Domov Elektromobilita Automobilka Volvo plánuje vyrábať len elektromobily!

Automobilka Volvo plánuje vyrábať len elektromobily!

Volvo XC40 Recharge P8 AWD in Glacier Silver

Od roku 2030 má Volvo v pláne vyradiť všetky svoje modely so spaľovacím motorom a taktiež hybridy. Bude vyrábať iba čisto elektrické vozidlá. Prečo tomu tak bude?

 

Prechod na čisto elektrické vozidlá sa stane kvôli klimatickému plánu, ktorého cieľom je znižovať emisie a uhlíkové stopy. V rámci tohto rozhodnutia sa tiež očakáva rýchlejšie rozšírenie nabíjacích staníc. Volvo sa chce zamerať aj na predaj svojich vozidiel iba online a tak poskytnúť atraktívnejšiu ponuku pre zákazníkov pod názvom Care by Volvo.

Elektrifikáciou vozidiel Volvo vyvolalo veľký dopyt po elektrických vozidlách v posledných rokoch.

,,Aby sme zostali úspešní, potrebujeme rásť a byť ziskoví. Takže namiesto toho, aby sme investovali do zmenšujúceho sa odvetia, rozhodli sme sa investovať do budúcnosti – do elektrickej a online budúcnosti. Plne sa sústredíme na to, aby sme sa stali lídrom v tomto rýchlo rastúcom prémiovom elektrickom segmente.” vyhlásil výkonný riaditeľ Håkan Samuelsson.

Svoj prvý čisto elektrický model XC40 Recharge uviedla značka Volvo celosvetovo na trh v roku 2020. Čoskoro plánuje predstaviť ďalší nový čisto elektrický model z radu 40. Postupom času bude čisto elektrických vozidiel od Volvo pribúdať čo raz viac. Cieľom automobilky je, aby od roku 2025 tvorili 50% predaja iba elektrické modely a zvyšok hybridy. A od roku 2030 by malo byť každé Volvo iba elektrické. Či sa tieto plány podaria značke zrealizovať uvidíme neskôr.

,,Autá so spaľovacím motorom nemajú dlhodobú budúcnosť. Sme pevne odhodlaní stať sa výrobcom áut výhradne na elektrický pohon a tento prechod by mal nastať do roku 2030. Umožní nám to splniť očakávania našich zákazníkov a stať sa súčasťou riešenia pri boji proti klimatickej zmene” uviedol technický riaditeľ Henrik Green.

Elektrické vozidlá vybavené s pneumatikami Recharge už v štandarde. 

Volvo vybaví všetky svoje vozidlá pneumatikami Recharge, ktoré budú už v rámci štandardnej výbavy. Pneumatiky sú celoročné, čo je celkom praktické. Tieto pneumatiky dokážu bezpečne zvládnuť cestné podmienky viac ako letné či zimné pneumatiky. Cieľom tejto výbavy pneumatík je značke Volvo uľahčiť zákazníkom život, aby nemuseli dvakrát ročne prezúvať pneumatiky na svojich vozidlách. Dokonca sa tým znížia aj emisie CO2.

Recharge pneumatiky sú prvé, ktoré dosahujú energetickú účinnosť triedy A v rámci celoročného využitia.

Na elektrickom modeli XC40 práve s pneumatikami Recharge je možné znížiť spotrebu energie o 8% a predĺžiť dojazd vozidla. Používaním týchto pneumatík celý rok sa zníži aj výroba hliníka, čo tiež prospieva životnému prostrediu.

,,Pri elektrických vozidlách je udržiavanie nízkeho valivého odporu pneumatík dôležitejšie než v prípade automobilov s tradičným pohonom, pretože má u nich väčší vplyv na spotrebu energie a dojazd.” vysvetlila Gisela Blomkvist, riaditeľka Centra značky Volvo pre udržateľnosť. ,,Táto vlastnosť sa zvyčajne obmedzuje len na letné pneumatiky, ale v prípade pneumatík Recharge sme ju rozšírili aj na zimné mesiace, a priniesli tak výhodu pre zákazníkov aj životné prostredie.”

Vo viacerých oblastiach Európy nemusí byť toto riešenie pneumatík najbezpečnejšou voľbou vzhľadom na niektoré podmienky a stav vozovky. Experti bezpečnosti od Volvo Cars zistili, že používanie letných a zimných pneumatík nie je veľmi bezpečné pri teplotách okolo nuly.

,,V dokonalom svete by ste sa každé ráno zobudili, pozreli von oknom, vypočuli si predpoveď počasia a nasadili tie správne pneumatiky presne podľa toho, čo vidíte a počujete pred cestou. Ale to by sme, samozrejme, chceli od ľudí príliš veľa, a tak ponúkame pneumatiky Recharge ako najvyváženejšiu alternatívu, vďaka ktorej budú naši zákazníci po celý rok v bezpečí.” uviedol Jan Ivarsson, hlavný expert na bezpečnosť z centra Volvo Cars.

Ale nakoniec pneumatiky Recharge nemusia byť najlepšou voľbou pre každého. Obzvlášť pre ľudí žijúcich vo viac zimných oblastiach kde je jazda po snehu bežná vec každodenného života.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAko si vybrať to najvhodnejšie auto ? Poradíme Vám
Nasledujúci článokToyota WiLL Vi: Takto to dopadne, keď auto navrhuje piváreň