Domov Doprava Slováci na Spiši vyrobili svoj prvý vodíkový autobus

Slováci na Spiši vyrobili svoj prvý vodíkový autobus

zdroj:rosero.sk

O zapájaní slovenských univerzít do rôznych projektov niet pochýb. Technická univerzita v Košiciach už neraz dokázala svoju kvalitu a teraz opäť triafa do čierneho. Rošero Bus v spolupráci so študentami vyrobili prototyp vlastného vodíkového autobusu. 

Viete, čo je to midibus? Veľa ľudí sa s týmto termínom nikdy nestretlo. Midibus je zväčša vozidlo mestskej hromadnej dopravy, ktorého dĺžka nepresahuje hranicu 11 metrov. Jedná sa teda o autobusy, ktoré sa využívajú v menej prístupných častiach miest. Presne na takéto midibusy sa špecializuje slovenská firma Rošero Bus pochádzajúca zo Spišskej Novej Vsi. Svoje vozidlá stavajú na podvozkoch Iveco Daily a Mercedes-Benz Vario, pričom kapacita pasažierov je od 12 do 36 miest.

zdroj: facebook Richard Sulík
Slovensko vodíkovou veľmocou ? 

Zatiaľ to tak nevyzerá. Hoci nám už minister hospodárstva, Richard Sulík sľúbil 2 vodíkové čerpacie stanice v Bratislave a v Košiciach, stále to s potrebnou infraštruktúrou nevyzerá ružovo. Dokončené by mali byť už koncom tohto roka, pre bežných motoristov by nemali byť hneď dostupné. Okrem týchto dvoch staníc sa objavili aj veľmi hmlisté informácie o ďalších 8 čerpacích staniciach na vodík, ich budúcnosť však zostáva stále veľmi neistá. Aj keď minister hospodárstva, Richard Sulík dáva prednosť vodíku pred elektrickým pohonom, infraštruktúra čerpacích staníc na vodík zostáva kritickým problémom našej krajiny.

Hydrogen Bus
Stále pod rúškom tajomstva.

Firma Rošero Bus na svojom facebooku zverejnila fotografie z oficiálneho predstavenia ich prvého midibusu s vodíkovým pohonom, na ktorom nesmel chýbať ani Richard Sulík. Aj keď máme už oficiálne predstavenie za sebou, stále nevieme konkrétne technické špecifikácie. Richard Sulík uviedol do života prvý hybridný, vodíkovo-elektrický midibus s nízkotlakovou nádržou od spoločnosti Rošero. Na cti im pridáva aj fakt, že do vývoja dokázali zapojiť aj Technickú univerzitu v Košiciach, čo dodá slovenským študentom cenné vedomosti a skúsenosti do budúceho uplatnenia.

zdroj: facebook Richard Sulík

 

Pochvália sa aj v Dubaji. 

V rámci celosvetovej výstavy EXPO Dubaj 2020, ktorá sa mala konať od 20. októbra minulého roku do 10. apríla 2021 a bola žiaľ presunutá kvôli pandémií COVID-19 na termín od 1. októbra do 31. marca 2022 slovenská firma Rošero vystaví aj najnovší kúsok z ich dielne. Pre Slovensko je toto rozhodne dobrá reklama a máme tam čo ukázať. Podľa Richarda Sulíka sa v tejto oblasti cítime silní a vývoj automobilov na alternatívny pohon hrá na Slovensku veľkú roľu.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJrosero.sk
Predchádzajúci článokLuxus v divočine na palube robustného offroadu
Nasledujúci článokTEST Dacia Sandero 1,0 SCe, jeden z posledných zo starej školy