford Puma 1999
Dizajn je základ

Treba však uznať že nová Puma si zachovala veľmi podobný dizajnérsky nádych a odkaz. Puma je jednoducho dostupnou reakciou na dopyt trhu. Dizajnérom sa tvary novej Pumy podarili a auto aj napriek svojim rozmerom pôsobí vyvážene. Jedinečný svetelný LED podpis nájdete rovnaký aj v prípade Fordu GT a to robí Pumu odvážnou.

Veľká predná maska, silueta coupe, zvažujúca sa od B stĺpika ponad zadné skupinové svetlá dotvára športový dojem. Ford Puma pripomína miestami štýlové SUV Coupe. Výsledný efekt podčiarkujú aj osemnásťpalcové disky kolies. Takýto zaujímavo namiešaný koktejl je skvelým lákadlom tej správnej cieľovej skupiny.

V podobnom duchu sa nesie aj interiér, ten vo svojej podstate kopíruje novú Fiestu. Pridáva však jednu zásadnú novinku a tou je digitálny prístrojový štít. K dispozícií máte hneď niekoľko zobrazení meniacich sa na základe zvoleného jazdného režimu. Samotné grafické spracovanie je na veľmi dobrej úrovni a personalizácia jednotlivých zobrazení tiež neurazí.

Pojem praktický získava nový rozmer a to doslova

Pri tak malých vozidlách akým Puma je, sa naskytá otázka ohľadom využiteľnosti vnútorného priestoru a praktickej stránky. Všeobecne je Puma o niečo väčšia než Fiesta, no v interiéri ponúka viac miesta predovšetkým pre zadných pasažierov v oblasti hlavy. Čo uvítajú najmä tí vyšší, vo finále aj tak väčšina ľudí jazdí osamote, prípadne vo dvojici.

Samostatnou kapitolou je batožinový priestor, nieže by som Fordu podaril zázrak ako v prípade Škody a jej bohapustých litrov batožinového priestoru, no predsa tam malý zázrak je. Ford totiž prináša prelomovú novinku s názvom Mega Box. Jedná sa o jedinečné riešenie podlahy batožinového priestoru, ktorá ponúka ďalších 80 litrov úložného miesta navyše. Spolu tak máte k dispozícii 402 litrov. Prekvapilo aj elektrické veko batožinového priestoru a funkcia podkopávania.

To však nie je všetko, veľkosťou to iba začína. Keď odstránite alebo šikovne zaistíte dvojité dno o zadné sedadlá, naskytne sa vám pohľad na takzvaný Mega Box. Kedysi tento priestor možno slúžil ako miesto na rezervu, no Ford mu zmenil zameranie. Vďaka hĺbke zmestíte do kufra 2 golfové tašky. Na stojato! Aby toho nebolo málo, tento kufor by ste mohli čistiť aj wapkou alebo rovno v ňom umývať vášho miláčika či zablatené topánky. Pod gumeným koberčekom v strede kufra je totiž štupeľ, ktorý sa dá odkrútiť aby mohla voda vytekať priamo pod auto.

Ekologicky dynamický?

Ford presne vie čo treba priniesť do Európy aby boli všetci spokojný. Pod kapotou tejto malej šelmy totiž pracuje nový 1,0 litrový preplňovaný benzínový motor s označením EcoBoost Hybrid. Celková pohonná sústava, je doplnená o 48 voltový akumulátor, ktorý pomáha spaľovaciemu motoru. Vďaka mild hybridu dokáže auto vyprodukovať decentný ťah prvých pár sekúnd, čo sa hodí v mestskej premávke a znížiť spotrebu či toľko potrebné flotilové emisie. V ponuke nájdete dve výkonnostné verzie, 125 a 155 konských síl.

V prípade našej verzie sa jednalo o výkonnejší variant benzínového trojvalca s výkonom 114 kW a krútiacim momentom 220 Nm sprevodovaný so šesťstupňovým manuálom. Ford vyladil nový agregát na uctihodný výkon, ktorý je cítiť vďaka kombinácií štartérgenerátora už od podlahy. Dynamika neustáva ani vo vyšších rýchlostiach, čím nás Puma milo prekvapila.

Mild Hybridná sústava zabezpečila hneď niekoľko nových vlastností správania sa start-stop systému hlavne v mestskej premávke. Puma vypína motor ešte pred príjazdom k stojacemu autu a v momente ako sa auto pred vami pohne motor automaticky opäť spustí bez vášho zásahu. Navyše je celý systém maximálne odhlučnený a odizolovaný, čiže celý proces prakticky nespozorujete.

EcoBoost Hybrid je prvým trojvalcovým jednolitrom, pri ktorom môžme prehlásiť že nám prakticky vôbec neprekážal a navyše si dokázal zachovať primeranú spotrebu aj pri diaľničnom tempe. Priemerná spotreba na konci testu sa tak ustálila na hodnote 6,4 litra.

Skvelý mix

Dopĺňa podvozok ktorý aj napriek použitiu jednoduchej zadnej nápravy netrpí zníženým komfortom. Auto sa v zákrutách správa príznačne a vyslovene si pýta viac. Filtrácia nerovností by mohla byť o čosi lepšia no berieme ohľad na použitý profil pneumatiky a samotné disky kolies. Rozhodne odporúčame výber menších diskov.

Samozrejmosťou je aj skvelá konektivita vďaka systému SYNC 3, ktorý síce disponuje jednoduchou ale prehľadnou grafikou. Nechýba ani množstvo dnes už bežných asistenčných systémov ako napríklad adaptívny tempomat, sledovanie mŕtveho uhlu či čítanie dopravných značiek.

Technické údaje
Ford Puma EcoBoost 1.0 MHEV ST-Line
Usporiadanie a počet valcov radový 3-valec
Zdvihový objem 999 cm3
Max. výkon 114 kW/155 k pri 6000 ot.
Max. krútiaci moment 220 Nm pri 1500-5000 ot.
Palivo benzín
Pohon 2WD
Prevodovka 6MT
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 4 186 mm
Šírka 1 805 mm
Výška 1 552 mm
Rázvor náprav 2 588 mm
Prevádzková hmotnosť 1 280 kg
Objem batožinového priestoru 402 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 9,0 s
Max. rýchlosť 205 km/h
SPOTREBA
Kombinovaná (TEST) 6,4 l/100 km
CENA
Základná cena modelu 25 690 eur
Základná cena testovanej verzie 30 574 eur

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNové Santa Fe je oficiálne vonku a je jedinečné vo viacerých smeroch
Nasledujúci článokPrilba pre motorkára: Nepodceňujte správny výber