Domov Elektromobilita Počet nabíjacích staníc vo Veľkej Británii je väčší ako počet benzíniek

Počet nabíjacích staníc vo Veľkej Británii je väčší ako počet benzíniek

Automobilová revolúcia v podaní elektrickej ofenzívy zažíva v týchto rokoch poriadny rozmach. Zatiaľ čo my sme Vás pred pár dňami informovali o extrémne výkonnej nabíjacej stanici Ionity, ktorá len nedávno sprístupnila svoje priestory pre verejnosť, v Británii je situácia úplne iná. S troškou nadsádzky by sa dalo povedať, že už čoskoro sa tam nebude kde môcť tankovať benzín.

Chápem, tento pohľad je viac ako prehnaný, no podľa oficiálnych čísel ptarí práve Veľká Británia k absolútnym rekordérom. Za necelý rok sa tamojším nabíjacím staniciam podarilo navýšiť svoje zastúpenie na dvojnásobok v porovnaní s kalsickými čerpacími stanicami. Pritom ešte v rovnakom období roku 2019 bola situácia takmer identická v počtoch elektrických staníc a klasických púmp.

Nabijacie stanice británia
Zdroj: This is money

V Spojenom kráľovstve teda nie je žiadny dôvod na obavy pred kúpou elektromobilu. Slabá sieť nabíjacích staníc určite nemôže byť ako hlavný bod, prečo si nekúpiť elektrické auto. Informácie o celkovýchj počtoch pritom nepochádzajú z neoverených zdrojov. Na oficiálnych stránkach sa nimi prezentuje tamojšie Ministerstvo dopravy. Konkrétne čísla pritom hovoria o ôsmych tisícoch čerpacích staních a až 18-tisícoch nabíjacích staníc. Ak sa takýmto tempom bude tamojšia sieť rozrastať aj naďalej, môže dôjsť k celkovému vyťaženiu siete, na ktoré sme už kedysi upozorňovali. To by mohlo mať v “peakových” hodiných fatálne následky na celú energetickú infraštruktúru.

Počet nabíjacích staníc británia
Zdroj: This is money

Od roku 2015 pritom na území Spojeného kráľovstva narástol počer nabíjačiek pre elektromobily až o 402%. Za zmienku určite stojí aj nárast o 61%, ku ktorému došlo v období medzi rokmi 2018 a 2019. Treba však brať do úvahy, že nie všetky tieto nabíjacie stanice sú schopné rýchlonabíjania. Väčšina z nich podporuje len klasické pomalé časy dobíjania, a teda nevyťažujú sieť tak, ako tie najsilnejšie, ktoré hravo dosahujú aj viac ako 300 kW.

Najväčšie zastúpenie rýchlonabíjačiek na 100 tisíc obyvateľov je na území Škótska. Tu to predstavuje až 8,9 verejneých rýchlonabíjačiek na stotisíc obyvateľov. Naopak najmenšie číslo je v Severnom Írsku, kde je tento počet zatiaľ na úrovni 1,0. Na druhú stranu najväčšie zastúpenie elektromobilov je v oblasti Peterborough, kde je ich celkový podieľ na trhu až 5,27%. Aj tak sa stále jedná o pomerne malé číslo ak berieme zreteľ na celkový počet registrovaných vozidiel v danom regióne, ktorý je na úrovni 217 280 kusov.

TEST Škoda Superb iV Combi: Keď Čech dostane elektrickú korunu

Zdroj: This is money

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRegistrácie nových automobilov klesli o 52,3 %, ktorá automobilka predala najmenej?
Nasledujúci článokTEST MINI Cooper SE Electric, zachovalo si vlastnosti motokáry?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.