Domov Elektromobilita Koniec spaľovacím motorom. Fiat sa od roku 2030 stane celosvetovo elektrickou značkou

Koniec spaľovacím motorom. Fiat sa od roku 2030 stane celosvetovo elektrickou značkou

V rokoch 2025 až 2030 sa produktová rada postupne stane iba elektrickou. Pre Fiat to bude radikálna zmena.

„Rozhodnutie uviesť na trh nový model Fiat 500 v prevedení na elektrický pohon bolo prijaté ešte pred vypuknutím pandémie Covid-19. Už vtedy sme si boli vedomí, že svet nemôže robiť ďalšie kompromisy. Pripomenuli sme si, že je nevyhnutné konať a niečo urobiť pre našu planétu Zem” doplnil Olivier François.

Fiat je najnovšia značka, ktorá sa zaviazala k výraznej alebo úplnej elektrifikácii svojho vozového parku v dôsledku čoraz tvrdších emisných noriem. Niekoľko krajín sa už zaviazalo zakázať predaj prakticky všetkých nových automobilov s inými ako nulovými emisiami od roku 2030. Záväzok Fiatu stať sa elektrickou značkou až do tohto dátumu bude platiť v krajinách, kde je predaj vozidiel so spaľovacími motormi ešte stále povolený.

Fiat 500e
Fiat nebude len o mestských vozidlách

Tento krok je v súlade so zvýšeným zameraním Fiatu na mestské vozidlá, ktoré vedie popularita modelu Fiat 500. Pomáha tiež odlíšiť značku od ostatných bežných značiek v skupine Stellantis, ako sú Opel a Citroën.

Fiat neuviedol žiadne podrobnosti o plánoch pre budúce elektromobily nad rámec nových 500. Značka však tvrdí, že výroba sa nebude obmedzovať iba na mestské automobily. V roku 2019 predstavila koncept Centoventi Concept EV, ktorý účinne predstavil Fiat Panda novej generácie. Aj keď je pravdepodobné, že tento automobil bude využívať malú platformu vyvinutú spoločnosťou Fiat, ktorá je základom nového modelu 500, je možné, že táto spoločnosť vyvinie aj elektromobily na platforme STL od spoločnosti Stellantis, ktorú používajú vozidlá Peugeot e208 a Opel Corsa-e.

Peugeot e208
Záväzok k lepšej dostupnosti

Turínska firma tvrdí, že sa bude zameriavať na zlepšenie dostupnosti nabíjacích staníc pre komunity, ktoré nemajú pravidelný prístup. Pôjde napríklad o byty a bude sa usilovať o zvýšenie počtu rýchlo nabíjacích staníc.

Spoločnosť potvrdila prerod na značku iba pre elektromobily a zároveň ohlásila nové partnerstvo s architektom Stephanom Boerim. Cieľom je prehodnotiť mestské prostredie pre dobu EV. Výsledkom partnerstva bude prestavba strechy továrne Lingotto v Turíne. Chcú na nej vybudovať zelenú strechu v snahe o zlepšenie kvality ovzdušia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoCar
Predchádzajúci článokLancia 037 Restomod je nádherná pripomienka lepších časov…
Nasledujúci článokRebríček 10 najpredávanejších áut za rok 2020. Ktoré modely to sú ?