Domov News BMW žije v roku 2124. “Zamestnáva” robotického psa

BMW žije v roku 2124. “Zamestnáva” robotického psa

Foto: BMW

V závode BMW iFACTORY Hams Hall vo Veľkej Británii začal nedávno pracovať štvornohý robot s názvom SpOTTO. Autonómny robotický pes skenuje závod, podporuje údržbu a zabezpečuje hladký priebeh výrobných procesov.

Robotický pes SpOTTO je vybavený vizuálnymi, tepelnými a akustickými senzormi. Jeho využitie vo výrobnom závode je vcelku širokospektrálne. Na jednej strane zbiera cenné dáta pre digitálne dvojča závodu, na strane druhej slúži ako strážny pes, ktorý dohliada na údržbu výrobných zariadení.

robotický pes SpOTTO
Foto: BMW

Digitálne dvojča funguje na troch úrovniach. Na prvej úrovni sa generujú 3D zobrazenia celého závodu. Druhá úroveň zahŕňa veľkú dátovú vrstvu, do ktorej autonómny robotický pes, výrobné zariadenia a IT systémy v závode vkladajú všetky relevantné informácie. Na tretej, aplikačnej úrovni špecializované programy triedia zozbierané údaje do zrozumiteľných a sledovateľných jednotiek. Následne pomocou aplikácií môžu odborníci údaje vyhodnocovať a využívať. Príklady použitia zahŕňajú zabezpečenie kvality a plánovanie výroby. Dirk Dreher, riaditeľ závodu spoločnosti BMW Group v Hams Hall, povedal, že vďaka digitálnemu dvojčaťu majú obrovské množstvo presných údajov a hodnotení, ako aj obraz výrobných procesov v reálnom čase. “Projektový tím v závode Hams Hall vytvoril jedinečné možnosti použitia pre nášho štvornohého priateľa a dokonale ho integroval do našich procesov.

Foto: BMW
Spoľahlivý strážca údržby

Vďaka svojim vizuálnym, tepelným a akustickým senzorom dokáže SpOTTO napríklad monitorovať teplotu výrobných zariadení a okamžite rozpoznať, ak stúpa ich prevádzková teplota, čo predstavuje skorý príznak potenciálneho zlyhania. SpOTTO sa špecializuje aj na identifikáciu netesností v rozvodoch stlačeného vzduchu používaných vo výrobe. Vzhľadom na to, že stlačený vzduch si vyžaduje značné množstvo energie, rýchle zistenie netesností môže znížiť jej spotrebu.

robotický pes SpOTTO
Foto: BMW

Elektronického psa vytvorila spoločnosť Boston Dynamics pod produktovým názvom Spot. Ide o šikovného robota dostatočne malého na použitie v interiéri, ktorý ľahko stúpa po schodoch a prechádza aj drsným terénom. Spot dostal v závode v Hams Hall meno SpOTTO. Vzdáva tak hold dedičstvu britskej továrne na výrobu motorov. Gustav Otto bol jedným zo zakladateľov automobilky BMW a syn Nicolausa Otta, vynálezcu štvortaktného spaľovacieho motora.

robotický pes SpOTTO
Foto: BMW

V roku 2023 sa v závode Hams Hall vyrobilo viac ako 400 000 motorov, pričom robotický pes SpOTTO má aj približne 1 600 ľudských kolegov. Špecializovaný tím počas ročného vývojového procesu testoval, na aké činnosti by sa robotický pes SpOTTO v závode hodil. V technickom zázemí závodu sa v súčasnosti skúšajú ďalšie potenciálne možnosti použitia. Patrí medzi ne čítanie analógových ovládacích prvkov, alebo vykonávanie zložitých sekvencií pohybov, vďaka ktorým sa štvornohý robot ešte lepšie dostane do ťažko prístupných oblastí výroby. Okrem Hams Hall v súčasnosti testujú využitie robotických psov aj ďalšie závody BMW.

ROBOT DOG Scans and Monitors CAR Manufacturing BMW PLANT

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS BMW
Predchádzajúci článokNový nástroj na kontrolu vodičov. Budeme jazdiť s náramkami na rukách?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here